Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Végső soron most szinte...

Végső soron most szinte minden a témán kutató történész elismeri Jézus kereszthalálát?

Figyelt kérdés

2022. aug. 9. 00:21
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
0%

Azok a "történészek" elsősorban keményen hívő keresztények, és csak utána jöhet bármi más.

Az más kérdés, hogy Jézust nem szokás tagadni... ugyanis ahhoz is tudás kellene, az meg nincs.

LEHETSÉGES, hogy létezett.

De létezhetett máskor, máshol, és lehetett akár több ember is.

Vannak sokkal régebbi (sok ezer évvel előbbi) történetek is róla, és nem jövő időben!

2022. aug. 9. 14:36
 12/23 LeonScottKennedy ***** válasza:

Ha ennyire érdekel a téma, ebben a fórumban kapsz jobb válaszokat:

[link]

Egyébként látom a 4-es válaszom jócskán lepontozásra került, amivel semmi probléma nincs, ez egy vallási fórum, nem vártam objektivitást.

2022. aug. 9. 14:44
 13/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm válaszaidat! Én egyiket se pontoztam le.
2022. aug. 9. 14:46
 14/23 A kérdező kommentje:
Meg a többiek válaszát is köszönöm természetesen!
2022. aug. 9. 14:47
 15/23 A kérdező kommentje:

Egyébként itt a Quora fórumon is többen hivatkoznak Biblián kívüli dokumentációkra amik Jézusról szólnak de senki nem tud megnevezni egyet se.

2022. aug. 9. 15:12
 16/23 anonim ***** válasza:
0%

Olyan dokumentumok létreznek, amelyeknek az írója jóval (évszázadokkal) később élt, és a Bibliából (ill. az előiratokból) vette az információit.

DE még ebből is sok olyan van, amelyik nem Jézusról ír, csak a keresztényekről, sőt esetleg még zsidóknak hívja őket.

ÉS még ezekből is van későbbi hamisítvány!

Szóval: NEM, NINCSEN SEMMIFÉLE független dokumentum Jézusról.

A létezéséről sem, nem hogy a haláláról.

2022. aug. 9. 15:19
 17/23 LeonScottKennedy ***** válasza:

Dehogynem.

Görgess le Federico Bruzone válaszához, ott az eredeti írás, fordítása és fényképe is a dokumentációról.

2022. aug. 9. 15:24
 18/23 A kérdező kommentje:

Megkérek minden kedves Jehova Tanúihoz tartozó illetve Hetednapi Adventizmust követő embert, hogy ne írjanak nekem több privátot, hogy Jézust oszlopra feszítették meg mit tudom én.

Tiszteletben tartom a hiteteket de kérlek ne csak a saját forrásaitokból tájézkozódjatok és akkor rájöttök, hogy ez biztosan nem így van.

2022. aug. 9. 16:56
 19/23 anonim ***** válasza:

Jézus híres ember volt a zsidók között. Én elismerem az újszövetséget és az ún. apostoli atyák (korai keresztény vezetők) írásait is autentikusnak, de mivel itt sok szkeptikus lehet, most csak néhány nem keresztény ókori történészt sorolok fel, aki írt Jézusról, mint történelmileg létező személyről:

Tacitus (Annales XV, 44, i.sz. 116), Josephus Flavius, ifj. Plinius (Levelei X.97., i.sz. 112).

Josephus Flavius zsidó történetíró volt, i.sz. 37-94-ig élt. A zsidó felkelés során átpártolt a rómaiakhoz. A Zsidók története c. művében ír Keresztelő János Heródes általi kivégzéséről (XVIII, V, 2), valamint megemlíti Jakabnak, Jézus testvérének a kivégeztetését Annás főpap által (XX, IX, 1). Írása XVIII-ik fejezetében (XVIII, III, 3) néhány mondatot ír Jézusról is.

Suetonius 110 és 120 között írt, és a császárok életéről szóló könyvében megemlíti, hogy Claudius császár (i.sz. 41-54) kiűzte a zsidókat Rómából, akik “egy bizonyos Kresztusz izgatására folyton lázongtak.” Vö. ApCsel 18:2. Az író tévedésből a zsidókat a keresztényekkel azonosította.

De vannak Jézusról zsidó (nem zsidó-keresztény, hanem csak zsidó) források is, az ún. Toledot Yeshu, illetve a Talmud Gemarája.

Ezek mind nem keresztény történelmi iratok, tehát nem vádolhatók azzal, hogy elfogultak.

Az Enciclopedia Britannica szerint ezek a különböző világi dokumentumok bizonyítják, hogy Jézus valóban létezett.

Josh McDowell: Bizonyítékok a keresztény hit mellett c. könyvében (Keresztyén Ismeretterjesztő Társulat, 2004) így ír:

Ezek a független híradások bizonyítják, hogy a régi időkben még a kereszténység ellenségei sem kételkedtek abban, hogy Jézus élő személy volt.

Ha rákeresel ezekre a Google-lal, meg fogod találni a pontosan angolra vagy akár magyarra fordított részeit ezeknek a történeti írásoknak, ahol Jézusról van szó.

Amúgy elég rossz érzés, hogy sokan olyanok is irogatnak ide, akik nem kutattak utána a témának, és csak a saját véleményüket, vagy a minden alap

nélkül elterjedt városi legendákat terjesztik.

üdv, Stefán

2022. aug. 9. 23:36
 20/23 anonim ***** válasza:

Természetesen ezeknek a történelmi iratoknak egy része ír Jézus kereszthaláláról is (pl. Tacitus, Josephus Flavius, A Talmud Gemarája).

üdv, Stefán

2022. aug. 9. 23:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!