Keresztényként mi fér bele az értékrendedbe?
Ilyesmikre gondolok, hogy pl. bokszolás, tudatos gyermektelenség, vegánság, káromkodás (úgy, hogy nem másra, hanem pl. b.sszameg, pont elment előttem a busz).
Biztos van még ezer példa, most ezek jutottak eszembe.
Elítéled, ha keresztényként valaki ilyen életmódot folytat, pl. bokszol, vegán, direkt nem vállal gyereket, ha egyébként törekszik a jóra, szeretettel fordul mások felé?
"de a keresztények nem szoktak érvelni környezetvédelemmel "
Szerintem fontos óvni a környezetet. Ezzel is védi az ember a gyerekeit és mások gyerekeit.
Attól még hogy a biblia nem mondja ki közvetlenül hogy véd a környezeted még tartozhat oda.
Egyébként nem minden keresztény egyforma. Ne általánosítsunk.
"(Szaporodjatok, sokasodjatok...), se megfelelő háttérrel (Isten megadja, amire szükségünk van),"
Az Isten megadja, amire szükségünk van részt szerintem kicsit másképpen kell értelmezni.
Ha belegondolsz rengetegen halnak éhen. Nekik nem adta meg amire szükségük volt. Tehát ha én gyereket vállalok akkor feltehetően én sem fogom megnyerni a lottót utána vagy fizetés emelést kapni csak úgy.
A szükség sokféle lehet.
"a káromkodásra meg mindig bedobják a szív teljességéből szól a száj igét."
Én ezt még nem halottam, pedig már párszor meggyóntam a káromkodást.
A konkrétumokra tudok válaszolni, a többi le nem írt ezer példára nem.
bokszolás - semmilyen küzdősport a részemről nem fér bele.
tudatos gyermektelenség - Vannak ilyen ismerőseim, de nem nagyon tudom hova tenni a dolgot. Furcsának tartom, és nem hiszem, hogy ez természetes dolog lenne. Biztosan van valami a hátterében.
vegánság - ezzel nincs semmi bajom.
káromkodás - Emlékszem rá, hogy gyerek koromban egy alkalommal káromkodtam egyet, és unokatesóm rám szólt, hogy hogyan beszélek. Nem volt rám ez jellemző, csak hát másoktól hallottam, ki kellett próbálnom nekem is. Nem káromkodtam többet. Egy döntés kérdése volt az egész. Pedig akkor még nem voltam hívő. Nem volt soha problémám ezután ezzel. Évekkel később hívőként volt olyan, hogy indulatos lettem, és jött volna a káromkodás, de egyszerűen nem bírtam kimondani! Most határozottan azt mondom, hogy a káromkodás démonikus dolog. Vannak emberek, akiket sose hallottam káromkodni, másokból meg árad a tisztátalan beszéd.
Sok olyan dolgot soroltál fel amit Pál apostol kapcsolatba hozott a Timoteusnqk irt levelében hitető szellemekkel akik a hittől és az üdvösségtől akarják elszakitani a hiveket.
Csak meg kellene nézned az életpályádat. Mi lehet az oka, hogy ennyit kóborolsz gyülekezetről gyülekezetre. Mert hitető szellemekre hallgatsz? A görög szó a "planó", bolyongó, kóborló, tévelygő (szellem).
Onnan van a vegánság is, a házasság ellenesség is, de a szövegkörnyezetben a test gyakorlás is szerepel. Lehet házas vagy és mondjuk csak a gyermektelenséget választottad tudatosan, de akkor mennyire olvasod vajon felületesen a Bibliát amikor ilyeneket ir: "fajtalankodnak de nem szaporodnak mert megszüntek az Úrra vigyázni... a fajtalanság szelleme megtéveszt".
Én a sportot hasznosnak tartom ha egyensúlyban van a lélek és a szellem művelésével. Nem ismerek olyan keresztényt aki bokszol. Ahhoz kell egyrészt valamilyen szintű mazohizmus is, hogy élvezzem amikor megszédülök egy pofontól, meg kellő erőszakosság is ami nekem már abszolút nem fér bele. Mózes pl hadvezér is volt, és mégis amikor világ legszelidebb embere lett akkor vitte véghez Isten a világ legnagyobb csodáit rajta keresztül, mig Dávid hatalmas hadvezér volt és mennyi csoda kapcsolódik hozzá? Gondolkozni kell rajta. :d
Amit ezek közül elítélek, azokat nem amitt ítélem el, mert keresztény vagyok, bár történetesen az vagyok.
A bokszolás is csak egy sport. Ahogy nem elítélem azokat azokat sem akik karatéznak vagy MMA-znak vagy kapuejráznak, nem ítélem el a bokszolókat sem.
Ami a gyermek vállalást illeti, figyelembe kell venni, hogy miért nem vállal valaki gyereket. Egy szerzetes is szándékosan dönt úgy, hogy nem vállal gyereket, nem elítélem el érte. De az ilyen „há' ilyen világbo má' minek a gyerek” vagy a „ne a férfiak döntsék el, hogy a nők akarnak-e szülni vagy nem” gondolkodású embereket elítélem.
Ami a vegánságot illet, komolyan nem is értem, hogy miért gondolod, hogy keresztényként kifogásolhatónak tartanám. Amiatt tartom kifogásolhatónak, hogy ellentétben a vegetarianuzmussal, a vegánságról nem vagyok meggyőződve, hogy olyan egészséges, mint amilyennek mondják.
A káromkodás egy rossz szokás, szerintem nekem se kéne, de amíg én is szoktam, addig aligha kérhetem számon másokon.
A felsoroltak közül bármelyik beleférhet a keresztény értékrendbe. A csúnya beszéd egy olyan dolog, amit azért érdemes kerülni, már csak azért is, hogy ne tűnjünk iskolázatlan prolinak, de elítélni kár ezért valakit. Mindenki beszélt már csúnyán, ha bosszúság érte.
"de a keresztények nem szoktak érvelni környezetvédelemmel"
Akkor ajánlom figyelmedbe Ferenc pápa Laudato si' kezdetű enciklikáját, ami 2015-ben jelent meg,
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!