Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Honnan tudják emberek hogy jó...

Honnan tudják emberek hogy jó úton járnak ha nem kapnak benne megerősítést?

Figyelt kérdés

Egyáltalán melyik a jó ut?

Yahuah útja

Jehovások

katolikusok

keresztények

baptisták

ortodoxok

szombatisták

pünkösdiek

hit gyülekezete

lehet válogatni de pl egy ateista emiatt nem izgul mert ő nem hisz Istenben szóval érdekes ez az egész

2022. máj. 11. 09:32
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
35%

"Mellesleg vallásokkal kapcsolatban nem véletlen hitről beszélünk, és nem tudásról. A hívő nem tudja, hogy jó úton jár-e, hanem hisz benne. Ezért hívő."

Na, a másik troll. Szerencsére az első válaszban ott a megoldás. A hívő pontosan tudja ellenőrizni, hogy jó úton jár-e. Mondjuk ehhez gondolkodni kell, így ez életidegen tőled. Te csak hajtogasd ezt, hogy a hit és a tudás ellentétes. Gondolom ebben hiszel, de akkor ezt nem tudod...

"#3 Nem érdekel hogy te mit irsz viszont a többi ember irhat. Nem, nem vagyok troll, komolyan kérdeztem."

Amennyiszer megkérdezted, annyi idő alatt már utána is tudtál volna járni. Lsd. 9-es válasz

2022. máj. 11. 14:19
 12/36 anonim ***** válasza:
100%

"Szerencsére az első válaszban ott a megoldás. A hívő pontosan tudja ellenőrizni, hogy jó úton jár-e."

Amit az első válaszban írtál, szimpla önmegerősítés. Egyrészt nem derül ki belőlük hogy a hitednek egyébként van-e bármilyen alapja, az továbbra is hit marad, ami ugye annyit tesz, hogy olyan meggyőződés, ami nincs bizonyítva.

Másrészt azért hibás gondolkodás, mert természetesen minden vallás, minden eszmerendszer olyan megerősítési keretrendszert talál ki, ami az általa hirdetett értékrenddel összeegyeztethető, abból adódik. A kereszténységet követő ember természetesen a kereszténység gyümölcseit fogja felismerni magán, a muszlim az iszlámét, az agykontrollos az agykontrollét, stb. Szóval ebből pont nem derül ki semmi arra vonatkoztatva, hogy jó úton jár-e akár a keresztény, akár a muszlim, akár a szcientológus, akár a wicca hívő, akár bármilyen más hívő. Hisz ebből pontosan annyi derül csak ki, hogy igen, az illető hite az adott hitre épülve befolyásolja az ember életét.

2022. máj. 11. 14:33
 13/36 A kérdező kommentje:
#12 Hát ezaz hogy rengeteg többezer út van és ki tudja melyik a jó... az csak a végén derül ki amikor az ember meghal de nem festem az ördögöt a falra
2022. máj. 11. 15:00
 14/36 anonim ***** válasza:
100%

6

"én úgy tudtam ateisták nem hisznek Istenben tehát utat se keresnek maguknak".

rosszul tudtad, az ateistak is keresik az elet nagy kerdeseire a valaszt, mi az elet ertelme, mi van a halal utan, mi a helyes ut, az erkolcsos viselkedes - csak nem az istenhitben keresik

2022. máj. 11. 18:41
 15/36 anonim ***** válasza:
30%

Az ateista miért ne keresné a saját útját?

Te jól vagy?

Csak az ateista nem egy láthatatlan, megismerhetetlen lényben bízik.

Ha van esze, akkor ő mindig ellenőrzi, hogy jó felé megy-e, vagy legalább megpróbálja megbecsülni (hogy kb. milyen lehet).

A hívő még ennyit se tud, őneki csak a hit marad.

2022. máj. 11. 18:47
 16/36 anonim ***** válasza:

15

ha racionalis alapon keresnenk, akkor mind agnosztikusak lennenk, az ateistak utkeresese ugyanugy szubjektiv

2022. máj. 11. 18:58
 17/36 anonim ***** válasza:
100%

Ja, ugyanúgy.

A fizikai világ a törvényeivel pont olyan szubjektív, mint a láthatatlan, mérhetetlen szellemvilág.

Persze.

Én meg egy szűz szépségkirálynő vagyok.

Amúgy az ateisták többsége valóban agnosztikus - de jó lenne, ha ezt nem kéne minden alkalommal külön leírni.

2022. máj. 11. 19:01
 18/36 anonim ***** válasza:
100%

17 a tapasztalás, a megismerés MINDIG szubjektív- hiszen van alanya.

Az életút, az élet úton járás is szubjektív. egy alany végzi.

Kérdező, úgy veszem észre, nagyon magadra vagy hagyva ezzel a kérdéssel. Nehéz élni, nehéz úton lenni, nehéz megtalálni a saját utadat a világban. Vannak segítők.

"rengeteg többezer út van és ki tudja melyik a jó"

Igen - az ember elindul egyiken-másikon és közben figyel: ez jó? vagy eltévedtem? és javít, újrakezd. Ami az egyik embernek "jó", a másiknak nem biztos hogy jó.

Saját erőfeszítést kell tenni, hogy megtaláljam a számomra jó utat. A "gyakori" kevés.

2022. máj. 11. 19:09
 19/36 anonim ***** válasza:

"a megismerés MINDIG szubjektív- hiszen van alanya"

Így igaz.

EGYETLEN ember EGYETLEN tapasztalata mindig is szubjektív marad.

EZÉRT alkalmaz a tudomány 50 különféle módszert arra, hogy a szubjektivitást kiszűrje a megismerésből.

A vallás meg ugyanennyit arra, hogy még több szubjektivitást vigyen bele.

2022. máj. 11. 19:27
 20/36 anonim ***** válasza:

17

"Amúgy az ateisták többsége valóban agnosztikus - de jó lenne, ha ezt nem kéne minden alkalommal külön leírni."

Talán segítene, ha azt írnád ateista helyett, hogy agnosztikus. Ez még nem jutott eszedbe?

2022. máj. 11. 19:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!