Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztények, tudnátok segíteni?

Keresztények, tudnátok segíteni?

Figyelt kérdés

Máté Márk Lukács evangéliuma szinoptikus, de János nem.

Azt olvastam, hogy az előbbi 3 azt írja, Jézus csak Isten fia, egyedül János szerint ő maga az Isten. Ezt jól értem?

Akkor a keresztények miért hisznek Jánosnak és nem a másik haromnak?

2022. jún. 24. 14:41
1 2 3
 11/21 Demion ***** válasza:
45%

Miért lenne ez béna érv? Maga a zsoltár is Istenhez szól. Ha Jézus maga Isten, akkor miért idéz egy zsoltárt, ami Istenhez fohászkodik?

"Hiszen itt nagyon magyarázni se kell a dolgot, mert Jézus a saját szenvedéséről szóló zsoltár bevezető szavait mondta ki. Tehát itt senkihez se beszélt, csak beteljesítette a róla szóló próféciát."

Öhm... honnan veszed, hogy ez egy prófécia? És honnan veszed, hogy a Messiásról szól?

2022. jún. 24. 18:15
 12/21 A kérdező kommentje:
10-es, amit te írsz annak tényleg több értelme van.
2022. jún. 24. 18:33
 13/21 anonim ***** válasza:
21%

Vedd a fáradtságot és olvasd el, ha abból nem jössz rá, hát... bajok vannak.

2022. jún. 24. 20:17
 14/21 anonim ***** válasza:
39%

Amúgy a 11-esnek igaza van, sehol sem utal a zsoltár arra, h ez a zsidók által várt messiásról szólna. Csak egy kétségek közt hányódó szenvedő ember fohásza istenhez. Ha jól tudom az Ószövetségben nincs is arra utalás, hogy a messiásnak szenvednie kell és még kell halnia.

Ez olyan, mint a szűz fogantatás, azt is lehivatkozták az Ószövből, miközben valami Emmanuel nevű emberre vonatkozik.

2022. jún. 24. 20:38
 15/21 anonim ***** válasza:
19%

Kérdező, itt egy kimerítő gyűjtemény az újszövetségi írások egésze arról tanúskodik, hogy Jézus Istennek állította magát.

Állította-e valaha Jézus, hogy ő Isten?

[link]

Egy kis könyvecskét is ajánlok:

John Maisel: Isten e Jézus?

2022. jún. 24. 22:36
 16/21 anonim ***** válasza:

Most nézem, hogy az idézetek többsége pont Jánosból van fenti linken.

Itt egy másik cikk, kicsit többet idéz a szinoptikusokból:

[link]

Ha szerinted "a keresztények" találták ki, hogy Jézus Isten, itt kiket értessz konkrétan ezalatt? Kik azok a konkrét személyek akik ezt kitalálták és mikor?

Kezdetektől fogva egyetértettek abban, hogy Jézus több mint ember, max azon volt vita, hogy "egylényegű", vagy "hasonló lényegű" az Atyához. De mindenképpen kiemelt, transzcendens szerepe volt mint Megváltó.

Lukács evangéliuma

22,19 És minekutána a kenyeret vette, hálákat adván megszegé, és adá nékik, mondván: Ez az én testem, mely ti érettetek adatik: ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.

22,20 Hasonlóképen a pohárt is, minekutána vacsorált, ezt mondván: E pohár amaz új szövetség az én véremben, mely ti érettetek kiontatik.

Beszél arról is a szinoptikusokban, hogy mi lesz az ő MÁSODIK eljövetelét megelőző időkben. Tehát nem egyszerű emberről van szó.

24,3 Mikor pedig az olajfák hegyén ül vala, hozzá menének a tanítványok magukban mondván: Mondd meg nékünk, mikor lesznek meg ezek? és micsoda jele lesz a te eljövetelednek, és a világ végének?

Máté evangéliuma

24,3 Mikor pedig az olajfák hegyén ül vala, hozzá menének a tanítványok magukban mondván: Mondd meg nékünk, mikor lesznek meg ezek? és micsoda jele lesz a te eljövetelednek, és a világ végének?

(...)

2022. jún. 24. 22:52
 17/21 anonim ***** válasza:
50%

Mate 24:3at ha mar idezted, erdemes tovabb olvasni. Ott Jezus Krisztus elmondja, hogy a jelenletenek idejet senki sem tudja, CSAK AZ ATYA.

Na mar most, ha csak az Atya tudja, Jezus nem es a Szentlelek sem, akkor maris bukott a Szentharomsag dogmaja.

2022. jún. 25. 11:06
 18/21 anonim ***** válasza:

#17, ha elolvasod az Újszövetség írásait, három, személyként viselkedő entitás szerepel bennük. Nem olyan rossz közelítés tehát a Szentháromság tan. (mely nem három istenről, hanem egy Istenről és három Személyről beszél)

A Szentlélek (Vígasztaló) ugyanúgy cselekszik, szuverén módon, mint az Atya és a Fiú, például minden igazságra elvezeti és TANÍTja a Jézusban hívőket, stb. A Szentlélek mindig Krisztusra mutat.

Jézus azt mondta, "én veletek leszek a világ végezetéig", illetve Jézus mindig él, hogy könyörögjön a hívekért az Atya előtt. Ő fog visszatérni, mint bíró, mégpedig azért jogos bíró, mert maga is volt emberi testben, így jobban meg tudja érteni az emberek világát.

2022. jún. 25. 12:23
 19/21 A kérdező kommentje:
Egyáltalán mi az a Szentlélek?
2022. jún. 25. 12:41
 20/21 anonim ***** válasza:

A Szentlélek sok leírását, jellemzését találod az Újszövetségben, amelyek arra utalnak, hogy személyként viselkedik, nem személytelen erő.

Legfontosabbak ami kapásból eszembe jut, hogy aki hitre jut, azt megpecsételi a Szentlélek, hogy Istenhez tartozik. (Ez nem valami "misztikus élmény", nem jár látomásokkal, stb.) A Lélek záloga van a hívőkben.

Másrészt ő a Tanító, aki segít megérteni az Írásokat, tanításokat.

János ev. 2,27

"És az a kenet, amelyet ti kaptatok tõle, bennetek marad, és [így] nincs szükségetek arra, hogy valaki tanítson titeket; hanem a mint az a kenet megtanít titeket mindenre, úgy igaz [is] az és nem hazugság, és a miként megtanított titeket, úgy maradjatok õ benne."

A megértést természetesen segítheti, ha elolvasol könyveket, utánaolvasol azoknak a kérdéseknek akár neten, amik felvetődnek benned, ezeken keresztül is tanít a Lélek.

Jézus mint Vigasztalóról beszél a Szentlélekről, aki különbözik tőle:

"Én meg majd kérem az Atyát, és más vigasztalót ad nektek: az Igazság Lelkét, aki örökké veletek marad. S a Vigasztaló, a Szentlélek, akit majd a nevemben küld az Atya, megtanít benneteket mindenre és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam nektek."

"De én az igazságot mondom nektek: Jobb nektek, ha elmegyek. Mert ha nem megyek el, a Vigasztaló nem jön el hozzátok, ha azonban elmegyek, elküldöm őt hozzátok. "

Ha beírod a Google-ba hogy "Szentlélek személy" sok oldalt kidob, például ezt találtam:

[link]

Folyt.

2022. jún. 25. 18:34
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!