Miből van a füstölőkhöz, különösen a tömjénhez használt faszén? Miért van jó illata neki?
Nemrég vettem egy vallással, kereszténységgel kapcsolatos eszközöket áruló boltban tömjént és faszenet. De láttam ilyen faszenet már máshol, például buddhista templomokban is, de az ókori zsidók is ilyen technikával mutatták be az illatáldozatot, bár ez a füstölési mód a kereszténységre a legjellemzőbb a világ vallásai közül.
Megszagoltam és éreztem, hogy már pusztán a szénnek is nagyon finom, kellemes illata van. Tehát nem az a büdös, mint amit grillezésnél használunk.
Miből van ez a szén? Hogy készül? Melyik fát égetik el?
A buddhista szokásokat erre nem ismerem.
De a katolikus és ortodox keresztények által liturgián használt tömjén a tömjénfa nevű fás szárú növény gyantája. Ez van - úgy tudom - leszárítva összemorzsolva. Ez az anyag égetve füstöt és illatot áraszt. Tehát nem maga a faszén adja sem a füstöt, sema tömjén szagát, hanem ez az anyag.
A faszén azért kell, mert a tömjénező (hivatalos nevén thuribulum) aljára teszik, illetve ott parázslik (ha megfigyeled ezért "lóbálják" szinte mindig, hogy a parázs ne aludjon ki) és a szertartás bizonyos részei során a celebráns tömjénport szór erre a parázsra és így száll fel a füst és adja a jellegzetes illatát, amit valaki vagy szeret vagy nem. :))
Magát a tömjénport egyébként a mai napig a Közel-Keletről szerzik be. A barátom pár éve hozott is a pap barátunknak, mikor járt Keleten ilyen helyen, ahol rogyásig kapható.
#3.
Köszi! :-)
És maga a faszén miből van?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!