Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az iszlám szerinti kamattilalo...

Az iszlám szerinti kamattilalom jó vagy rossz?

Figyelt kérdés
Gazdasági és erkölcsi szempontból kérdezem.

2022. aug. 3. 11:03
❮❮ ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... ❯❯
 231/348 anonim ***** válasza:
100%

"Nem értelmezik másként, a kamatszedés tényleg tilos az Iszlám szerint."

Szerintem eleve más, amikor valaki kölcsön kér (hit)testvérétől és más, a bankrendszer, államok pénzpiacának működése. Sok iszlám ország vesz fel hitelt az IMF-től is, legyen bármilyen alacsony, akkor is van rajta kamat. De amikor az iszlám országok hiteleznek más országoknak (ilyen is van), akkor is szednek rá kamatot. Családban én is adtam kölcsön pár százezer forintot a napokban, eszem ágában se lenne kamatot szedni érte.

De egy banktól nem várható el, hogy ingyen hitelt adjon. Egyrészt annak van kockázata is, hiába van általában rá fedezet. Az a pénz romlik, a banknak is fenn kell tartani az infrastruktúrát (s most nem akarom sajnáltatni őket), stb...

2022. aug. 6. 22:33
 232/348 anonim ***** válasza:
100%

#231:

Valahogy másként működik ám a "hitelezés" is az araboknál. Nem kölcsöviszonyt hoznak létre hanem mindig tulajdon részesedés valósul meg.

De őszintén szólva ez egy külön kutatást igényelne, mert nem tudom hogyan működik a kereskedelmi bankrendszer náluk.

Én bevallom ha valamit nem tudok.

Muszlim fórumtársam azt akarja belelátni a dolgokba hogy "lám lám nem véletlen hogy az elmúlt években működött a 0% alapkamat mert a Korán is megmondta !"

Ez abszolút hülyeség, egy saját bevallása szerint pénzügyet, számvitelt sőt statisztikát tanult ember ekkora butaságot nem kéne hogy mondjon.

2022. aug. 6. 22:42
 233/348 anonim ***** válasza:
100%

Működhet másként, de akkor is kell legyen valami, nevezzük azt bárhogy, ami egyrészt garanciát ad a hitelezőnek, másrészt hasznot hoz neki. Az iszlám bankok se működhetnek veszteséggel.

Kis olvasgatás után ezt találtam:

"Az értelmezést megnehezíti, hogy éppen az eltérő vallási megközelítésmódok miatt, az iszlám banki termékek értelmezésében több eltérő irányzat is létrejött. Ezek leginkább a kamat megengedhetőségében érhetők tetten. Míg van, ahol csak az uzsorát tekintik tiltottnak, máshol magát a kamatot is tiltott terméknek tartják. Köztes megoldásként az is előfordul, hogy megelégednek, és sariakompatibilisnek tartják a kamat helyett más néven nevezett költség megfizettetését"

[link]

Nagyjából az oldal felétől ír az iszlám bankok működéséről.

Ha megnézed, ezeknél a bankoknál, hiteleknél is van számos díj, például lízing díj, szolgáltatási díj, költség plusz, stb... Ezért írtam, hogy "nevezzük bárhogy", de akkor is van valami díja.

2022. aug. 6. 23:06
 234/348 anonim ***** válasza:

#232:

Rendben én ezt nem vitatom.

Annyit fűznék hozzá hogy én csak arról az értelmezésről tudok vallásilag miszerint a kamatszedés abszolút haram.

Mint magánszemélynek. Méghozzá ez nagyon komoly főbűnnek számít, tehát kamatszedés miatt tényleg a Pokolra kerül az illető.

Ezért sem kockáztatnék egy olyan értelmezést hogy ez inkább csak az "uzsorára" vonatkozik.

Tűzzel játszik az muszlim aki így tesz.

2022. aug. 6. 23:23
 235/348 anonim ***** válasza:

„Tartsátok magatokat távol a hét veszedelmes főbűntől:

A társítás Allahhal; a varázslás; olyan ember megölése, akinek életét Allah tilalmassá tette, kivéve valós ok folytán; az UZSORAKAMAT FELFALÁSA; az árvák vagyonának felélése; a harc napján való megfutamodás és az erényes asszonyok megrágalmazása”.

A kamatszedés/uzsora nem egy apró-cseprő botlás. Érdemes elkerülni.

2022. aug. 6. 23:29
 236/348 anonim ***** válasza:

Jó, de itt például kimondottan uzsorát említ. Az a kereszténység szerint is bűn, ahogy a zsidóság szerint is. Lényegében egyfajta lopás.

Azon muszlimok, akik a nem uzsorakamatot elfogadják, úgy gondolhatják, hogy a pénzük reálértékét visszakapni még nem bűn. De ezt ők biztos jobban tudják, én legfeljebb találgatok az okokat tekintve.

2022. aug. 6. 23:34
 237/348 anonim ***** válasza:

"Azon muszlimok, akik a nem uzsorakamatot elfogadják, úgy gondolhatják, hogy a pénzük reálértékét visszakapni még nem bűn."

Lehetséges hogy ők így gondolják. Logikusnak tűnik.

De nem tudhatjuk Allah is így fogja-e gondolni.

Allah nem szereti azokat akik áthágják a tilalmait.

Én nem szedek kamatot.

Vannak Sharia kompatibilis befektetések a nemzetközi pénzpiacokon. Bárki számára elérhetőek.

2022. aug. 6. 23:40
 238/348 anonim ***** válasza:

Ne feledd Magasztos Allah azt kéri tőlünk hogy minden évben adjuk oda tőkénk 2,5 % át a rászorulóknak ! Ez a zakat.

Miért ne akarhatta volna hogy mondjunk le a kamatról teljes egészében ?

2022. aug. 6. 23:46
 239/348 anonim ***** válasza:
100%

Mert az a tőkédnek bizonyos országokban lehet 40-50-60, sőt több százaléka is jelenleg. Ettől függetlenül akarhatta, de az majd csak a túlvilágon fog kiderülni.

Az se mellékes, hogy az akkori pénzügyi rendszert és a mostani nem lehet összehasonlítani sem.

De nyilván itt már mindenki saját lelkiismerete szerint cselekszik.

2022. aug. 6. 23:54
 240/348 anonim ***** válasza:

"Mert az a tőkédnek bizonyos országokban lehet 40-50-60, sőt több százaléka is jelenleg."

Vannak sokkal jobb befektetések mint azok amik kamatoznak !

"Ettől függetlenül akarhatta, de az majd csak a túlvilágon fog kiderülni."

Az evilág rövid és múlandó, a túlvilágért tesznek azok akik hívők. A túlvilágon örökké élni fogunk.

"nyilván itt már mindenki saját lelkiismerete szerint cselekszik."

Pontosan így van.

2022. aug. 6. 23:59
❮❮ ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!