A kereszténység ellenzi a poligámiát-többnejűséget?
Abdullah
"Nigériai muszlimok írták nekem, hogy náluk a keresztények között is gyakori a többnejűség.
Sőt ilyen keresztény papról is tudtak akinek több felesége van."
Pedig ezt a kereszteny felekezetuk tiltja, akarmelyikhez tartoznak.
Tehat ok is azok koze tartoznak, akik titokban elnek tobbnejusegben. Tehat az eredeti kerdesre, (ellenzi-e a tobbnejuseget a keresztenyseg?), a valasz az, hogy igen.
A fundamentalista mormonok engedelyezik, csak ok egy olyan orszagban, ahol az allam torvenyei tiltjak (USA), tehat nekik sem szabad.
Amúgy mielőtt valaki félreértené...én teljes lelki nyugalommal kész vagyok tudomásul venni hogy a kereszténység ellenzi a többnejűséget. (De az ellenkezőjét is.)
Nekem tényleg mindegy. :)
"Ellenérvnek talán azt mondanám hogy, isten sehol nem mutatott rá példát hogy ilyesmit engedne nő részről, de ez még nekem se lenne elég."
Igen, mert ez lényegében nem ellenérv. S mint te is felsoroltad, amik régen érvek lehettek ez ellen, már nem állják meg a helyüket. Sok családban jobban keres a feleség, mint a férj.
"A koránban a hurik, mint szépszemű/fekete szemű "társak" vannak jelőlve. Hogy milyen neműek, vagy hogy milyen társak, vagy hogy csak a férfiak kapnak nincsen emlitve a koránban."
Eddig mindenhol úgy találkoztam vele, hogy nők, de a 70/72 szüzet direkt nem akartam említeni, mert rizikós talaj lenne és felesleges vitába torkollna. A lényeg, hogy az iszlám értelmezés szerint nőkről van szó és férfiak jutalma lesz.
Persze, hogy a nők is kapnak, már az is jutalom, hogy oda jutnak. De azért csak érzed a kettő közti különbséget.
"Amugy nem ide tartozik, de ti miért tartjátok jobb dolognak hogy isten valamilyen más lénnyé változtat téged a mennyben, mint inkább hogy tökéletes élvezeteket adjon? Nálunk is ugy van hogy a mennyben fogunk imádkozni, de emellett kapunk élvezeteket is."
Nem változtat minket más lénnyé, Jézus azt mondta, hogy "olyanok leszünk" csak. A kereszténységben már az élvezet szónak is van egy negatív csengése, hiszen sokszor kísértésbe, majd bűnbe, súlyos, esetleg halálos bűnbe visznek minket. Az üdvösségben az ember megtisztul teljesen, nem lesz szüksége élvezetekre a teljes boldogsághoz, csak Isten színe látására.
"Eddig mindenhol úgy találkoztam vele, hogy nők, " Arab verzioban?
A forditásokat, hadiszok alapján is csinálják.
"Persze, hogy a nők is kapnak, már az is jutalom, hogy oda jutnak. "
Igazábol minden értelmezés szerint többet kapnak annál hogy ott vannak, ugyan is a koránban az van hogy aki a mennybe jutt azt kapja amit akar.
8
Több èvig èltem Afrikàban, vegyes keresztèny-iszlàm vallàsù orszàgban.
Egymàs "jò szokàsait" -ha nem is törvènyesen- gyakran àtvettèk. Pl. 2-3 "felesèg", ha megengedtèk az anyagiak, meg-meg esett.
Voltak bizonyos szabàlyok: nagyjàbòl azonos feltèteleket biztosìtani minden nõnek; nem jò, ha tùl közel laknak egymàshoz -tudtak egymàsròl-, de megesett, hogy egyūtt laktak alà-fölè rendeltsègi viszonyban. Akàr "baràtnõk" is lehettek, de ez igencsak ritka volt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!