JHVH, valamint Zeusz, Jupiter, Marduk, Baál és a többi pogány főisten egymás megfelelői?
Tehát, ahogy a rómaiak, görögök, egyiptomiak, esetleg mezopotámiaiak stb. isteneit, többek között főisteneit megfeleltették egymásnak, úgy a zsidók istenét, JHVH-t is megfeleltették, illetve meg lehet feleltetni a többi nép főistenének?
JHVH-t meg lehet feleltetni, illetve megfeleltették Zeusznak/Jupiternek/stb.-nek?
Zeusz és Jupiter bizonyítottan egy és ugyanaz.
A többi politeista panteon esetében azért lehet átfedés, mert az istenségek az általában minden kultúrában jelen lévő archetípusokra épülnek, kvázi az emberek hasonló gondolkodását reprezentálják.
JHVH egy külön kategória. :D Csipegettek ki hozzá a főistenek archetípusaiból, mégis rengeteg jellemzőjüket ki is kukázták. Pl. a szexről durván máshogy gondolkodik a Biblia alapján JHVH, mint Zeusz.
Zeusz és Jupiter egy és ugyanaz, ahogy az előttem válaszoló is írta.
A görögöknél meg a rómaiaknál valóban szokás volt, hogy párhuzamot vontak a saját panteonjuk és a többi nép istenei között.
Bizonyos görög gondolkodók azt vallották, hogy tényleg mind ugyan azokat az istenek imádják, csak azokat a népeket nem érte még a civilizáltság (ami alatt a görög civilizációt értették), emiatt azok a népek primitívebb módon imádták az isteneket, ezért nevezték őket máshogy, ezért voltak mások a liturgiai gyakorlataik, stb. (de nyilván nem azt mondom, hogy ezzel minden görög egyet értett), pl. amikor a görögök elérték Dél-Ázsiát, ahol buddhistákkal is találkoztak, konkrétan Buddha hagyománybeli testőrét is Herkulessel azonosították. Találtak is egy szobrot, ami a Buddhát ábrázolja hagyományos görög viseletben, mellette Herkules.
A rómaiak pedig (mint Tacitus, Ioannes Lydus, Cornelius Labeo és Marcus Terentius Varro) JHVH-t Bacchius Iudæus néven ismerték ("A júdeai Bacchus"). Más római írók, mint például Juvenal, Petronius és Florus, JHVH-t Caelus istennel azonosították. Tehát JHVH nem Zeusz.
#3.
Tehát akkor JHVH, illetve Bacchus vagy Caelus isten ugyanazt az istenséget takarják? Melyikkel egyezik meg akkor? Beszélhetünk olyan azonosságról, mint mondjuk Bacchus és Dionüszosz között?
#8 Nem tudom melyikkel egyezik meg, hiszen maguk az ókori római írók sem értettek egyet, ha egyet értettek volna akkor nem lenne két elntérő álláspont.
Nem mondanám, hogy beszélhetünk ilyen azonosságról, mint pl. Bacchus és Dionüszosz között, hiszen JHVH a közel-keleti szemita Isten, Bacchus vagy Dionüszosz pedig egy mediterrán görög-római istenség.
A korábbi válaszomban nem azt fogalmaztam meg amit én magam gondolok, hanem azt, amit az ókori emberek gondoltak.
Inkább JHVH, illetve El takarják ugyanazt az Istenséget, az izraelita JHVH és az ugariti/kánaánita El egybeolvasztása, innen ered a bibliai Isten sok neve, mint pl. El Elyon ("Legfelsőbb Isten"), El Shaddai ("Mindenható Isten"), Elohim ("Isten[ek]"), Elah ("Isten"), Elah Elahin ("istenek Istene"), YHWH El Olam ("az örökkévaló Isten"), stb., és a sok héber név amelyek tartalmazzák, pl. Rafael ("Isten meggyógyított"), Michael ("Ki olyan, mint Isten?"), Uriel ("Isten az én fényem"), Izrael ("Istennel birkózik"), Gamáliel ("Isten jutalmaz"), stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!