ELmondható általánosságban, hogy a iszlám vallás követői nagyobb számban valósan vallásosak, mint a keresztények?
Úgy vettem észre, hogy a muszlimok között nagyobb számban vannak olyan személyek, akik valóban imádkoznak és tartják a vallási előírásokat, mint a keresztények között. Gondolom ez abból fakad, hogy a Koránban és az iszlámban rendesen le van írva és el van mondva, hogy mikor, mit, hogy és meddig kell csinálni, míg a Bibliában nem igazán van igazi séma arra, hogy hogyan kéne imádkozni és mikor.
Én, mint született keresztény sem tudom, hogy egyáltalán mit kéne csinálni (de ez lehet csak rám igaz és az én családomra és baráti körömre), míg a született muszlimok tisztában vannak a vallásukkal, a napi imákkal, pénteki imával és minden egyéb dologgal, függetlenül attól, hogy később követik-e ezt.
"Kifejtenéd részletesebben, hogy a Te álláspontod szerint az iszlám vallás, és Mohamed próféta miért nem "létezik" a számotokra?"
Mert hitünk szerint a kinyilatkoztatás azzal teljesedett ki, hogy az Atya elküldte egyszülött Fiát, az emberiség Megváltóját. Krisztus saját vérével váltott meg minket, ennél többet pedig semmi és senki nem ér. Így számomra minden későbbi önjelölt próféta semmi. Pedig sok volt belőlük, Mohamed csak egy a rengeteg közül. Hatalmas hatása volt Maninak is, aki Mohamed előtt élt (Kr.u. 3. század), szintén nagy hatása Joseph Smith prófétának (mormonizmus), de számomra mind egyre megy. Amúgy miért ne Joseph Smith lenne az, akit követni kellene? Neki is egy angyal hirdette ki Isten üzenetét, Moroni, teljesen hasonló szituáció, mint Mohamed esetén.
"Illetve mit gondolsz arról az állításról, hogy az iszlám vallás egyfajta "update" a keresztény vallásra?"
Inkább "downgrade", ha megnézzük, szinte mindenben visszalépés nem csak a kereszténységhez, de bizonyos esetekben az Ószövetséghez képest is.
"Te miként találtad meg a vallásban az Istenhez való utat, ha nincsen olyan szép "szabályrendszer", mint az iszlámban?"
Miből gondolod, hogy Istenhez csak egy számtalan szabályból álló törvénykező valláson át vezethet út? Egyébként ha ilyenre vágysz, akkor is jobb választás a judaizmus, melyben nagyon pontosan, élete minden részlete szabályozva van.
Jézus például megfedte a farizeusokat, akik feleslegesen sok szabályt írtak elő a nép számára. Ugyanis nem szabályok betartásával üdvözülünk, hanem a hit által és a hitből fakadó jócselekedetek által. A farizeusok betartottak minden szabályt, látványosan, nagy mozdulatokkal imádkoztak, látványosan böjtöltek, hogy mindenki lássa mennyire vallásosak. Jézus mégis azt mondta, hogy jaj nekik. Jézus egyetlen (ami gyakorlatilag kettő) parancsot adott nekünk, hogy szeressük Istent teljes szívünkből, erőnkből, elménkből és szeressük embertársainkat, mint magunkat. Nekünk ezt az egyetlen parancsot kell betartani.
De gondolj bele, ha szereted Istent mindennél jobban, akkor imádkozol hozzá. Nem csak napi 5-ször, mint a mohamedánok, hanem akár sokkal többször is. Nem csak egy rövidebb kötelező imát mondasz el, hanem akár sokkal hosszabban is "beszélgetsz" Vele. Ha szereted Istent, akkor nem káromolod, akkor eljársz a templomba, stb...
Ha szereted embertársaidat, akkor nem ölöd meg őket, nem lopod meg őket, nem becsmérled őket, nem ártasz nekik.
Amúgy Jézus tanítása pont ebben haladja meg nem csak az Ószövetséget, de Mohamed tanítását is. Azt könnyű betartani, hogy ne lopj, ne ölj, de mennyivel nehezebb szeretni ellenségeinket. Mohamed például bosszút állt ellenségein, hadsereggel vonult az őt korábban elkergető város ellen. Krisztus azt tanította, ha megütik egyik orcád, tarts oda a másikat. Krisztus nem támadott seregeivel Pilátusra (pedig mondta, hogy megtehetné), hanem imádkozott az Őt keresztre feszítőkért.
S talán pont ez lesz az az út, amit Istenhez vezet, ez az út maga Krisztus, nem csak tanítása, hanem áldozata és nem a felesleges szabályrendszerek. Hiszem, hogy az önmagában messze kevés, ráadásul elég sok vallásnak volt/van, ebben közel se egyedi az iszlám. Az iszlám ebben se különleges, akkor bármelyik ilyen vallást választhatnánk.
"Te hazudsz. Azt mondtam a Bibliában is benne van a napi többszöri kötelező ima fix időpontokban. Azt nem írtam hogy napi 5."
Kicsit korábban:
"Tehát akkor mégis csak van az 5 ima? :)"
Lehet akkor öntudatlan állapotban írtad.
"Teljesen egyértelmű hogy ezek kötelező imák a Bibliában fix időpontokkal."
Akkor idézd a Bibliából az erre utaló parancsot.
"Te sem idéztél arra vonatkozóan kötelező parancsot hogy Jézus Isten és imádni kell."
Én nem is mondtam, hogy van ilyen. Te ellenben azt állítod, hogy a Biblia előírja a napi 5 (máshol csak "valamennyi") imát.
"A zsidóknál napi három ima van kötelezően az Ószövetség alapján. Megnéztem és erre a versre hivatkoznak"
A vers Dániel gyakorlatát írja le, nem látok benne erre vonatkozó parancsot.
Egyébként a zsidóknál tudtommal napi 4, mert mint írtam, van reggeli, déli, délutáni és esti. Az felénk 4, amit már írtam is korábban. De ezekre sincs Isten által elrendelt parancs.
"Te konkrét parancsot vártál tőlem az imára vonatkozóan."
Igen, mivel azt állítottad, hogy kötelező és előírt. Ha olyan, akkor igazold. Nem ment láthatóan.
"Ilyen alapon akkor Pált is istenként imádjátok? Mert a Biblia szerint Istennek nevezték Pált."
Egészen alattomos vagy az idézeteddel, mert a lényeget szándékosan lehagytad:
"Amikor Barnabás és Pál apostol ezt meghallották, megszaggatták ruhájukat, és a tömegbe vetették magukat. „Emberek, mit csináltok? – kiáltották. – Mi is emberek vagyunk, akárcsak ti, és éppen azt hirdetjük nektek, hogy ezektől a bálványoktól forduljatok az élő Istenhez, aki az eget, a földet és a tengert alkotta s mindent, ami csak van benne."
De ugye téged már jól ismerünk. Amúgy Pált itt nem Istennek, hanem istennek nevezték a politeista görögök. Ez is nagy különbség, amiben ferdítettél. De ezt is megszoktuk már.
"márpedig a Biblia napi többszöri kötelező imákról ír fix időpontokban"
Erre még mindig nem kaptunk egyetlen egy bibliai igét sem, ami kötelezően előírná.
Például itt egy elsőszülött állatokra vonatkozó törvény:
"Tehened és juhod minden hím elsőszülöttét szenteld az Úrnak, a te Istenednek. Tehened elsőszülöttével ne dolgozz, juhod elsőszülöttét pedig ne nyírd meg."
Ez ugye a pozitív, tehát nem tiltó, hanem valamit előíró törvény. Van sok ilyen még, pár példa:
"A táboron kívül legyen egy hely, ahova kimehetsz dolgodra. Fölszerelésedhez tartozzék hozzá egy kis ásó. Amikor ki kell menned, áss vele egy kis gödröt, s takard be szennyedet."
"Ha vérontás, viszály, testi sértés körébe vágó különféle esetekben vagy városod valamilyen peres ügyében túlságosan nehéz az igazságszolgáltatás, fogd magad, s menj el arra a helyre, amelyet az Úr, a te Istened majd kiválaszt, és fordulj ott a Lévi törzséből való papokhoz, s ahhoz a bíróhoz, aki éppen soros azon a napon. Ők majd kikérdeznek és tudtodra adják ítéletüket"
"A sátoros ünnepet hét napig üld, akkor, amikor betakarítod szérűd és sajtód termését."
Még nagyon sok lenne, de láthatod, ezek konkrét törvények. Te azt hazudtad, hogy a Bibliában elő van írva, naponta mikor és hányszor kell imádkozni. Viszont egyetlen ilyen parancsot se voltál képes felmutatni. Fogadd el, hogy nincs ilyen előírás.
"Jézus egyetlen (ami gyakorlatilag kettő) parancsot adott nekünk, hogy szeressük Istent teljes szívünkből, erőnkből, elménkből és szeressük embertársainkat, mint magunkat. Nekünk ezt az egyetlen parancsot kell betartani."
Keresztèny blabla. Mindenki kènyère-kedvère èrtelmezheti hogy szerinte mi a szeretet. Voltak olyan keresztènyek akik a nyílvànos korbàcsolàst is felebaràti szeretetnek tartottàk. Mindenfèle gonoszsàgra rà lehet fogni hogy "szeretetből" teszi valaki.
"gondolj bele, ha szereted Istent mindennél jobban, akkor imádkozol hozzá. Nem csak napi 5-ször, mint a mohamedánok, hanem akár sokkal többször is. Nem csak egy rövidebb kötelező imát mondasz el, hanem akár sokkal hosszabban is "beszélgetsz" Vele. Ha szereted Istent, akkor nem káromolod, akkor eljársz a templomba, stb..."
Az 5 ima csupàn a kötelező. Ezenfelül rengeteg lehetősèg van önkèntes imàkat vègezni. Nem mellesleg a kötelező imàkat is ki lehet bővíteni hiszen egèsz szúrákat lehet recitàlni közben. Mohammed (bèke legyen Vele) gyakran egèsz èjszakákat vègig imádkozott.
Ezenkívül fohászkodni, ès Korànt recitàlni, mecsetben tartózkodni bàrmikor lehet.
"talán pont ez lesz az az út, amit Istenhez vezet, ez az út maga Krisztus, nem csak tanítása, hanem áldozata és nem a felesleges szabályrendszerek"
Ezek istenszolgàlatok, szolgàljuk Urunkat ès alàvetjük magunkat Magasztos Allah akaratànak.
Egyèbkènt fel nem tudom fogni ha valakit halàlra kínoznak attól te ugyan mièrt leszel jobb ember ?? Gondold màr vègig egyszer.
"Így számomra minden későbbi önjelölt próféta semmi. Pedig sok volt belőlük, Mohamed csak egy a rengeteg közül. Hatalmas hatása volt Maninak is, aki Mohamed előtt élt (Kr.u. 3. század), szintén nagy hatása Joseph Smith prófétának (mormonizmus), de számomra mind egyre megy. Amúgy miért ne Joseph Smith lenne az, akit követni kellene? Neki is egy angyal hirdette ki Isten üzenetét, Moroni, teljesen hasonló szituáció, mint Mohamed esetén."
Mani tanait ugyan nem ismerem, de Joseph Smith elèg gagyi alak volt Allah apostolàhoz (Allah dicsèrje ès üdvözítse) kèpest.
Próbàld felfogni hogy a keresztènysègen kívül is vannak vallàsok amelyek egyàltalàn nem degradàlhatóak. Amit pedig előrelèpèsnek tartasz az lehet hogy visszalépès csak te ebben nőttèl fel, ezèrt gondolkodsz így.
"Lehet akkor öntudatlan állapotban írtad."
Ott van az általam írt mondat végen a kérdőjel. Ezek szerint ez az írásjel ismeretlen számodra :))
"Akkor idézd a Bibliából az erre utaló parancsot."
Ha többször, több ember esetében azt írja a Biblia hogy fix időpontokban imádkoztak az elég egyértelmű nem? Ráadásul apostolok.
"Én nem is mondtam, hogy van ilyen. Te ellenben azt állítod, hogy a Biblia előírja a napi 5 (máshol csak "valamennyi") imát."
Tehát akkor elimered hogy nincs olyan parancs a Bibliában ami előírja hogy Jézus Isten és imádni kell. Akkor miért imádod Jézust Istenként ha még parncs sincs ere vonatkozóan? Ha pedig nem fontos számodra a parancs akkor miért követeled tőlem? :) Látod mindig ez a vége ha egy olyan hamisított vallást követsz mint a kereszténység. Ilyen önellentmondásokba kerülsz.
"A vers Dániel gyakorlatát írja le, nem látok benne erre vonatkozó parancsot."
Mi az hogy gyakorlatát? Ha nincs kötelező ima és mindenki akkor imádkozhat amikor akar, akkor mi értelme gyakorlatot bevezeti fix imákkal? Ennek nem lenne semmi értelme. Csak úgy van értelme ha a napi imákat Isten tette kötelezővé, Dániel próféta pedig ezt alkalmazta a gyakorlatban.
"Igen, mivel azt állítottad, hogy kötelező és előírt. Ha olyan, akkor igazold. Nem ment láthatóan."
Akkor te pedig igazold a Bibliából hogy Jézus Isten és imádni kell. Hol van ez a parancs? Rajtam számonkéred de az nem zavar hogy a saját vallásod alaptanítása nincs benne a Bibliában parancsként?
"Egészen alattomos vagy az idézeteddel, mert a lényeget szándékosan lehagytad"
De itt most nem ez a lényeg, hanem az hogy az emberek bárkit istennek nézhettek ha szemtanúi voltak egy csodának. Jézus esetében is ugyanez történhetett. Pál meggyógystott valakit és Istennek nézték. Jézus is ugyanezt tette és az ő esetében is ez történhetett. És mivel parancsot nem tudsz felmutatni csak ehhez hasonló verseket amikben más emberek nevezik Jézust Istennek, ugyanaz a kategória mint ez az általam idézett vers.
"De ugye téged már jól ismerünk. Amúgy Pált itt nem Istennek, hanem istennek nevezték a politeista görögök. Ez is nagy különbség, amiben ferdítettél. De ezt is megszoktuk már."
Igazából mindegy mert sem Jézus sem Pál nem Isten. Jézus semmi olyat nem tett amit más próféta ne tett volna. Egy beteg gyógyítására még Pál is képes volt tehát akkor attól még nem lesz Jézus Isten mert valakit meggyógyított.
"Erre még mindig nem kaptunk egyetlen egy bibliai igét sem, ami kötelezően előírná."
De minek neked Bibliai parancs erre ha Jézus istenségénél nem gonf számodra hogy nincs ilyen parancs?
"Még nagyon sok lenne, de láthatod, ezek konkrét törvények. Te azt hazudtad, hogy a Bibliában elő van írva, naponta mikor és hányszor kell imádkozni."
A zsidók is ugyanezt mondják mint én. Akkor ők is hazudnak? :)
"Viszont egyetlen ilyen parancsot se voltál képes felmutatni. Fogadd el, hogy nincs ilyen előírás."
Te sem voltál képes felmutatni egyetlen olyan parancsot sem ami előírja hogy Jézus Isten és imádni kell. Akkor fogad el hogy nincs ilyen előírás, így Jézus nem Isten.
"Próbàld felfogni hogy a keresztènysègen kívül is vannak vallàsok amelyek egyàltalàn nem degradàlhatóak. Amit pedig előrelèpèsnek tartasz az lehet hogy visszalépès csak te ebben nőttèl fel, ezèrt gondolkodsz így."
Az egyetlen amire hivatkoznak a keresztények az a szeretet. Szerintük ez a nagy előrelépés. Mintha Jézus megjelenéséig a szeretet ismeretlen fogalom lett volna az emberiség számára :) Az Ószövetségi próféták biztos sosem beszéltek a szertetről :) Ja és persze semmi konkrétum, csak néhány ilyen üres szlogenre hivatkoznak hogy szeretsd a felebarátodat. Persze azt is behazudják hogy az iszlámban nincs szertet és nekik ez a nagy előrehaladás amivel minden más vallást lehagynak :) Ilyenkor mindig rákérdezek hogy mi a helyzet a rengeteg véres, tömeggyilkolást leíró Ószövetségi verssel. Nők és gyerekek tömeges legyilkolása hogy fér bele a szertet fogalmába? Persze válasz nincs.
#25:
Engem az döbbent meg a leginkàbb, hogy sok esetben milyen "felsőbbrendűsègi" tudatuk van. Persze csak arról van szó hogy ebben nőttek fel, ès evidensnek tekintenek dolgokat amik nem azok. A szeretet fogalmàt gyakorlatilag kisajàtítják, ès sokszor elvonttà is teszik.
"Engem az döbbent meg a leginkàbb, hogy sok esetben milyen "felsőbbrendűsègi" tudatuk van."
Mert a muszlimoknak talán nincs? Konkrétan bele van építve az iszlám vallásba. A Korán kimondja, hogy a muszlimok a legjobb népek (3:110), és a nem-muszlimok a legrosszabb teremtmények (98:6).
"Mert a muszlimoknak talán nincs? Konkrétan bele van építve az iszlám vallásba."
Nem a Koránba van beépítve a felsőbbrendűsèg téveszméje hanem a Bibliába. A Korán csak annyit ír hogy a hívő muszlimok a legjobb emberek hit és jócselekedet alapján. Ennyit minden vallás mondhat magáról. Ezzel nincs semmi gond és ez nem felssűbbrendűség. A Biblia viszont például etniaki alapú kiválszottságot és felsőbbrendűséget hirdet. A zsidó nép mint Isten kiválaszott népe, és csak velük kommunikál Isten és csak nekik küld prófétákat. Ez a gyökere a fasista, náci ideológiának és ezért a keresztény világban terjedet el.
"Voltak olyan keresztènyek akik a nyílvànos korbàcsolàst is felebaràti szeretetnek tartottàk. Mindenfèle gonoszsàgra rà lehet fogni hogy "szeretetből" teszi valaki."
Igen, például öngyilkos merényletekre is Allah nevében :)
"Egyèbkènt fel nem tudom fogni ha valakit halàlra kínoznak attól te ugyan mièrt leszel jobb ember ?? Gondold màr vègig egyszer."
Valószínűleg azért nem, mert az iszlámban semmi értéke nincs az áldozatnak. Helyette a bosszúra épül, lásd Mohamed (Jahve irgalmazzon neki) hadjáratait, bosszúból támadott meg városokat, fosztogatta azok karavánjait.
"Mani tanait ugyan nem ismerem, de Joseph Smith elèg gagyi alak volt Allah apostolàhoz (Allah dicsèrje ès üdvözítse) kèpest."
Miért is volt gagyi alak? Pont ugyanaz a történet, csak más nevekkel. Én inkább úgy mondanám, hogy pont annyira volt gagyi, mint Mohamed (Jahve irgalmazzon neki).
"Próbàld felfogni hogy a keresztènysègen kívül is vannak vallàsok amelyek egyàltalàn nem degradàlhatóak."
Nem én állítom, hogy minden vallás hamis és minden vallás követői meghamisították azok szent iratait, hanem a mohamedánok. Szóval miért degradáltok minden vallást és azok követőit?
"Ott van az általam írt mondat végen a kérdőjel. Ezek szerint ez az írásjel ismeretlen számodra :))"
Attól, hogy odateszel egy kérdőjelet, még nem lesz kérdés. Az idézett mondatban inkább egy állítást fogalmaztál meg. Nem kéne hülyének nézned, valószínűleg tanultabb vagyok nálad.
"Ha többször, több ember esetében azt írja a Biblia hogy fix időpontokban imádkoztak az elég egyértelmű nem? Ráadásul apostolok."
Idézd a parancsot. Köszönöm.
"Tehát akkor elimered hogy nincs olyan parancs a Bibliában ami előírja hogy Jézus Isten"
Ezt kifejtenéd? Ki parancsolná kinek, hogy Jézus Isten? Amúgy a Koránban van olyan parancs, hogy Mohamed próféta?
Amúgy ez viszont benne van:
"Imádja őt Isten minden angyala!"
"Minden belőle, általa és érte van."
"Ő a láthatatlan Isten képmása, minden teremtmény elsőszülötte."
"Mert benne lakik testi formában az istenség egész teljessége"
"Mi az Igazban vagyunk, az ő Fiában, Jézus Krisztusban. Ő az igaz Isten és az örök élet."
Azért elég sok helyen állítja a Biblia, hogy Jézus Isten.
"A zsidók is ugyanezt mondják mint én. Akkor ők is hazudnak? :)"
Utána néztem, a zsidók se mondják, hogy van konkrétan ilyen bibliai parancs. Talmudra szoktak hivatkozni és a zsidó rabbinikus hagyományokra.
Szóval továbbra is te hazudsz.
"Te sem voltál képes felmutatni egyetlen olyan parancsot sem ami előírja hogy Jézus Isten és imádni kell."
Te hülye vagy. Mármint nem sértésből, hanem ténylegesen.
"Ja és persze semmi konkrétum, csak néhány ilyen üres szlogenre hivatkoznak hogy szeretsd a felebarátodat."
Ez újabb hazugság, elég sok konkrét példa van, hogy mit jelent ez a szeretet. Ez ráadásul nem valami érzelmi megnyilvánulás.
"Ilyenkor mindig rákérdezek hogy mi a helyzet a rengeteg véres, tömeggyilkolást leíró Ószövetségi verssel."
Írtam, hogy az Ószövetséghez képest is előrelépés. Meg Mohamedhez képest is, aki szintén több száz ember lefejeztetett, múltkor valaki rá is mutatott egy iszlám írásból idézve. Tehát ez se keresztény hazugság, ha ti írtátok.
"A Biblia viszont például etniaki alapú kiválszottságot és felsőbbrendűséget hirdet."
Látom, újra előjött a zsidógyűlöleted is. Nem, nincs benne felsőbbrendűség, ezt már múltkor egy zsidó hozzászóló tisztázta is. Etnikai kiválasztottság sincs, legfeljebb az Ószövetségben volt (de az se úgy, mint hazudod). Az Újszövetség pedig több helyen is kiemeli, hogy minden ember egyenlő, legyen férfi vagy nő, zsidó vagy görög, mindegy.
"Nem a Koránba van beépítve a felsőbbrendűsèg téveszméje hanem a Bibliába. A Korán csak annyit ír hogy a hívő muszlimok a legjobb emberek hit és jócselekedet alapján."
Igen, és azt is írja, hogy a nem-muszlimok a legrosszabb teremtmények. Na most, ha muszlimok a legjobb emberek, a nem-muszlimok pedig a legrosszabbak, ebből objektíven következik, hogy a Korán szerint a muszlimok felsőbbrendűek mint a nem-muszlimok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!