Jézus mire utalt ezzel a mondattal?
"Mielőtt Ábrahám volt, én vagyok"
Ez azt jelenti hogy már Ábrahám előtt létezett, vagy hogy ő maga Isten a vagyok.
Mert Isten is úgy mutatkozott be hogy vagyok aki vagyok.
Jézus feltehetőleg görögül beszélt, legalábbis az "én vagyok" az újszövetség eredeti görög szövegében ugynaz a kifejezés, amit Isten mondott Mózesnek, amikor égő csipkebokornál beszélt vele, és ami az ószövetség korabeli görög fordításában, a Spetuagintában szerepel.
Ezért a zsidók ezt bizonyára úgy értették, és bizonyára az volt Jézus célja is, hogy önmagát, mint Istent nevezze meg. És mivel ő Isten, ebből másdolagosan az is következik, hogy ő előbb volt, mint Ábrahám.
Ahogy #1-es is írta, az ige létezése megelőzte Ábrahám létezését. Ilyen módon, mivel Jézus az ige megtestesülése, azt is elmondhatjuk, hogy Ő már Ábrahám előtt létezett. De akkor még nem testet öltött formában.
Tehát, szerintem abban a helyzetben Jézus nem saját magára utalt személy szerint, hanem arra, hogy Isten eszménye(értsd: igéje) már jóval az ember előtt létezett.
Jézus ugyanazokat a szavakat használja, mint Isten, amikor bemutatkozott Mózesnek. Itt kinyilvánítja, hogy Ő JHVH, nem véletlenül folyatódik ezzel a történet:
"Ekkor köveket ragadtak, hogy megkövezzék. De Jézus elrejtőzött, és kiment a templomból."
Ez a zsidók szemében a legnagyobb istenkáromlás volt.
Krisztus az Isten Fia, aki Istennek mindennét, abszolút mindenét birtokolja, s ilyenformán maga is Isten, az Egyszülött Isten, ahogy János apostol mondja. (Jn 1,18)
Isten az Atya, Isten a Fia, de nem két Isten hanem csak egyetlen egy a Szentlélek által.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!