Keresztényként mi fér bele az értékrendedbe?
Ilyesmikre gondolok, hogy pl. bokszolás, tudatos gyermektelenség, vegánság, káromkodás (úgy, hogy nem másra, hanem pl. b.sszameg, pont elment előttem a busz).
Biztos van még ezer példa, most ezek jutottak eszembe.
Elítéled, ha keresztényként valaki ilyen életmódot folytat, pl. bokszol, vegán, direkt nem vállal gyereket, ha egyébként törekszik a jóra, szeretettel fordul mások felé?
"Elítéled, ha keresztényként valaki ilyen életmódot folytat, pl. bokszol, vegán,"
Kereszténységtől függően és függetlenül is érdekelne hogy miért lehetne elítélendő a vegánság?
Én azokat a keresztényeket ítélem el nagyon mélyen, akik állítólag olvassák a bibliát, ott ájtatoskodnak minden hétvégi misén, miközben megszavazzák a fasiszta és embertelen fideszt.
Valamint elítélem azokat a hittársaimat is, akik tövig szopják putyint.
Elítélem azokat, akik csak szavakban segítik a szegényeket, a cigányokat, a rászorulókat. Sajnos a magukat kereszténynek tartó ájtatos gyökerek többsége ilyen.
#3 hát ha majd adsz rá pénzt akkor adományozok szegényeknek árváknak özvegyeknek de adig én se tudok adni semit mer nekem sincs sok .
Amúgy meg ha segitesz is hiába segitesz lesz helyette másik aki éhezni fog ezt Jézus elintézte azzal hogy "szegények mindig veletek lesznek" tehát Jézus szava igaz és újratermelődnek a szegények mert Jézus nem hazudik
2-es: "És megáldá Isten őket, és monda nékik Isten: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodalmatok alá; és uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon." 1 Móz.1:28 A vegánságot ezen tétel alapján ítélhetik el, illetve talán mert kötődik a buddhizmushoz.
Nagyra értékelném, ha valaki kimondottan a kérdésre válaszolna. Ha feltétlen putyinról, fideszről, bármi másról akartok írni, javaslom keresgéljetek, egy csomó kérdés van, ami érinti ezeket. Az enyém nem ilyen.
"és uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon."
Egyrészről ebben nincs az hogy kötelező állatott vagy állati terméket enni.
Másrészről vegán általában 3 okból lesz az ember:
- Sajnálja az állatokat. Ebben semmi kivetni való nincsen és az idézet sem tartalmazza az állatok KÖTELEZŐ lemészárlását vagy felfalását.
- Környezet védelmi okok miatt. Azért való küzdelem hogy a jövőbben is élhető maradjon a bolygónk nem hiszem hogy elítélendő lenne a biblia szerint.
- Egészség. Vannak akik szerint egészségesebb. Az pedig szintén nem lehet bűn hogy valaki egészséges akar lenni.
Köszönöm az okfejtést, de ez továbbra sem válasz a kérdésemre. Én vega vagyok amúgy és hívő, és ért már emiatt elítélő hangnem hívőtől. DE nem kívánok ebbe belemenni, mert nem ez a kérdés, és arra sajnos továbbra sem érkezett válasz.
Tehát még egyszer, keresztényként beleférnek-e az értékrendedbe a felsoroltak, vagy más, ami más kereszténynek esetleg visszatetsző?
Az fér bele, hogy amennyire lehet én kerülni akarom a bűnök elkövetését és amennyire lehet én szeretnék a lehető legkevesebb bűnnel élni.
Káromkodni nem szoktam, bokszolás sose érdekelt amúgy sem, igyekszem adakozni másoknak ha van rá lehetőség, igyekszem megbocsátani másoknak, megpróbálom nem felhúzni magam és nem megbántani másokat, imádkozok másokért is és nem csak magamért, igyekszem azokkal is jónak lenni akiket nem is ismerek. Imádkozok olyan emberekért is néha akiket nem ismerek, de tudom, hogy mi a problémája mert valahogy megtudtam vagy ő maga elmondta.
Nem fér bele nekem veszekedni és belemenni olyan vitákba, amiknek semmi értelme, főleg akkor ha elválasztják az embereket egymástól. Másoktól sem tudom eltűrni és bosszant amikor piszkálják, megbántják, szidják egymást csak azért, mert az a másik ember más véleményen van, máshogy él meg egy helyzetet. Az sem fér bele nekem amikor ítélkeznek emberek egymás felett és ezt úgy teszik, hogy nem élik át azt, amit ő és önző célok miatt nem érdekli őket más érzései, más szenvedése, csak az ami neki fontos. Ilyenkor el is mondom a véleményem, hogy nem helyeslem azt, amit mond és nem így gondolom, de nyilván nem kezdek vele veszekedni mert arra semmi szükség. Az én kereszténységem valahogy így szokott megnyilvánulni. Szerintem mindennek az alapja az Isten iránti szeretet és ezt követi a másik ember iránti szeretet és ha ez megvan, akkor az ember már ehhez fogja igazítani a többi cselekedetét is. Akkor már máshogy lát dolgokat. Valami olyasmi mint amiről Jézus is beszélt, hogy újjá kell születni. Más egy olyan ember, aki elvileg keresztény, de valódi szeretet nincs benne és más egy újjászületett, aki lélekben megváltozik. Engem például a boksz sose érdekelt, de mióta olyan vagyok amilyen vagyok, azóta még jobban taszít, mert hiába ez elvileg egy sport, akkor is okozhat súlyos sérüléseket és az ilyet elkerülni kell és nem előidézni. A Bibliában más kontextusban de ez szerepel: A test azonban nem a kicsapongásért van, hanem az Úrért, az Úr pedig a testért.
Ha úgy fogjuk fel az egészet, hogy a testünket Istentől kaptuk, az ő ajándéka, az ő munkája, akkor kötelességünk lenne vigyázni rá, nemhogy még veszélyeztetni.
Én egyébként igyekszek nem ítélkezni, mert én úgy vélem, hogy ez nem az én dolgom tehát most is csak leírtam egy véleményt, de én abban hiszek hogy Jézus fog majd ítélkezni felettünk és úgyis az dönt az illető sorsáról, az én véleményem nem számít. Tökéletes ember egyébként sincsen, legalábbis elvileg nincs és azért nem is lenne könnyű tökéletesnek lenni és ha én nem vagyok tökéletes, még ha sokat változtam és javultam is, akkor sem mondhatom, hogy sosem lettek volna hibáim, bűneim, márpedig akkor hogyan ítélhetnék el másokat ha én se vagyok jobb? Még ha nem is értek egyet azzal, amit csinál. Ráadásul nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy milyen jó cselekedetei vannak és az egész összképet nézni. A legfontosabb az, hogy ha esetleg bűnt követ el bármilyen formában, akkor azt megbánja-e és hogy törekszik-e arra, hogy jobb ember legyen. Függetlenül attól, hogy mi a konkrét hibája, bűne, rossz szokása. Élhet valaki úgy egész életében, hogy soha nem bán meg semmi rosszat, soha nem kér bocsánatot, soha nem bocsát meg senkinek, soha nem akar fejlődni, soha nem akar szeretni másokat, Istenhez sem akar közel kerülni, de ha mindezek ellenére a végén belátja, hogy miben hibázott, akkor már győzött.
"Köszönöm az okfejtést, de ez továbbra sem válasz a kérdésemre."
"Tehát még egyszer, keresztényként beleférnek-e az értékrendedbe a felsoroltak, vagy más, ami más kereszténynek esetleg visszatetsző?"
De válasz mert pont azt fejtettem ki hogy miért fér bele.
"pl. bokszolás, tudatos gyermektelenség, vegánság, káromkodás (úgy, hogy nem másra, hanem pl. b.sszameg, pont elment előttem a busz)."
A box és más küzdő sportok (amíg normális keretek között van) beleférnek. Az már nem hogy ha a tanultakat arra használja hogy másoknak ártson.
Tudatos gyermektelenségnek rendszerint meg van az oka. Lehet akár az hogy olyan genetikai betegséget hordoz az adott személy, nincs meg a megfelelő háttér hogy gyereket vállaljon vagy ő maga nem akar gyereket. Ez szerintem elfogadható.
Ha gyereket vállalna csak azért mert megkövetelik pedig nem akar annak a gyerek látná a kárát. Ez nem játék.
Vegánságot már írtam.
Káromkodást ilyen formábban nem tudom. Lényegében egy érzelem kifejezése ilyenkor. Szerintem nem probléma de nem is javasolnám. A kulturált nyelvhasználat rendszerint jobb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!