Isten hogyan változhatott meg és miért?
Az ószövetségben még isten elrendelte emberek kínzását és megölését, az újszövetségben pedig már úgy kell tekintenünk istenre mint egy rózsaszín gumimacira, aki csak szeretni tud mindenkit.
Megkínzás alatt pl. kövezésre gondolok, az sem lehetett valami kellemes.
Illetve az isten szent lelke/szelleme hogy nem volt jelen a középkori katolikus egyházban, amikor az inkvizíció által a kereszténység a legbrutálisabb kínzási formákat találták fel többnyire ártatlan emberek megnyomorítására?
Vagy éppenséggel az ószövetség kegyetlen istenének a személyisége köszöntött volna vissza a sötét középkorban?
Sokszor úgy látom, hogy még a sátánban is több szeretet és kegyesség van mint a biblia istenében.
Úgy, hogy emberek írták.
Ne vedd komolyan.
Ez egy nagyon ingoványos terület.
A Teremtő nem avatkozik be. Szabad akaratot adott minden teremtménynek, hogy rajtuk keresztül tapasztalja meg önmagát, önmaga természetét.
Magasabb fejlődési szinteken lévő entitások, fejlett lelkek, "szuperszellemek" azonban sokszor tevékenyen részt vesznek egyes világok benépesítésében, fejlődés elindításában, felgyorsításában.
Erre a szabad akarat "törvénye" őket felhatalmazza, akár a pozitív, akár a negatív fejlődési utat választották önmaguk számára, és ezt átadni próbálva másoknak.
A Jahveh entitás egy ilyen szuperszellem, és rajta kívül sokan mások is itt voltak/vannak, kisérve-segítve az emberiség elindulását, fejlődését.
Miután az emberiség tudatossága már elért egy szintet, az ő szabad akaratukat is tiszteletben kell tartani, és hagyni hogy ők válasszák ki azokat az utakat, amin járni akarnak.
Van lehetőség átadni filozófiákat -mind a pozitív mind a negatív oldal számára, azonban ezt bizonyos szabályok betartása mellett, és az egyensúly fenntartásával szabad csak.
Mózes kezdetben csak a Jahveh entitással kommunikált, aki pozitív tanítasokat adott át neki, azonban a népe éhezett, szenvedett, és egyre többet követeltek, sokkal anyagiasabb megoldásokat, és ez utat nyitott a negatív oldal kapcsolatfelvételére is, sok tanítás, utasítás a negatív "istenektől" érkezett egy idő után, ami elkeveredett a pozitív tanítasokkal. Ezután a Jahveh entitás belátta a kudarcát és visszavonult, az a nép pedig negatív befolyásolás alatt tette a szörnyű tetteit.
Ilyen pozítiv filozófia átadás volt Jézus megjelenése is.
Korábban Ehnaton fáraó is ilyen pozítiv filozófiát kapott.
Sokan pedig negatív filozófiát kaptak, aminek mindig szörnyű háborúk, népek leigázása, komplett kiírtása lett a következménye.
"A Teremtő nem avatkozik be. "
Csak kb a nagyrésze szerint.
"Szabad akaratot adott minden teremtménynek, "
Ez elégé vitatot.
Én nem tudom mi van itt, de én szenvedélyesen szerettem a mennyei atyát, viszont sokáig volt bennem ez a vívódás, hogy annyi kegyetlenséget enged meg, ami nem össze egyeztethető azzal, hogy a biblia istene egy teljesen szerető és kegyelmes isten volna.
Sokan védekeznek azzal, miszerint a "vizsgabiztos" (isten) nem szólhat bele a vizsgába ami itt a földön folyik.
Hát nem tudom, ha az én földi apám látná hogy valamiben szenvedek vagy valamire szükségem lenne, azonnal ott teremne és segítene mindenben.
Ehhez képest a mennyei atyám olyan mint egy f#sz.
Mint egy nagyra nőtt gőgös idióta f#sz.
Leszarja a fejemet amióta hiszek benne.
Nem tudom hogy miben higyjek.
Valamiben pedig hinnem kell, mert különben üresnek érzem magam lelkileg.
És nem elég, ha csak a saját boldogságomat hajkurászom.
28/F vagyok amúgy.
"Hát nem tudom, ha az én földi apám látná hogy valamiben szenvedek vagy valamire szükségem lenne, azonnal ott teremne és segítene mindenben."
Mert a földi apádnak ez a dolga.
Is egyébként azért jőn mindenki a vizsgázos példával mert ez igy van. Ha isten mindenben segitene minek lenne értelme bármit is csinálni?
Drakula, én úgy lettem a biblia által "nevelve", hogy isten sokkal jobb hozzánk, fiaihoz, mint a földi apánk.
Jézusnak is van az a tanítása, hogy "mennyivel inkább ad az atya azoknak akik hisznek benne".
Fogd úgy fel, hogy az ószövetségieknek nem volt olyan tiszta istenképe, mint Jézusnak. Ami Jézus szellemiségével összeegyeztethető a Biblia egyéb részeiben, az Isten szava, ami nem azt nem kell úgy venni.
"Az Istent soha senki nem látta; az egyszülött Fiú, a ki az Atya kebelében van, az jelentette ki őt." (Ján 1,18)
Alábbi irodalmakat ajánlom:
A Biblia Isten Igéje, vagy tartalmazza Isten igéjét?
Fabiny Tibor: Ami változik és ami/Aki örök a Szentírásban
A legrészletesebben pedig:
Frederic Farrar: Bible Its meaning and supremacy
Az Ószövetségről egy nagyon jó könyv, mely nem teológusoknak is érthető:
Ursula Struppe: Bevezetés az Ószövetségbe (JEL Kiadó)
Meglepően liberálisan ír az ÓSZ-ről, ahhoz képest, hogy katolikus kiadó jegyzi a könyvet. A sorozat szerk. Rózsa Huba, az ószövetségi írások elismert tanára.
Frederic Farrar egyéb munkáit is ajánlom, archive.org-ról szintén letölthető:
Eternal hope
Mercy and judgement
History of interpretation
Nyugodt lehetsz benne, hogy Isten jobb, mint a földi Apánk. Max. még nem tapasztaltad meg...
A Sátán meg egy kész átverés showman. Ő pont az ellenkezőjét sugározza Istenről. Szóval nem mindegy, hogy milyen antennád van.
Én Jézussal való találkozáskor kaptam Isteni antennát. De azóta is tapasztalom, hogy a sötét erők is próbálkoznak az adásukkal. Csak megtanultam ellenállni Jézus vérével ill. Istenben, Jézusban való hittel.
Az elégedetlen emberek : volt már jobb is, akkor sem volt jó szlogennel élnek. A Jézus nélkül való élet ilyen.
Meg kellene tanulni pozitívan látni a dolgokat, hálásnak lenni, bármi áron is szeretni, jóságosnak lenni stb. Hinni,
bízni Jézusban. Erre lettünk teremtve.
8-as vagyok, viszont azt nem szabad elfelejteni, hogy Jézus visszautalt az Ószövetségre, hogy az abban szereplő próféciákat ő teljesítette be.
Nemcsak próféciák, de előképek is Rá utaltak előre (páskabárány, áldozatok a bűnért, érckígyó, Ábrahám ás Izsák, József, stb).
Pascal a következőt írja (Gondolatok): "Az Ótestamentum titkosírás."
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!