Mit jelent az, hogy halleluja?
"A halleluja héber, illetve latin eredetű szó."
Jelentése: "dicsérjétek az Urat! (imát, illetve zsoltárt kezdő vagy befejező felszólítás)"
"Yahuah létezik mint név keress rá google-ban."
Nem azt mondtam, hogy nem létezik mint név, csak azt mondtam, hogy ez nem Isten neve, ez későbbi egy kreálmány.
"Holt tengeri tekercsekben is benne van persze azt te sose olvastad."
A holt-tengeri tekercsekben sincs benne, a holt-tengeri tekercsekben 𐤉𐤄𐤅𐤄 szerepel, paleo-héber betűkkel. A helyesen megírt és jobbról balra olvasott betűk a következők:
𐤉 - Yōd
𐤄 - Hē
𐤅 - Wāw
𐤄 - Hē
Vagyis az eredeti kiejtés Yahweh volt, nem Jahuah.
De ha tévedek, és te olvastad a holt-tengeri tekercseket (amit nem hiszem, hogy megtettél), akkor ez a szerencse napod, itt van a könyves polcomon a holt-tengeri tekercsek magyar kiadása, mondd, melyik szövegrészhez lapozzak, ahol a Jahuah név szerepel? Az Ézsaiás-tekercshez lapozzak? Vagy a Háborús tekercshez? Esetleg a qumráni közösségi szabályzathoz? Netán a Habakuk-tekercshez? Ha annyira képben vagy mint amennyire el akarod hitetni velem, akkor nem okozhat gondot, hogy válaszolj. Bizonyítsd be, hogy én tévedek, és neked van igazad. 🙂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!