Ha betartottam egész életembe mind a 10 parancsolatot üdvözülök?
Isten úgy ítél, ahogy ő akarja.
Ez ellen nem szólhatsz egy szót sem.
Máté 19:16-26
Egy alkalommal odalépett hozzá valaki, és megkérdezte tőle: „Mester, mi jót kell tennem, hogy eljussak az örök életre?” Így felelt neki: „Miért kérdezel engem a jó felől? Csak egyvalaki jó. Ezért, ha el akarsz jutni az örök életre, tartsd meg a parancsokat.” Az megkérdezte: „Melyeket?” Jézus felsorolta: „Ne ölj, ne törj házasságot, ne lopj, hamisan ne tanúskodjál, apádat és anyádat tiszteld, felebarátodat pedig szeresd úgy, mint saját magadat.” Az ifjú erre kijelentette: „Ezeket mind megtartottam. Mit kell még tennem?” „Ha tökéletes akarsz lenni – felelte Jézus –, add el, amid van, az árát oszd szét a szegények között, így kincsed lesz a mennyben. Aztán gyere és kövess engem!” Ennek hallatára az ifjú szomorúan távozott, mert nagy vagyona volt.
Jézus most tanítványaihoz fordult: „Bizony mondom nektek, a gazdagnak nehéz bejutnia a mennyek országába. Újra azt mondom: Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába.” Ennek hallatára a tanítványok igen megdöbbentek és azt kérdezték: „Hát akkor ki üdvözülhet?” Jézus rájuk nézett, és így szólt: „Embernek ez lehetetlen, Istennek azonban minden lehetséges.”
Nem tartottad be egész életedben a tízparancsolatot, szóval a kérdés számodra tárgytalan, egyébként meg mindenki számára tárgytalan, mert senki sem tartotta be.
Jézus egyszer azt mondta, hogy ő az út az igazság és az élet, senki sem mehet az Atyához csak őáltala (Jn 14:6). Szerintem ez azt is jelenti, ahogy az a fentebb beidézett ún. "gazdag ifjú" történetében látható, hogy csupán egy személytelen törvény betartása, akármilyen jó is az a törvény, az Istennel (Jézussal) való bensőséges, közeli kapcsolat nélkül nem üdvözít senkit. Ennek a gazdag ifjúnak követnie is kellett volna Jézust, nap mint nap kapcsolatban maradnia vele, ami a kényelmének a feladását követelte volna. Ha megtette volna, hogy Jézussal marad, Jézusban megismerhette volna az Atyát, és ez el tudta volna vezetni őt az üdvösségig. Ma már nincs Jézus a földön, de a Szentlélek itt van a földön, ezért ma Isten követése azt jelenti, hogy követjük a Szentlelket, és lépést tartunk vele.
Félreértés ne essék, nem a törvényt akarom lekicsinyelni, csupán azt mondom, hogy ÖNMAGÁBAN a törvény betartása nem üdvözít senkit. A Biblia újszövetségében azt olvassuk, hogy "A törvény végcélja Jézus, minden hívő megigazulására." (Róm 10:4) valamint a Róm 3:20 "Mert a Törvény cselekedeteiből egyetlen halandó sem fog megigazulni előtte. A Törvényből ugyanis csak a bűn felismerése adódik." Ez számomra azt jelenti (más bibliai idézetek is erre utalnak), hogy a törvény arra volt jó, hogy megmutatta, hogy elbuktunk, és arra volt jó, hogy keressük ebből a bukott állapotból a kiutat, és az találja meg a kiutat, aki megtalálja a Jézus Krisztusban adatott kegyelmet. Ennek a kegyelemnek egy fő tényezője, hogy Jézus Krisztusban megszabadulunk a törvény okozta kárhoztatásból. Ezért a hála és dicsőség Jézus Krisztsunak jár, aki egyedül teljesítette tökéletesen a törvényt, és azt a tökéletességet, amit ő elért ajándékként elérhetővé teszi azok számára, akik nem a törvény betartásában bíznak, hanem a Krisztusban kapott kegyelemben.
Remélem, nem votl ez túl bonyolult. üdv, Stefán
Csak a zsidóknak kell ennyit, a kereszténységben tízparancsolat van.
A 144 ezer zsidó pedig vezető szerepet kap, de nem csak ők üdvözülnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!