Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ábrahám melyik vallást követte...

Ábrahám melyik vallást követte, mielőtt szövetséget kötött volna vele JHVH?

Figyelt kérdés
Ő még Mezopotámiában élt, később kerültek, az újonnan megalakult zsidók Kánaán földjére. Azt is tudni lehet, hogy Ábrahám nem volt körülmetélve egészen a szövetségig.

2022. jún. 19. 11:58
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
0%

#10 Ez a hagyomány. Ne keress benne tudományos következetességet! Ez vonatkozik arra is, hogy "több évvel későbbi események".

Egyébként miért ne mondhatott volna el I-ten (az Örökkévaló, a Mindenható, a Mindenttudó) olyasmit, ami csak késõbb fog megtörténni?

Amúgy a vallás, a hit nem természettudomány.

2022. jún. 21. 21:51
 12/18 anonim ***** válasza:

De a Tórában se szerepel olyan, utalás szintjén se (ha jól tudom), hogy az egész Tórát Isten a Sínai-hegyen elmondta volna Mózesnek.

Sőt ennyit ír:

"Jöjj fel hozzám a hegyre, és maradj itt. Átadom neked a kőtáblákat a törvénnyel és a parancsokkal, amelyeket oktatásukra írtam."

Ha Isten azt mondta, hogy a Sínai-hegyen ezeket mondja/adja át, akkor miért kell azt mondani, hogy nem jól mondta Isten és még sok mást, az egész Tórát, meg még 2 hatalmas könyvnyire való anyagot mondott el?

2022. jún. 21. 22:16
 13/18 munyamunya ***** válasza:

12-es

Azért ennél egy kicsit több volt, amiket az Örökkévaló megadott Mózesnek:

""Ezek azok a parancsolatok, a melyeket Mózes által parancsolt az Úr Izráel fiainak a Sinai hegyen.""

Az idézet a 3Mózes 27. utolsó verse, amit számos különféle rendelkezés előz meg a szövegben az éves ünnepnapoktól a tiszta állatokon át a vérrokonnal való hálás tiltásáig, rengeteg minden.

2022. jún. 22. 07:59
 14/18 anonim ***** válasza:
52%

"Egyébként miért ne mondhatott volna el I-ten (az Örökkévaló, a Mindenható, a Mindenttudó) olyasmit, ami csak késõbb fog megtörténni?"

Hát persze, sőt még egy kis időutazásra is elvitte Mózest.

Vannak további ötleteid?

2022. jún. 22. 09:58
 15/18 anonim ***** válasza:

"még egy kis időutazásra is elvitte Mózest"

Így igaz, megengedte Neki, akárcsak Ádámnak, hogy végigélje a történelmet. Persze, álmában. Így eljutott Mózes pl r.Akiba tanházába. Leült az utsó helyre és figyelt. Majd az Örökkévalóhoz fordult: Uram, ha ilyen embered van, mi szükséged volt rám? Mire az ÚR: hallgass, így láttam jónak. - ezt írja a Talmud.

Persze, a huncut pesti zsidók egy kissé meváltoztatva mondták: Mózes hallotta, hogy a tanítványok olykor kérdezik: honnan tudod ezt Mesterünk? A válasz mindig: még Mózes Mesterünktõl, szájhagyomány útján. Mire Mózes az ÙRhoz fordult: hogy mondhatja Akiba, mikor én ezt sose mondtam? Mire az ÚR: hallgass fiam, jobban tudja õ, hogy te mit mondtál, mint mi ketten együttvéve.

2022. jún. 22. 13:35
 16/18 anonim ***** válasza:

Ha megnézed az idézetem és visszaolvasol kicsit, akkor látod, hogy ott is szerepelnek az ünnepnapok és egyéb rendelkezések.

Viszont maga a teljes Tóra nyilván nem, ahogy azt rendkívül tévesen írta egyik hozzászóló. Mint írtam, ilyen még utalás szintjén se szerepel a Tórában. Sőt a paprikás krumpli receptjét se mondta el Mózesnek, pedig miért ne mondhatta volna?

2022. jún. 22. 17:42
 17/18 anonim ***** válasza:

#12, az idézeted Dr.Bernstein Bela forditásában:

"Jöjj fel hozzám a hegyre és légy ott; hadd adjam át neked a kőtáblákat, MEG a tant és a parancsolatot, amelyet felírtam tanításukra."

2022. jún. 22. 18:54
 18/18 munyamunya ***** válasza:

16-os

Tudom, hogy a 2Mózes 23-ban is van egy kvázi összefoglaló mondat, mintha itt lenne a kinyilatkoztatás és a parancsolatok vége, de ha csak egy kicsit tovább olvasunk, a 34:27-ben megint szól:

"" Írd fel ezeket a szavakat; mert ezeknek a szavaknak értelme szerint kötöttem szövetséget veled és Izráellel.""

És ezt követően is többször hangzik el ilyen értelmű szöveg, egészen Mózes könyveinek legvégéig (5Mózes 31:24 pl.)

""Mikor pedig teljesen és mind végig beírta Mózes e törvény ígéit könyvbe...""

Ezekkel csak annyit akartam mondani, hogy közel sem olyan egyértelmű annak meghatározása, hogy mit értünk a teljes Tóra alatt, ami a Sinain lett átadva Mózesnek.

2022. jún. 23. 11:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!