A keresztények szerint csak az üdvözülhet aki elismeri Jézust, mint Istent aki meghalt értünk a kereszten?
Erre a kérdésre a legtöbb esetben tudom, hogy igen a válasz de ez nem ellentmond Jézus tanításainak?
Ha Jézus (Isten) feltétel nélkül szeret mindenkit, sőt mindenkinek mindig megbocsát akkor még a pokol léte is megkérdőjelezhető nemhogy még, hogy CSAK a keresztények üdvözülnek.
#19 Kérdező, akkor éppen neked való a Farrar könyv, amit linkeltem.
Döbbenet, hogy egyes keresztényeknek nem okoz különösebb dilemmát, hogy a többség az „örök pokolra” megy.
Az ember él 50-70 évet és utána örökkévaló kárhozatra ítélik, amiatt az 50-70 év miatt? Nem logikus és nem méltányos.
Nekem két dolog okozott nehézséget a kereszténységgel kapcsolatban.
1) Az egyik, hogy a Biblia minden szava Isten szava e, vagy tartalmazza Isten szavát? Mert az Ószövetségben pl. Isten elrendeli, hogy irtsanak ki egész népeket nőkkel, gyerekekkel, állatokkal együtt, stb. Vagy az Újszövetségben pl. Pál kijelenti, hogy csak a férfi Isten képmása (1 Kor 11,3-tól). Fontos látni, hogy Jézusnak egy olyan tanítása sincs, ami különbséget tett volna a két nem között!!
Néhány hasznos irodalom, amit a kérdésről találtam, és ami segített kialakítani a saját álláspontomat.
Ursula Struppe: Bevezetés az Ószövetségbe (Jel Kiadó) ez egy katolikus kiadó, Rózsa Huba neves ószövetség tudós a szerkesztője a könyv sorozatnak, aminek ez a kötet is része.
Fabiny Tibor: Ami változik és ami/Aki örök a Szentírásban
A Biblia Isten Igéje, vagy tartalmazza Isten igéjét?
és egy nagyobb lélegzetű munka, szintén Frederic Farrar anglikán lelkésztől
Frederic Farrar: The Bible: Its meaning and supremacy
Folyt.
#24 folyt.
2) A másik az örök kárhozat kérdése. Ezzel kapcsolatban néhány hasznos irodalom.
Bolyki György: Mi lesz a pokolban?
https://www.youtube.com/watch?v=ol4Xvustuow
Pokoli háromszög
Frederic Farrar: Eternal hope (1878)
és egy igazán kimerítő részletességű munka, Farrar-tól a pokol témáról:
Frederic Farrar: Mercy and judgement (1881)
Bár én már nem vagyok keresztény, de amíg a kereszténységben hittem, akkor is úgy gondoltam, hogy a legvégén úgyis Isten dönti el, hogy ki kerül a mennybe. Vannak alapvető szabályok, amelyeket meghatározott a vallás, ezek betartásával "biztosabb" a helyed, de soha nem lehet kijelenti azt, hogy 100% a mennybe kerülsz.
Igen, Isten megbocsát, de az nem egyenlő azzal, hogy a bűneid eltűnnek. Ha szándékosan megöltél egy embert, de megbánod, és megbocsátást nyersz, de attól az az ember nem fog újraéledni.
Még megfontolandó az utolsó ítélet példázata is Máté 21,31-45
Illetve érdekes még a Jakab levélből, egyik kedvencem (ez a keresztényeknek szól):
2,12 Úgy szóljatok és úgy cselekedjetek, mint a kiket a szabadság törvénye fog megítélni.
2,13 Mert az ítélet irgalmatlan az iránt, a ki nem cselekszik irgalmasságot; és dicsekedik az irgalmasság az ítélet ellen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!