Én azt hittem a hit az egy 100%-os meggyőződés. Akkor mi, ha nem? 95%-os?
"Az igazi hitnek mindig van bizonyossága."
Esetleg néhány példát?
Bemásoltam.
A SzentLélek nem egy elvont fogalom.
Aki megkapja Istentől annak óriási vigasztalás. Ezért is Vigasztaló a neve.
Számos dologban hiszünk, de nem egyforma erőséggel, van amiben teljesen biztosak vagyunk, van amiben nem annyira, s van amiben azért vannak kételyeink.
A Katolikus Egyház is így van ezzel, nem minden tétele egyforma súlyú. A legsúlyosabb és biztosan igaz állításait dogmáknak nevezzük, éppen ezért a dogmák tudatos kétségbevonása szükségszerűen kiközösítéssel jár. Számos dologról azonban kisebb nagyobb hevességű vita folyik, s előfordulhat, hogy az Egyház többségi és hivatalos álláspontja is idővel megváltozik.
Azt hiszem, hogy a homoszexualitás bűnnek tartása még nincs a teljes tévedhetetlenség igényével leszögezve, tehát még nincs dogmaként kimondva, tehát elvileg erről még lehet vitatkozni. De olyan erős a hagyománya és a bibliai megalapozottsága, hogy aligha van arra esély, hogy ez a tanítás megváltozzon, sőt inkább az az esélyesebb, hogy ha sokan kezdik kétségbe vonni, akkor a vezetőség dogmatizálja, s attól kezdve már nem lehet rajta vitatkozni.
A tudományt miért nem kell gondozni?
Pedig az sem statikus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!