A keresztények szerint csak az üdvözülhet aki elismeri Jézust, mint Istent aki meghalt értünk a kereszten?
Erre a kérdésre a legtöbb esetben tudom, hogy igen a válasz de ez nem ellentmond Jézus tanításainak?
Ha Jézus (Isten) feltétel nélkül szeret mindenkit, sőt mindenkinek mindig megbocsát akkor még a pokol léte is megkérdőjelezhető nemhogy még, hogy CSAK a keresztények üdvözülnek.
Ha tényleg megismerte az igazságot és azt elutasítja, akkor az üdvösséget utasítja el vele.
#10 igen, a békafejű szarvasistenben való hitnél több ráció van a kereszténység igaz voltában hinni.
A tudás fájáról evés sztori szimbolikus, lényege, hogy a jó és gonosz tudását akartuk megismerni. Most megkaptuk, ezt a világot éljük.
Jézus mellett szól (de ezt már sokszor leírtam), hogy ő joggal mondta, hogy Isten Fia:
- tanításának szellemisége, és életvitele
- csodái és feltámadása (üres sír, plussz szemtanúk)
- próféciák beteljesítése
Utánaolvastam a próféciáknak, a kereszténység történetének (ókeresztények mit hittek), a kánon létrejöttének, a szövegmegőrződésnek, stb. Ezek alapján hitelesnek ítélem a kereszténységet.
A kérdésed burkoltan azt a feltételezést tartalmazza, hogy alapból mindenki, vagy majdnem mindenki elég jó ahhoz, hogy a mennybe kerüljön. A Biblai viszont egyértelműen azt írja,
(1) hogy nincs senki aki jó, csak az Isten, (Mk 10:18)
(2) és hogy mindenki (aki felnőtt) elbukott, csakúgy mint Ádám és Éva, ha nem is pontosan abban a bűnben bukott el, mint ők. (Róm 5:12, Róm 3:23)
Ez azt jelenti, hogy alapból mindenki a pokolba megy. Az utolsó napon gyakorlatilag minden emberi lélek azt fogja hallani Jézus szájából, hogy "távozzatok tőlem, ti gonosztevők". Pont.
Akinek Isten megkegyelmez, és kegyelemből (vagyis ki nem érdemelt ajándékként) megváltja a halálból, az mehet a mennyországba. Az ilyen emberek száma eddig a történelem során mindig elenyészően kevés volt, és én úgy gondolom, a mai korban is ez a helyzet.
Referenciaként itt a Lk 13:22-30 "Amikor Jeruzsálem felé tartott, városról városra és faluról falura haladva mindenütt tanított. Valaki ezt kérdezte tőle: Uram, kevesen vannak-e, akik üdvözülnek? Ő így felelt nekik: Igyekezzetek bemenni a szoros kapun, mert mondom nektek, hogy sokan akarnak majd bemenni, de nem tudnak. Amikor már felkelt a ház ura, és bezárta az ajtót, megálltok kívül, és zörgetni kezdtek az ajtón, és így szóltok: Uram, nyiss ajtót nekünk! De ő így válaszol nektek: Nem tudom, honnan valók vagytok. Akkor kezditek majd mondani: Előtted ettünk és ittunk, és az utcáinkon tanítottál. Ő pedig ezt mondja nektek: Nem tudom, honnan valók vagytok, távozzatok tőlem mindnyájan, ti gonosztevők! Ott lesz majd sírás és fogcsikorgatás, amikor látjátok Ábrahámot, Izsákot, Jákóbot és a prófétákat mind az Isten országában, és hogy ti magatok ki vagytok rekesztve onnan. Akkor eljönnek napkeletről és napnyugatról, északról és délről, és asztalhoz telepednek az Isten országában. És íme, vannak utolsók, akik elsők lesznek, és vannak elsők, akik utolsók lesznek."
üdv, Stefán
"Akinek Isten megkegyelmez, és kegyelemből (vagyis ki nem érdemelt ajándékként) megváltja a halálból, az mehet a mennyországba. Az ilyen emberek száma eddig a történelem során mindig elenyészően kevés volt, és én úgy gondolom, a mai korban is ez a helyzet."
Én nem gondolom, hogy Isten egy patkánykísérletet folytató vadállat, aki a nagy többséget megsemmisíti vagy örök pokolra küldi. Nem vagyok egyedül a meglátásommal, keresztényként.
Frederic Farrar: Eternal hope
Egyébként, amit kérdeztél, arra igen a válasz, az üdvösségnek egy szükséges, de nem elégséges feltétele elismerni Jézust, mint Istent, aki meghalt értünk a kereszten. Ma már a legeldugottabb amazónaiai törzseknél is járt leglább egy hittérítő, és nincs olyan hely a földön, ahol nem hallottak a kereszténységnek erről a legalapvetőbb tanításáról.
Én úgy gondolom a Róm 2:12-16 alapján, hogy nem szükséges egy embernek egy másik embertől hallania Isten elvárásait, vagy parancsolatait vagy az evangéliumot ahhoz, hogy Isten elítélhesse őt az utolsó napon. Ugyanis Isten mindenkinek adott lelkiismeretet, és a lelkiismeretnek való ellenszegülés alapján is ítéletre jutnak azok az emberek, akik nem hallották Isten Igéjét vagy parancsolatait.
Viszont a kiutat az ítéletből egyedül Isten Igéje nyújtja, ezért lenne fontos, hogy minden keresztény hirdesse az evangéliumot, az elveszett emberek iránti szeretet ezt diktálná. Az egész azonban azzal kellene kezdődjön, hogy először a keresztények hallják meg az evengéliumot, mert szerintem e legtöbb keresztény sem hallotta még, csupán vallásos hagyományokat követnek.
üdv, Stefán
"Ma már a legeldugottabb amazónaiai törzseknél is járt leglább egy hittérítő, és nincs olyan hely a földön, ahol nem hallottak a kereszténységnek erről a legalapvetőbb tanításáról."
Ezek ugye katolikus misszionáriusok, most már hirtelen ők is jók lettek nálatok?
Az utolsóval teljesen egyetértek.
Ez az egyik hanem a fő oka,hogy miért nem vagyok keresztény.
János evangéliumában "Én vagyok az út, az igazság és az élet! Az Atyához csakis rajtam keresztül lehet eljutni."
És kicsit lejjebb:
„Ha szerettek engem, engedelmeskedni fogtok a parancsaimnak. Én pedig kérni fogom az Atyát, és ő egy másik Segítőt küld nektek, aki örökre veletek marad. Ő az Igazság Szelleme, akit a hitetlenek világa nem tud befogadni, mert ők nem látják, és nem ismerik fel. Ti azonban megismeritek és felismeritek őt, mert veletek együtt fog lakni, sőt bennetek él majd."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!