Jézus mire utalt ezzel a mondattal?
"Mielőtt Ábrahám volt, én vagyok"
Ez azt jelenti hogy már Ábrahám előtt létezett, vagy hogy ő maga Isten a vagyok.
Mert Isten is úgy mutatkozott be hogy vagyok aki vagyok.
@ "Persze hogy nem, de mivel keresztények csökkentett képességű istenségekben hisznek,"
1. A keresztények nem istenségekben, hanem háromszemélyű egyetlen istenségben hisznek.
2. A keresztények valóban hisznek Krisztusban, aki valóságos Isten létére valóságos emberré lett. Krisztus azonban nem gyenge Isten, hanem emberi gyengeséget is vállaló Isten, ami nem ugyanaz.
"A keresztények valóban hisznek Krisztusban, aki valóságos Isten létére valóságos emberré lett. Krisztus azonban nem gyenge Isten, hanem emberi gyengeséget is vállaló Isten, ami nem ugyanaz."
Ugyanaz mint a pogány vallás hamis istenségei akiknek ember az anyjuk és istenség az apjuk és emberként megszületnek. Hol van erejük, hol nincs. Ugyanaz a mese. Nem zavar hogy egy az egyben ugyanaz a történet?
Természetesen ha Istenről van szó akkor fel sem merül senkiben hogy Ábrahám előbb lett volna mint Isten. Ha megnézed a szövegkörnyezetet ahol ez elhangzik Jézustól, még ezt is mondja:
János 8:40 Ámde meg akartok engem ölni, olyan embert, a ki az igazságot beszéltem néktek, a melyet az Istentől hallottam. Ábrahám ezt nem cselekedte.
Jézus azt tudja csak mondani amit Istentől hallott, tehát ő nem lehet Isten.
Aztán így folytatja Jézus: János 8:42 Monda azért nékik Jézus: Ha az Isten volna a ti atyátok, szeretnétek engem: mert én az Istentől származtam és jöttem; mert nem is magamtól jöttem, hanem ő küldött engem.
Tehát Jézust Isten küldte, így nyilván Jézus nem lehet Isten. Ha szerintetek Jézus Isten akkor itt az lenne a helyzet hogy az egyik Isten elküldi a másik Istent.
Összegezve ez a rész a Bibliában végig arról szól hogy Jézus próféta aki ugyanazt tanítja mint Ábrahám tette a zsidók viszont ezt nem akarják elfogadni és rágalmazzák Jézust. Szó nincs arról hogy Jézus Istennek vallja magát.
Szia
Arra a tényre utalt, hogy Jézus már élt, mielőtt a földre jött, a szavaiból is világosan látható: „Mielőtt Ábrahám létrejött, én már voltam” János 8:58.
Ábrahám i. e. 2018—1843-ig élt, Jézus emberi élete viszont i. e. 2-től i. sz. 33-ig tartott. Közvetlenül halála előtt, Jézus így imádkozott: „Atyám, dicsőíts meg engem magad mellett azzal a dicsőséggel, amely az enyém volt temelletted, mielőtt a világ létrejött” János 17:5.
@ "Ugyanaz mint a pogány vallás hamis istenségei akiknek ember az anyjuk és istenség az apjuk és emberként megszületnek. Hol van erejük, hol nincs. Ugyanaz a mese. Nem zavar hogy egy az egyben ugyanaz a történet?"
Egyáltalán nem zavar, mert a történet egyáltalán nem ugyanaz. Krisztusnak, mint Istennek nincs emberi anyja, mint embernek nincs isteni apja. Krisztus nem egy isten és egy ember nászából született. Krisztus nem egy fél Isten, nem egy 50%-50% Isten és ember, hanem 100%-ban Isten és 100%-ban ember.
Az emberré lett Krisztusnak nem volt isteni teljhatalma, éppen mert önként mondott le róla. Minden hatalma és minden tudása, amit emberi élete során gyakorolt, azt emberként kapta Istentől.
@ "Természetesen ha Istenről van szó akkor fel sem merül senkiben hogy Ábrahám előbb lett volna mint Isten."
Nem értem mit magyarázol. Mivel Krisztus istensége rejtve volt, ezért természetesen nem volt magától értetődő, ahogy például maga az Isten is rejtőzködő, ezért nem nyilvánvaló mindenki számára a létezése. Krisztus pontosan úgy, mint az Isten a hit által akar közelebb kerülni az emberekhez, nem pedig egy mindenki számára nyilvánvaló isteni tündökléssel.
@ "Jézus azt tudja csak mondani amit Istentől hallott, tehát ő nem lehet Isten."
Krisztus, mint ember csak azt tudhatja, amit az Istentől kinyilatkoztatásként megkapott.
@ "Tehát Jézust Isten küldte, így nyilván Jézus nem lehet Isten. Ha szerintetek Jézus Isten akkor itt az lenne a helyzet hogy az egyik Isten elküldi a másik Istent."
Az a helyzet, hogy az egyik isteni személy küldi a másikat. Krisztus nem attól Isten, hogy nem küldhető, hanem azért, mert minden, ami az Istené az az övé is. Krisztus ilyen küldhető istenség.
@ "Összegezve ez a rész a Bibliában végig arról szól hogy Jézus próféta aki ugyanazt tanítja mint Ábrahám tette a zsidók viszont ezt nem akarják elfogadni és rágalmazzák Jézust. Szó nincs arról hogy Jézus Istennek vallja magát."
Sajnos ez a bibliai rész egyáltalán nem erről szó, ezt a vak is látja. Jézus itt határozottan állítja, hogy már Ábrahám előtt is létezett, méghozzá egy olyan szokatlan szóval teszi ezt, ami Isten egyik nevére utal. A hallgatósága meg is akarja kövezni, ahogy máskor is, mert most is felmerült a gyanú, hogy "ember létére Istenné teszi magát." (Jn 10,33)
"Egyáltalán nem zavar, mert a történet egyáltalán nem ugyanaz. Krisztusnak, mint Istennek nincs emberi anyja, mint embernek nincs isteni apja. Krisztus nem egy isten és egy ember nászából született. Krisztus nem egy fél Isten, nem egy 50%-50% Isten és ember, hanem 100%-ban Isten és 100%-ban ember."
Dehogynem. Keresztény tanítás szerint Jézus édesanyja Mária, és úgy fogant meg hogy a Szentlélek megszállta Máriát. Nem csak úgy megjelent emberi alakban hanem egy ember szülte meg de emberi apa nélkül.
"Az emberré lett Krisztusnak nem volt isteni teljhatalma, éppen mert önként mondott le róla. Minden hatalma és minden tudása, amit emberi élete során gyakorolt, azt emberként kapta Istentől."
Tehát volt Jézus aki Isten, mindenféle hatalommal. Megszületett emberként, és elvesztette minden hatalmát, de ekkor az Atya aki Isten, hatalmat adott Jézusnak, aki szintén Isten :)
"Nem értem mit magyarázol. Mivel Krisztus istensége rejtve volt, ezért természetesen nem volt magától értetődő, ahogy például maga az Isten is rejtőzködő, ezért nem nyilvánvaló mindenki számára a létezése. Krisztus pontosan úgy, mint az Isten a hit által akar közelebb kerülni az emberekhez, nem pedig egy mindenki számára nyilvánvaló isteni tündökléssel."
Tehát szerinted Jézus titkolta hogy Isten? Akkor mi értelme volt hogy személyesen jött el? :)
"Az a helyzet, hogy az egyik isteni személy küldi a másikat. Krisztus nem attól Isten, hogy nem küldhető, hanem azért, mert minden, ami az Istené az az övé is. Krisztus ilyen küldhető istenség."
Istent nem lehet ide oda küldözgetni. Meg ha azt mondod egyik isteni személy küldi a másikat, azt jelenti több istenség is van.
"Sajnos ez a bibliai rész egyáltalán nem erről szó, ezt a vak is látja. Jézus itt határozottan állítja, hogy már Ábrahám előtt is létezett, méghozzá egy olyan szokatlan szóval teszi ezt, ami Isten egyik nevére utal. A hallgatósága meg is akarja kövezni, ahogy máskor is, mert most is felmerült a gyanú, hogy "ember létére Istenné teszi magát."
Végigolvastad egyáltalán? :) Szó nincs arról hogy Jézus Istenné tenné magát. Pont ellenkezőleg. Azt mondja őt Isten küldte, csak azt mondja amit Istentől hallott ami ugyanaz mint Ábrahám tanítása. Ábrahám nem beszélt semmiféle emberként megjelenő fiú istenségről. Pogány vallásokban viszont bőven találsz ilyet.
@ "Dehogynem. Keresztény tanítás szerint Jézus édesanyja Mária, és úgy fogant meg hogy a Szentlélek megszállta Máriát. Nem csak úgy megjelent emberi alakban hanem egy ember szülte meg de emberi apa nélkül."
Látom nem sikerült megérteni. Nagy lángész nem lehetsz.
@ "Tehát volt Jézus aki Isten, mindenféle hatalommal. Megszületett emberként, és elvesztette minden hatalmát, de ekkor az Atya aki Isten, hatalmat adott Jézusnak, aki szintén Isten :)"
Pontosabban fogalmazva: Volt az Isten Fia, aki Isten teljes hatalmát bírta, aki azonban emberré lett, önként letéve isteni hatalmát. Emberként az Istentől kapott hatalmat, mint ahogy más ember is kaphat. Nem érted ugye?
Valóban a keresztény hit szerint az Isten Fia is Isten, de mégsem két Isten, hanem csak egyetlen egy, mert mind a két személy ugyanazt az egyetlen isteni lényeget birtokolja. Egyetlen emberi testet is elvileg birtokolhatna két külön személy, tehát a kétszemélyű egyetlen ember sem elképzelhetetlen, ahogy a háromszemélyű egyetlen Isten sem önellentmondás. Ha ezt nem érted, mondjuk ezen nem csodálkozom, hiszen ennél könnyebb dolgok se mennek.
@ "Tehát szerinted Jézus titkolta hogy Isten? Akkor mi értelme volt hogy személyesen jött el? :)"
Nem titkolta, de nem is tette nyilvánvalóvá, ha érted a különbséget. Isten sem titkolja a létezését, de nem is teszi nyilvánvalóvá. Isten létezésében éppúgy hinni kell, mint Krisztus istenségében.
@ "Istent nem lehet ide oda küldözgetni. Meg ha azt mondod egyik isteni személy küldi a másikat, azt jelenti több istenség is van."
Nem, egyáltalán nem jelenti, hogy több istenség van, csak azt hogy több isteni személy. Tegyük fel, hogy az én emberi testemben egy másik személy is lakik, aki küldözget engem ide-oda, ettől egyáltalán nem lesz két ember, csak két személy egy emberben, ha érted amit magyarázok.
@ "Végigolvastad egyáltalán? :) Szó nincs arról hogy Jézus Istenné tenné magát. Pont ellenkezőleg. Azt mondja őt Isten küldte, csak azt mondja amit Istentől hallott ami ugyanaz mint Ábrahám tanítása."
Tehát nem mondja, hogy Ábrahám előtt létezett? S a hallgatósága sem mondja, hogy ember létére Istenné teszi magát? Jó rendben itt fejezzük be. Tökéletesen igazad van. Te győztél.
"Látom nem sikerült megérteni. Nagy lángész nem lehetsz."
Igazad van abban hogy nem értem, de biztos hogy te sem érted. A szentháromság kérdésében mindig oda jukadunk ki hogy ezt emberek nem érthetik :)
"Pontosabban fogalmazva: Volt az Isten Fia, aki Isten teljes hatalmát bírta, aki azonban emberré lett, önként letéve isteni hatalmát. Emberként az Istentől kapott hatalmat, mint ahogy más ember is kaphat. Nem érted ugye?"
Van az Atya aki Isten. Aztán van a fiú aki szintén Isten, és van a Szentlélek, ő is Isten. A fiú úgy döntött emberként megszületik és elveszíti minden hatalmát, de az Atya ad neki hatalmat néha. Mint valami pogány mesében. Közben pedig azt állítjátok egy Istenben hisztek :)))
"Nem, egyáltalán nem jelenti, hogy több istenség van, csak azt hogy több isteni személy. Tegyük fel, hogy az én emberi testemben egy másik személy is lakik, aki küldözget engem ide-oda, ettől egyáltalán nem lesz két ember, csak két személy egy emberben, ha érted amit magyarázok."
Ha egy embernek több személyisége van és az egyik küldözgeti a másikat, előfrdulhat, súlyos mentális betegségben szenvedőknél. Korábban a hétfejű sárkányhoz hasonlítottad Istent, most meg egy súlyos mentális betegségben szenvedő emberhez hasonlítod? Szerintem rossz úton jársz. Egyre rosszabb úton.
"Nem titkolta, de nem is tette nyilvánvalóvá, ha érted a különbséget. Isten sem titkolja a létezését, de nem is teszi nyilvánvalóvá. Isten létezésében éppúgy hinni kell, mint Krisztus istenségében."
Nem titkolta de nem is tette nyilvánvalóvá? :) Gondolod leruccant a Földre és járt egyet, hátha valakinek leesik hogy Isten jár az emberek között? :) Ezt mégis hogy gondolod? Egyébként egyetlen vers sincs a Bibliában amibenJézus kijelenti hogy Isten. Sőt, azt írja a Biblia, az emberek prófétának tartották Jézust.
"Tehát nem mondja, hogy Ábrahám előtt létezett? S a hallgatósága sem mondja, hogy ember létére Istenné teszi magát? Jó rendben itt fejezzük be. Tökéletesen igazad van. Te győztél."
Az hogy Ábrahám előtt létezett sok mást is jelenthet. Például hogy Jézus lelke előbb lett megteremtve, de semmiképpen sem jelenti azt hogy Istennek mondta magát. A hallgatósága pedig alapból meg akarta ölni, és mondja is hogy miért. A zsidók meghamisították a próféták tanításait, amit Jézus közölt velük, ezért akarták a halálát. Szó nincs arról hogy Istennek mondta magát, és nem is nézte Istennek Jézust senki.
Máté 21:46 Szerették volna elfogni, de féltek a sokaságtól, mert az prófétának tartotta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!