Isten hogyan változhatott meg és miért?
Az ószövetségben még isten elrendelte emberek kínzását és megölését, az újszövetségben pedig már úgy kell tekintenünk istenre mint egy rózsaszín gumimacira, aki csak szeretni tud mindenkit.
Megkínzás alatt pl. kövezésre gondolok, az sem lehetett valami kellemes.
Illetve az isten szent lelke/szelleme hogy nem volt jelen a középkori katolikus egyházban, amikor az inkvizíció által a kereszténység a legbrutálisabb kínzási formákat találták fel többnyire ártatlan emberek megnyomorítására?
Vagy éppenséggel az ószövetség kegyetlen istenének a személyisége köszöntött volna vissza a sötét középkorban?
Sokszor úgy látom, hogy még a sátánban is több szeretet és kegyesség van mint a biblia istenében.
Szia
Miért gondolod, hogy Isten megváltozott? Ő ezt íratta le magáról (látom Isten Szavának tekintet a Bibliát):
"„Mert én vagyok Jehova, én nem változom meg." Malakiás 3:6
vagy:
" „Ti vagytok az én tanúim – jelenti ki Jehova –,
igen, szolgám, akit kiválasztottam,
hogy megismerjetek, és higgyetek bennem,
és megértsétek, hogy én ugyanaz vagyok.
Előttem nem volt Isten,
és utánam sem lett egy sem." Ézsaiás 43:10
vagy:
" Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék felülről való, az égi világosság Atyjától jön alá, aki nem változik, mint az elmozduló árnyék." Jakab 1:17
Mivel a Teremtő maga a szeretet, minden döntése tökéletes. Ha leíratta számunkra az ítéleteket amelyeket emberek, nemzetek fölött hozott, annak mindig oka van...de biztosan nem az, hogy ezért igazságtalannak nevezze őt bárki. Inkább érdemes olvasás közben elmélkedni, vajon mit akart tanítani egy-egy történettel? Miért íratta le a "kegyetlen" mészárlást? Mire akart tanítani ezzel? illetve mit akart tanítani ezzel?
Soha ne Istenben keressük a hibát, inkább imádkozzunk hozzá, segítsen megérteni azt, amit nem értünk.
"Ennel kicsit melyebb muveltseggel kell rendelkezni."
Nem burzsuj kicsit az Istened hogy olyan bibliát csináltat amit csak az elég értelmesek tudnak megérteni??
Az ostobák meg menjenek a pokolra??
"A fundamentalista protestans kisegyhazakon kivul senki nem hiszi el szo szerint igaznak a Bibliat. A katolikusok sem."
Van különbség a között hogy nem szó szerint kell érteni és aközött hogy nem minden ered Istentől.
"Miért gondolod, hogy Isten megváltozott? Ő ezt íratta le magáról (látom Isten Szavának tekintet a Bibliát):
"„Mert én vagyok Jehova, én nem változom meg." Malakiás 3:6"
Akkor kamuzott az Oreg, mert az Oszov es az Ujszov istenkepe nyilvanvaloan kulonbozik.
32.
Nem, en azt mondtam, hogy akit komolyan erdekel, annak el lehet magyarazni laikus szinten is.
De te csak szorakozol (mint mindig).
Te olyan forumozo vagy, aki racuppan mindenre, amirol megszagolja, hogy provokalasra alkalmas, es mar nyomod is parosaval a kerdojeleket.
Ezeket a dolgokat mar tobben tobbszor elmagyaraztak neked a gyakorin, a Bibliat is, a poklot is, de ha tudomasul venned, el kene engedni a csorgot meg a jatekmacit, es felnott modra viselkedni.
34.
Kicsit szórakozott voltam és csak kutya futtában írtam. De lássuk akkor ráérősebben.
"en azt mondtam, hogy akit komolyan erdekel, annak el lehet magyarazni laikus szinten is."
Szóval. Bárhogy is nézzük a biblia nem egyértelmű és sok ember számára nem is feltétlen érthető. Ez már egy gond mivel akkor Isten ezzel kijelenti hogy nem akarja hogy mindenki kövesse. Ha azt akarná akkor mindenki számára egyértelmű bibliát adott volna.
De nem ezt tette. Ezért kell magyarázni, ezért lehet bármit bele magyarázni, ezért követnek el az egyik értelmezés szerint bűnt míg a másik szerint Isten parancsát követik, ezért lehet a bibliára alapozva káros szektákat létrehozni, ezért lehet gyülölködésre használni...
Tény hogy a biblia nem egyértelmű és ez sok rossznak a forrása és feltehetően sok ember elkárhozásának is.
Erre próbáltam utalni de gondoltam nem kell kifejtenem.
Azt elmondhatnád honnét jött a sok feltételezgetés rólam.
Ájjunk' már le gyerekek.
Itt az Isten Igéjének a szeretetéről van szó!
Nekem ne magyarázzon senki se, hogy laikus szemmel meg nem laikus szemmel, mindent elfogadva mindent kicsit másképp értelmezve majd lehet szeretni a bibliát vagy legalábbis jobban megérteni.
Számomra 18 éven át a biblia és a keresztény isten volt a minden, és k#rvára meg tudtam sértődni azon, ha valaki úgy vélekedik az Isten Igéjéről, hogy:
Hát kicsit másképp kell értelmezni, ilyen szemmel olyan szemmel, nem mindent kell elfogadni belőle és aki véresen komolyan vesz a bibliából minden egyes szót az egy gyengébb szellemi képességű agymosott vallásos stb.
Az egész k#rva írás arról szól az elejétől a végéig, hogy minden egyes szava szent és igaz!
És ha én gyerekkorom óta hittem ebben az egészben akkor még szép hogy szerettem is és komolyan is vettem az egészet úgy, ahogy azt az írásban is láthatjuk, miképpen kell szeretni az isten igéjét.
Aki nem ezen az állásponton van, nem tudom mit akar kezdeni egy olyan istennel mint a keresztény isten.
Majd egy pár szót kihagyva vagy másképp értelmezgetve majd jó lesz az úgy, mások is másképp értelmezik hát gratulálok.
Még lapos föld hívő is voltam/lettem mert a héber illetve korai keresztény egyház történelmében bizony azt tanították a bibliából hogy lapos a föld.
Úgyhogy nekem ne magyarázzon senki se, hogy nem kell annyira komolyan venni és hogy hogyan kell értelmezni.
Ez az egyik, a másik pedig ami miatt ez a fordulat jött az életembe az pedig az, hogy a bibliában olvasható élet amit elvileg minden hívőnek átélhető, számomra k#rvára nem élhető át mert ez a keresztény isten leszarja a fejemet amióta létezek, és most sem kapálózik értem hogy jajj ugyan szeretett fiam ne küldj már el engem a k#rva anyámba hanem inkább gyere vissza te kis tékozló fiú.
Nem élek át semmit sem ebből a szar hitből/vallásból, nekem pedig már elegem is lett belőle.
A 3# hozzászólásban leírtam a valóságot.
A Teremtő egy szerető, pozitív "Atya", egyformán szereti a hülye gyerekeit is és az okosakat is.
Nem mondja meg senkinek hogy mit csináljon, nem fog kézivezérelni senkit.
Ha valaki a negatív úton indul el az is elfogadott, ha valaki a pozitív ösvényt válassza az is. Itt annyit azért még hozzátennék, hogy mivel a Teremtőnk pozitív, ezért a pozitív úton járók a teremtés természetéből adódóan előnyt élveznek, kicsit könnyebb dolguk van.
"Az egész k#rva írás arról szól az elejétől a végéig, hogy minden egyes szava szent és igaz!"
Nem értem miért hőbörögsz, ha egyszer nem így van. Különbözik vagy nem különbözik az Ószövetség és az Újszövetség istene szerinted?
"Még lapos föld hívő is voltam/lettem mert a héber illetve korai keresztény egyház történelmében bizony azt tanították a bibliából hogy lapos a föld.
Úgyhogy nekem ne magyarázzon senki se, hogy nem kell annyira komolyan venni és hogy hogyan kell értelmezni."
Ezek szerint te egymagadban is sokféleképpen értelmezted életed folyamán a Bibliát, akkor miért csodálkozol azon, hogy két különböző ember kétféleképpen értelmezi annak szavait? Mellesleg, miért vagy olyan biztos benne, hogy a te értelmezésed a tuti, nem az, ahogyan más vagy mások értelmezik?
"Isten nem változhat"
"Isten megváltozott"
Tehát az az Isten csak kitalált. Ezért tudott megváltozni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!