Ábrahám melyik vallást követte, mielőtt szövetséget kötött volna vele JHVH?
#10 Ez a hagyomány. Ne keress benne tudományos következetességet! Ez vonatkozik arra is, hogy "több évvel későbbi események".
Egyébként miért ne mondhatott volna el I-ten (az Örökkévaló, a Mindenható, a Mindenttudó) olyasmit, ami csak késõbb fog megtörténni?
Amúgy a vallás, a hit nem természettudomány.
De a Tórában se szerepel olyan, utalás szintjén se (ha jól tudom), hogy az egész Tórát Isten a Sínai-hegyen elmondta volna Mózesnek.
Sőt ennyit ír:
"Jöjj fel hozzám a hegyre, és maradj itt. Átadom neked a kőtáblákat a törvénnyel és a parancsokkal, amelyeket oktatásukra írtam."
Ha Isten azt mondta, hogy a Sínai-hegyen ezeket mondja/adja át, akkor miért kell azt mondani, hogy nem jól mondta Isten és még sok mást, az egész Tórát, meg még 2 hatalmas könyvnyire való anyagot mondott el?
12-es
Azért ennél egy kicsit több volt, amiket az Örökkévaló megadott Mózesnek:
""Ezek azok a parancsolatok, a melyeket Mózes által parancsolt az Úr Izráel fiainak a Sinai hegyen.""
Az idézet a 3Mózes 27. utolsó verse, amit számos különféle rendelkezés előz meg a szövegben az éves ünnepnapoktól a tiszta állatokon át a vérrokonnal való hálás tiltásáig, rengeteg minden.
"Egyébként miért ne mondhatott volna el I-ten (az Örökkévaló, a Mindenható, a Mindenttudó) olyasmit, ami csak késõbb fog megtörténni?"
Hát persze, sőt még egy kis időutazásra is elvitte Mózest.
Vannak további ötleteid?
"még egy kis időutazásra is elvitte Mózest"
Így igaz, megengedte Neki, akárcsak Ádámnak, hogy végigélje a történelmet. Persze, álmában. Így eljutott Mózes pl r.Akiba tanházába. Leült az utsó helyre és figyelt. Majd az Örökkévalóhoz fordult: Uram, ha ilyen embered van, mi szükséged volt rám? Mire az ÚR: hallgass, így láttam jónak. - ezt írja a Talmud.
Persze, a huncut pesti zsidók egy kissé meváltoztatva mondták: Mózes hallotta, hogy a tanítványok olykor kérdezik: honnan tudod ezt Mesterünk? A válasz mindig: még Mózes Mesterünktõl, szájhagyomány útján. Mire Mózes az ÙRhoz fordult: hogy mondhatja Akiba, mikor én ezt sose mondtam? Mire az ÚR: hallgass fiam, jobban tudja õ, hogy te mit mondtál, mint mi ketten együttvéve.
Ha megnézed az idézetem és visszaolvasol kicsit, akkor látod, hogy ott is szerepelnek az ünnepnapok és egyéb rendelkezések.
Viszont maga a teljes Tóra nyilván nem, ahogy azt rendkívül tévesen írta egyik hozzászóló. Mint írtam, ilyen még utalás szintjén se szerepel a Tórában. Sőt a paprikás krumpli receptjét se mondta el Mózesnek, pedig miért ne mondhatta volna?
#12, az idézeted Dr.Bernstein Bela forditásában:
"Jöjj fel hozzám a hegyre és légy ott; hadd adjam át neked a kőtáblákat, MEG a tant és a parancsolatot, amelyet felírtam tanításukra."
16-os
Tudom, hogy a 2Mózes 23-ban is van egy kvázi összefoglaló mondat, mintha itt lenne a kinyilatkoztatás és a parancsolatok vége, de ha csak egy kicsit tovább olvasunk, a 34:27-ben megint szól:
"" Írd fel ezeket a szavakat; mert ezeknek a szavaknak értelme szerint kötöttem szövetséget veled és Izráellel.""
És ezt követően is többször hangzik el ilyen értelmű szöveg, egészen Mózes könyveinek legvégéig (5Mózes 31:24 pl.)
""Mikor pedig teljesen és mind végig beírta Mózes e törvény ígéit könyvbe...""
Ezekkel csak annyit akartam mondani, hogy közel sem olyan egyértelmű annak meghatározása, hogy mit értünk a teljes Tóra alatt, ami a Sinain lett átadva Mózesnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!