Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Szentháromság tana honnan...

Nicola73 kérdése:

A Szentháromság tana honnan származik, miközben a Biblia nem beszél róla ?

Figyelt kérdés
A szentháromság katolikus tana az Atya a Fiú és a szent lélek háromságát tanítja. Én sehol sem találtam ezt a Bibliámban. Szerintem az Atya Isten (Jahve), a fiú Jézus Isten fia, a szent lélek vagy szellem Isten tevékeny ereje, amivel a földet és a rajta levő embereket teremtette. Szerintetek ez dogma vagy van valami ősi alapja vagy szerintetek igaz ?

2022. aug. 29. 17:00
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
31%
Az istenhármasság elképzelése nagyon sok vallásban megvan.
2022. aug. 29. 17:09
 2/15 anonim ***** válasza:
63%

Sok más vallás tanít olyasmiről, hogy ugyanannak istenségnek van három megnyilvánulása, vagy három külön személyiség van, ami egységben van. De nem ez a Szentháromság.

A kereszténység szerint a három személy egymással való vonatkozásában különbözik, de minden isteni attribútum egy.

Az első bekezdésben szereplő két elképzelés (modalizmus vagy triteizmus) abban különbözik a kereszténytől, hogy az előbbi kettő emberi ésszel elképzelhető, a keresztény nagyon nehezen.

2022. aug. 29. 17:17
 3/15 anonim ***** válasza:
76%
A keresztény iratok alapján már a legelső keresztények is magának Istennek hitték Jézust.
2022. aug. 29. 17:18
 4/15 anonim ***** válasza:
5%

Amikor valaki Istent háromságnak nevezi, akkor nem engedi meg, hogy Isten a saját, Bibliában kijelentett szavával maga mutatkozzon be, tehát ő mondja meg saját magáról, hogy kicsoda, ezt nem engedi meg Istennek. (Ézs 44:6; 45:5) Tehát nem kiolvassa a Bibliából, hogy Ő kicsoda /hiszen nincs benne sehol/, hanem beleolvassa. Isten soha nem mondta magáról, hogy szentháromság lenne egy teológiai világnézet filozófiája szerint (Apcs 17:29; Kol 2:8). Ráadásul ráuszítja az Ördögöt Istenre, hogy boruljon le és imádja őt, hiszen a háromsághitben Jézus az Isten. (Mát 4:9) Ez kőkemény istenkáromlás, mert bűnnel kísérti az Istent, akinek a szentsége felülmúlhatatlan. (Jak 1:13) Nem beszélve róla, hogy Jézust azzal vádolja, hogy valójában nem Isten egyszülött Fia, csak szerepet játszik, mert ő igazi Isten, csak a megváltás miatt vállalta el a Fiú szerepet. De Jézus nem lehet egyszerre Isten is meg Isten fia is, mert az egyik örökkévaló, ami kizárja az Istentől született másikat, ami megtagadja Istennek a Fia által adott áldozatát. (Ján 3:16) Jézus soha nem mondta, hogy Ő Isten lenne (vagy ő lenne az Isten), hanem magát Isten Fiának mondta (Mát 19:17; Ján 10:36). Azt tanította, hogy az Ő Istene és a mi Istenünk az Atya, mi pedig a Felséges Isten fiai lehetünk. (Luk 6:35; Ján 20:17; Jel 3:12) Pál a háláját Jézus által az Atyának adta, nem Jézusnak. (Róm 1:8; 7:25; Ef 5:20; Kol 3:17) A Jézus és az Atya közti szellemi egység kiterjed a hívőkre is, mint egy volt Pál és Apollós is. (Ján 10:30,17:22; 1Kor 3:8) A háromsághit kárhozatra viszi a kereszténység 98%-át, mert Jézust imádatja, nem az Istent az Atyát szellemben és igazságban. (Ján 4:23-24)!!!

A szentháromság téveszme – A kereszténység aranyborjújának bemutatása -

[link]

Trinity: A nagy nagy hazugság - https://www.youtube.com/watch?v=bqjVXtZo3dI

Hogyan tagadta meg Pál meglepő módon a Szentháromság-doktrínát -

[link]

Az igazság Istenről: a Szentháromság igaz vagy hamis? Nézz szembe az igazsággal - https://www.youtube.com/watch?v=hKh0SPB5cjw

Miért nincs értelme a Szentháromság-tannak: Öt ok - https://www.youtube.com/watch?v=YGCtsJvh0bQ

Öt fő probléma a Szentháromsággal - https://www.youtube.com/watch?v=-qxvmP-NzN4 - [link]

Tanították a korai keresztények, hogy az Atya és a Fiú Isten? - https://www.youtube.com/watch?v=GXQodLkbDLw

A Szentháromság-elméletben Isten három személy egy lényben, de Jézus nem Isten. - [link]

Valóban „ortodox” azt hinni, hogy Isten meghalhat? Vagy a kereszténység elromlott? - [link]

Mindenki hisz a Szentháromságban? - [link]

A Szentháromság bálványimádás - [link]

A Szentháromság-tanban Isten három személy egy lényben, de Jézus nem Isten.

[link]

Jézus és Yhwh közötti egyenlőségjel nem más, mint istenkáromlás: halállal büntetendő.

[link]

A Szentháromság-tan nem létezett egészen a 4. század végéig - [link]

Szentháromság: tényszerű vagy fiktív? A Szentháromság-tan kritikája - [link]

Miért nem vagyok többé trinitárius? 26 oldalas tanulmány - [link]

A Szentháromság NEM bibliai. - [link]

Isten háromság? - [link]

Miért a Szentháromság a kereszténység sarokköve? [link]

Szentháromság-ellenes cikkek [link]

A korai keresztények azt gondolták, hogy a Szentlélek egy külön személy a Szentháromságban?

[link]

Isten arra tekint, aki beszédjét rettegi (Ézs 66:2), de a háromság filozófiai szövegét az Isten beszéde nem tartalmazza, és ha azt szajkózza, akkor nem rettegi az Isten beszédét!

2022. aug. 29. 17:20
 5/15 anonim ***** válasza:
73%
A Szentháromság nem egy adott igeszakaszból, hanem a Biblia egészéből következik.
2022. aug. 29. 17:29
 6/15 anonim ***** válasza:
17%
Ugyanolyan pogány cucc, mint a téli napforduló ünnepe, a fenyőfa díszítés, a kisebb istenségeknek (szenteknek) való templomállítás, a templomok keletelése stb. stb.
2022. aug. 29. 17:47
 7/15 anonim ***** válasza:
14%
Hiába pontoztok le, akkor is pogány cucc.
2022. aug. 29. 18:38
 8/15 anonim ***** válasza:
25%

Én sem értem a lepontozást. Mondjuk a "pogány" elnevezés eleve a kereszténység oldaláról nézi a vallás(ok)at (lásd "pagani", azaz falusiak, pejoratív elnevezés a római korból, amikor is a kereszténység városi vallás volt), de attól még alapvetően igazat írtam én is és a #6-os is, hogy az, hogy három istenség áll egy vallás élén az egy úgynevezett vallási univerzálé a vallástörténetben, nem a kereszténység sajátossága.

#1-es

2022. aug. 29. 18:49
 9/15 anonim ***** válasza:
35%
Azért kérdező, mert te benyaltad az ördögtorony hamis tanítását. Tudod elég árulkodó kifejezéseket használsz. Így szeretnéd növelni az óraszámokat? Ez a kérdés mennyi prédikálással töltött időnek felel meg?
2022. aug. 29. 21:59
 10/15 anonim ***** válasza:
59%

Szia,

Egyetlen felekezet tanítja ezt az “Isten tevékeny ereje” fogalmat, minden bizonnyal te ennek a felekezetnek a tanításai alapján alakítottad ki az álláspontodat, és nem a Szent Biblia alapján. Ott ugyanis a következőket olvashatod: „És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon.” A többes szám az isteni személyekre utal. Hasonló többes számú formulával más helyeken is találkozunk: "Mondta az Úr Isten: Íme az ember olyanná lett, mint miközülünk egy, jót és gonoszt tudván" (1Móz 3,22). "Nosza szálljunk alá, és zavarjuk ott össze nyelvüket, hogy meg ne értsék egymás beszédét" (1Móz 11,7). "Hallottam az Úrnak szavát, aki ezt mondta: Kit küldjek el és ki megy el nékünk?" (Ésa 6,8). Az Ószövetségben is van példa arra, hogy egymás mellett néven neveztetik a három személy: "Minden szenvedésüket Ő is szenvedte, és orcájának Angyala megszabadította őket, szerelmében és kegyelmében váltotta Ő meg őket, fölvette és hordozta őket a régi idők minden napjaiban. Ők pedig engedetlenek voltak és megszomorították szentségének Lelkét, és ő ellenségükké lett, hadakozott ellenük." (Ésa 63,9. 10)

A három isteni személyre vonatkozóan a legfontosabb kijelentés Jézus misszióparancsa: "Elmenvén azért, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében." (Mát 28,19) Jézus itt néven nevezi a három isteni személyt. Mindhárom személynek "neve" van, ami a Biblia fogalomvilágában egyértelműen azt jelenti, hogy különálló, valóságos személyekről, személyiségekről van szó. Miről van szó ebben az igében? Kereszteljétek meg az embereket, merítsétek be, kössetek szövetséget az Atyával a Fiúval és a Szentlélekkel. Hogyan lehetne szövetséget kötni az Atyán kívül a Fiúval, ha nem Isten, és a Szentlélekkel, ha az vagy nem személy vagy nem Isten? Azért fogalmazott így Jézus, mert a három személy a teljesség.

Jézus misszióparancsához hasonlóan egymás mellett említik a három isteni személyt az alábbi igék is: "Az Úr Jézus Krisztusnak kegyelme, az Istennek szeretete, és a Szentléleknek közössége mindnyájatokkal." (2Kor 13,13) V.ö.:1Kor 13,14. A "Szentlélek közössége" kifejezés szerepel. A "közösség" szó mindenképpen interperszonális (személyközi), azaz személyek közötti kapcsolatra utal. Nem lenne alkalmazható, ha a Szentlélek csupán csak személytelen befolyás, kisugárzás vagy erő lenne. "János a hét gyülekezetnek, amely Ázsiában van: Kegyelem néktek és békesség attól, aki van, aki volt és aki eljövendő, és a hét lélektől, amely az ő királyiszéke előtt van, és a Jézus Krisztustól, aki a hű tanúbizonyság, a halottak közül az elsőszülött, és a föld királyainak fejedelme. Annak, aki minket szeretett, és megmosott bennünket a mi bűneinkből az ő vére által," (Jel 1,4-5)

"És Jézus megkeresztelkedvén, azonnal kijött a vízből, és íme az egek megnyilatkoztak néki, és ő látta az Istennek Lelkét alájönni mintegy galambot, és őreá szállani. És íme egy égi hang ezt mondta: Ez amaz én szerelmes fiam, akiben én gyönyörködöm." (Mát 3,16-17)

Következetesen felsorolásra kerül, néven neveztetik, megjelenik a három személy. Nem lenne értelme ennek, ha a Szentlélek csak az Atya és a Fiú Lelke, vagy éppen csak erő, befolyás lenne. Mindezek az igék kifejezik a tökéletes harmóniát, az azonos szándékot és együttes cselekvést is a három isteni személy között.

Az Atya és a Fiú egységéről Jézus így nyilatkozott: „Nem hiszed-é, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya én bennem van? ... Higyjetek nékem, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya én bennem van” (Jn. 14:10/a, 11/a)

Üdv. Péter

2022. aug. 30. 06:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!