Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan különböztethető meg a...

Hogyan különböztethető meg a mag és a pelyva?

Figyelt kérdés

"Ő [Jézus] majd Szentlélekkel és tűzzel keresztel titeket. Kezében szórólapát lesz, és megtisztítja szérűjét: csűrbe hordja gabonáját, a pelyvát pedig megégeti olthatatlan tűzzel." (Mt 3:11b-12)

Egy kis háttér: Jézus kb. 3 éves missziója alatt a zsidók és a főváros, Jeruzsálem lakói nem tértek meg. Jézus, kb. i.sz 33-ban, közvetlenül halála előtt megjövendölte a Máté 24. fejezetében, hogy emiatt egy generáción belül (ami 40 év) eljön az ítélet Jeruzsálemre. Ez meg is történt i.sz. 70-ben, amikor az éhínség szörnyű kínjai között halt meg kb. 1.000.000 ember Jeruzsálemben. Ez volt az olthatatlan tűz. Nagyon kevés ember menekült meg, csak azok, akik Jézus jeruzsálemi tanítványai voltak, (ők meg voltak keresztelve a Szentlélekkel), mert ők a Máté 24. fejezetét helyesen értelmezve még épp időben kimenekültek Jeruzsálemből egy Pella nevű városba, mielőtt Titusz, a római hadsereg parancsnoka körbezárta volna Jeruzsálemet.

Szóval, te mag vagy, vagy pelyva? Ha mag vagy, akkor miért vagy mag, ha pelyva vagy, akkor miért vagy pelyva?

2022. júl. 2. 01:31
 1/4 anonim ***** válasza:

Szia,

Pontosan ugyanúgy mint a kecske és a juh:

"Amikor pedig az Emberfia eljön az ő dicsőségében, és vele az angyalok mind, akkor odaül dicsősége trónjára. Összegyűjtenek elé minden népet, ő pedig elválasztja őket egymástól, ahogyan a pásztor elválasztja a juhokat a kecskéktől. A juhokat jobb keze felől, a kecskéket pedig bal keze felől állítja. Akkor így szól a király a jobb keze felől állókhoz: Jöjjetek, Atyám áldottai, örököljétek az országot, amely készen áll számotokra a világ kezdete óta. Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok, mezítelen voltam, és felruháztatok, beteg voltam, és meglátogattatok, börtönben voltam, és eljöttetek hozzám. Akkor így válaszolnak neki az igazak: Uram, mikor láttunk téged éhezni, hogy enned adtunk volna, vagy szomjazni, hogy innod adtunk volna? Mikor láttunk jövevénynek, hogy befogadtunk volna, vagy mezítelennek, hogy felruháztunk volna? Mikor láttunk betegen vagy börtönben, hogy elmentünk volna hozzád? A király így felel majd nekik: Bizony mondom nektek, valahányszor megtettétek ezeket akár csak eggyel is az én legkisebb testvéreim közül, velem tettétek meg.

Akkor szól a bal keze felől állókhoz is: Menjetek előlem, átkozottak, az ördögnek és angyalainak elkészített örök tűzre! Mert éheztem, és nem adtatok ennem, szomjaztam, és nem adtatok innom, jövevény voltam, és nem fogadtatok be, mezítelen voltam, és nem ruháztatok fel, beteg voltam, börtönben voltam, és nem látogattatok meg. Akkor ezek is így válaszolnak neki: Uram, mikor láttunk téged éhezni vagy szomjazni, jövevénynek vagy mezítelennek, betegen vagy börtönben, amikor nem szolgáltunk neked? Akkor így felel nekik: Bizony mondom nektek, valahányszor nem tettétek meg ezeket eggyel a legkisebbek közül, velem nem tettétek meg. És ezek elmennek az örök büntetésre, az igazak pedig az örök életre."

A "mag" - aki enni ad, inni ad, befogad és felruház, meglátogat és elmegy.

Az igazság ismerete ugyanis nem elméleti ismeret, hanem gyakorlati élet, ahol a "te és én" ebben a helyes sorrendben jelenik meg, a Krisztusi önzetlen szeretet megnyilvánulása az életben.

Én mag vagyok. Azért mert szeretem Istent és szeretem az embereket.

Üdv. Péter

2022. júl. 2. 14:12
 2/4 A kérdező kommentje:

Kedves Péter! Én nem tudom, hogy mag vagyok-e vagy pelyva. Ezt nem az én tisztem eldönteni, mert ha magam ítélném meg magam, akkor sosem esnék ítélet alá, de az Úr az, aki engem megítél.

Továbbá nem bízom a mag vagy pelyva ítélet szempontjából sem a szeretetemben, sem a jó cselekedeteimben, ezek soha nem leszenk elég tökéletesek az üdvösség eléréséhez. Krisztus irgalmában bízom, hogy annak ellenére, hogy vannak bűneim jócskán, ő a szenvedésével és kereszthalálával elvette a bűneimet.

Szóval Péter, úgy tűnik, te és én nagyon különbözünk egymástól, és emiatt nem vagyunk közösségben ugyanazzal az Istennel. Úgy tűnik, hogy te veszettül önigazító és önmagadban bízó vagy.

2022. júl. 2. 16:44
 3/4 anonim ***** válasza:
Parasztok tudják a földeken...
2022. júl. 5. 11:14
 4/4 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező,

Köszönöm kedves szavaid. Én csak a kérdésedre válaszoltam, az hogy te ezért engem ilyen formán minősítesz - már ne is haragudj - de téged minősít. Egy kommunikációban ugyanis - legyen az bármilyen formában - alapszabály, hogy nem minősítjük a másikat.

Igen nagyon különbözünk egymástól, valóban. Én megfogadtam az Úr Jézus Krisztus tanácsát: "ha igent mondotok, az legyen igen, ha pedig nemet, az legyen nem, minden további szó a gonosztól van." (Mt. 5:37)

Üdv. Péter

2022. júl. 5. 13:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!