Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A mai cseh, szlovák és lengyel...

A mai cseh, szlovák és lengyel területeken a kereszténység melyik ágat vették fel először?

Figyelt kérdés
És utána hogyan alakult a vallás ezeken a területeken?

2022. júl. 29. 16:16
 1/5 anonim ***** válasza:
97%
római katolikus
2022. júl. 29. 16:40
 2/5 anonim ***** válasza:
97%

Római katolikus, de utána eltérően alakult. A cseheknél a XV. században megjelent a huszitizmus, Husz János prédikációi nyomán, de később a katolicizmus visszatért, ugyanakkor a cseh lélekben a huszitizmus egyfajta belső függetlenségként jelen van a mai napig is.

A szlovákoknál vannak viszonylag jelentős arányban evangélikusok (például az én felmenőim). Még Magyarországon is van egy szlovák nyelvű evangélikus egyházközség. Tótkomlós és környéke volt az egyik központjuk, Budapesten vannak jelenleg.

A lengyeleknél viszont az orosz támadásokkal szemben (akik ugye a pravoszláv rítust hozták volna) a római katolicizmus nemzeti összetartó erővé vált, a protestantizmusnak nem maradt tere.

Ennél sokkal többet én sem tudok, de lehet, hogy ezekkel el tudsz indulni, ha kutatni szeretnéd ezt az amúgy tényleg érdekes témát.

Például érdekes, hogy az 1990-2010 évek között a pünkösdi mozgalmak egyedül a cseheknél tudnak valamennyi eredményt elérni, sem a lengyeleknél (ahol az I. János Pál pápájukkal igencsak megerősödött a katolicizmus), sem a szlovákoknál nem tudtak jelentős tömegeket megmozgatni.

2022. júl. 29. 19:25
 3/5 anonim ***** válasza:
95%
#2 MÁSODIK János Pál pápa lesz az, akire gondolsz. ;)
2022. júl. 29. 19:59
 4/5 A kérdező kommentje:

Én egy könyvben azt olvastam, hogy a Morva fejedelmek felvették a kereszténységet és ekkor jött kirill és metódus is.

De akkor ők nem görögkeletiek voltak? Ez a két személy azt hittem az oroszoknál volt, de akkor a lemgyeleknel is?

2022. júl. 29. 20:22
 5/5 anonim ***** válasza:
94%
#4 Ciril és Metod (us nélkül) még az egyházszakadás előtt térítettek.
2022. júl. 31. 12:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!