Teista, ateista vagy agnosztikus vagy?
"Hiszem / nem hiszem / hiszem, ha látom."
Ez a hármas messze nem fedi le a világegyetem lehetőségeit, ugyanis ha valaki a zsidó-keresztény-arab kultúrán kívülről származik, az a saját világképében él. Vagyis az ő hegyeik, vizeik, népeik NEM a keresztény isten alkotása, ez nem hogy nettó hazugság, hanem sértő, vérlázító, másokat semmibe néző álláspont. Ezzel persze nem feltétlen zárják ki, hogy messze, a Közel-Keleten egy keresztény isten is teremtgetett magának ezt-azt (vagy sem). És akár személyesen le is mászhat az égből a keresztények istene megmutatkozni, jó napot, elhiszlek... de az mit sem változtat azon, hogy egy ázsiai, indián, mongol, eszkimó, polinéz... a saját vallásában, világképében él tovább. Mindegy, hogy a beképzelt (csak mi vagyunk, rajtunk kívül semmi más) fehér ember és egyéb marslakók hány istennel rendelkeznek a saját fejük felett. A legtöbb kultúra nem zárja ki a mondjuk úgy: multiverzum lehetőségét, de a sajátjuk mikéntjét nem idegenek fogják megmondani nekik.
Tehát nem csak a "van-e" a kérdés, hanem az "az van-e" meg a "ki-hogyan-merre-meddig" is. A "van-e" kérdés tulajdonképpen ugyanolyan észrevétlen tudat alá bemászó keresztény propaganda, mintha simán odaírnánk kijelentő mondatban, hogy van. Fel se merüljön a buksikban, hogy megkérdőjelezzék bármi mással.
Nehéz kérdés, mert definiálni kellene azt, hogy mi az, hogy isten.
Ha úgy érted, hogy léteznek-e magasabb rendű lények a világmindenségben, akikre az isten jelzőt is lehetne illetni, arra azt mondom, hogy valószínűleg léteznek. Ha viszont olyan istentől beszélsz, aki megteremtette a világot, és beleavazkozik mások életébe, abban nem hiszek.
A vallások isteniben sem hiszek, és bár elvileg egy deista isten léte nem zárható ki, viszont inkább amellett vagyok, hogy a világegyetem spontán módon, a semmiből keletkezett. Ez alapján inkább ateista vagyok
13-14
Értelek Titeket.
De így ez a kérdés akkor is feltehető.
3 hozzáállás létezik:
1. "Attól még, hogy nem érzékelem az érzékszerveimmel még létezhet" (akár egy monoteista akár egy felsőbb energia Istenképe)
2. Nem érzékelem az érzékszerveimmel tehát nem létezik
3. Nem érzékelem az érzékszerveimmel tehát nem tudom megállapítani, hogy létezik-e
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!