Van olyan vallás vagy nép a görögön kívül, ahol régen (is) elfogadott volt a homoszexualitás?
A 17-es vagyok. Örülök, hogy írtál, mert érettnek tűnik a hozzáállásod. Ne törődj a szentfazekakkal! Való igaz, hogy semmilyen bántalmazás nem járható út. A kirekesztéssel gyakorlatilag teljesen kiszolgáltatottá teszik őket. Azért gondollak érettnek, mert úgy látom sejted, hogy ez nem teljesen oké, és mégsem ítélkezel. És ez nagyon jó! A megértés nagyon fontos, de tudod egyszerűen azt látom, hogy ennek néha épp a melegjogi mozgalmak szabnak gátat azzal, hogy szabotálják azokat a kutatásoknak, amik a homoszexualitás eredetével foglalkoznak. Ezért ma nincs a tudományos körökben párbeszéd, pedig egy nagyon sérülékeny embercsoportról van szó. Azt látom, hogy értelmiségieknek, végzett doktoroknak, terapeutáknak, pszichológusoknak ma titokban kell konferenciát tartaniuk, hogy megosszák a témában a tapasztalataikat, és közben könyveket tilt ki az Amazon a 21. században. Bezárják az ajtókat azok előtt, akik nem tudják beépíteni a személyiségükbe a homoszexualitást és ez szenvedést okoz nekik. Ma a hivatalosan csak "megerősítő" terápiát nyújtanak, azaz belesegítik őket abba, ami nekik kényelmetlen. Hogy miért lehet nehéz ezt valakinek elfogadni? Ennek egy része valóban az ún. kisebbségi stressz, ami miatt most óriási mértékű érzékenyítés zajlik szerte a világban. Sokan azonban már gyerekkorukban is nehezen illeszkednek be a többiek közé, amikor még a szexuális vágyaik meg sem jelentek. Ezért kizárólag a társadalmat felelőssé tenni a nehézségeikért szerintem nem helyes dolog. Meg kell vizsgálni a dolog eredetét, hogy ezt eldönthessük, mert nem kizárt, hogy meg lehet őket "gyógyítani". :)
A "szentfazék" jelző megtiszteltetés : köszönöm! , ti. a sötét erőkből nincs bennem semmi.
Jézust is ezért nevezik Izrael Szentjének, ezért tudta legyőzni a sátánt.
Azok az erők most is itt vannak az embereivel, akik keresztre feszítették Jézust. Itt Max. engem csak lepontozni tudnak.
Budapesten tudom vannak olyan gyülekezetek, ahol imádkoznak szabadulásokért, gyógyulásokért....
Szóval, ha keresed a kiutadat ezügyben találni fogsz...
Ez egy nagyon érdekes, de bonyolult kérdés. Szívesen leírom neked, amit tudok, mert sokat foglalkoztatott engem is. :)
Minden tulajdonságunknak van biológiai és környezeti tényezője. Ezt úgy képzeld el, mint egy skálát. Nagyon ritka az, amikor valami csak tisztán biológiailag, vagy csak tisztán a környezet által meghatározott. A kérdés gyakran éppen az, hogy egy tulajdonságot mennyire a biológia és mennyire a környezet alakít ki. Például ha világos a bőröd, még lebarnulhatsz a napon valamennyire, de nem leszel olyan fekete, mint egy afrikai ember. A genetikai örökségünk ezért legtöbbször csak egy keretet, egy hajlamot (világos bőr) határoz meg, amin belül a környezet (napfény) formálni tud. Amikor egy viselkedésről van szó, akkor a környezet alatt általában a szociális környezetet, az emberi kapcsolatokat értjük, mert az is formáló hatással van ránk. Nagyon is.
Az evolúció során az embernél szükség volt egy kompromisszumra: olyan nagy az agytérfogatunk, hogy nem férnénk át a szülőcsatornán, ha olyan fejletten születnénk, mint más emlősök. Ezért nagyon fejletlenül jövünk a világra, és az agyunk fejlődése javarészt születésünk után történik. Az első néhány életévben ért ingerek, érintések, illatok, fények, hangok alakítják ki a személyiségünk és viselkedésünk alapjait. Ekkor tanuljuk meg, hogy milyen a világ, és ebben óriási szerepe van a családunknak, akik a gondunkat viselik. Az első kapcsolatunk az anyukánkkal és az apukánkkal alakul ki. Rajtuk keresztül fogjuk megérteni, hogy mi milyenek vagyunk.
A homoszexualitás kialakulásánál is a biológiai és környezeti hatásokat keresik. 2019-ben volt az eddigi legnagyobb kutatás, amiben csak gyenge biológiai hátteret tudtak kimutatni, ezért a pszichológia dolga lesz a válasz. Nincs mindenkire érvényes konkrét magyarázat, csak egy általános séma van. Mindenki családja kicsit más, és kicsit más a genetikánk.
Én csak nagyon óvatosan írok le pszichodinamikát, mert hangsúlyozom, ez még vitatott terület. Van egy elmélet az orientáció kialakulásáról, ami szerint "az egzotikus lesz erotikus". Az a nem, ami távoli, elérhetetlen, rejtélyes. Ehhez értened kell kicsit a pszichés fejlődés lépcsőit. Mindjárt elmagyarázom.
Az első kapcsolatunk mindig az édesanyánkkal alakul ki születés után, akivel 9 hónapon át fizikailag egyek voltunk. Később lép csak be a képbe az apa, amikor a baba kezdi magát az anyjától különállónak tekinteni. Ezt az időszakot hívják szeparációnak, amit egy szeparációs szorongás kísér. Az apa feladata lesz az, hogy biztonságot és stabilitást nyújtson ilyenkor és megtanítsa helyesen kezelni ezt a szorongást, hogy képes legyen a gyerek kockázatot vállalni, és felfedezze a világot maga körül.
Lányoknál kevésbé fontos szerepe van az apának, ezért van például kevesebb leszbikus. Ott az anya közelsége már adott, így a másik nem alapból egzotikus marad. Náluk a korai anya-lány kapcsolat problémás, míg egy fiúnál ez hosszabb folyamat, ami miatt sérülékenyebb a fejlődésük. Nekik mindenképpen le kell válniuk az anyukájukról, hogy a nemi identitásuk megszilárduljon.
Általában igaz az, hogy a meleg fiúk érzékenyebb lelki alkatúak, és szoros marad a viszonyuk az édesanyjukkal. Vagy emiatt az érzékenyebb lelki alkat miatt, vagy az anya túlzott, birtokló ragaszkodása miatt, vagy az apa saját problémái (függőségek, alkoholizmus, túlzott munka, stb.) miatt nehezen tud ráhangolódni az apa a fia érzelmi igényeire. Nincs jelen olyan minőségben, amit a fiú követendő példának tartana. Előfordul, hogy az anya annyira birtokló, hogy szégyent alakít ki a fiúban, amiért az el akarna válni tőle, és ha a férjével rossz a párkapcsolata, akkor a gyerekét kapcsolati pótléknak használja. Vele beszéli meg a problémáit, vele jár el szórakozni, ő lesz a támasza, és a fiútól megkapja ezt a lelki ráhangolódást. Ezért ha nem erősödik meg eléggé a fiú nemi hovatartozása, akkor más fiúkkal se lesz igazán mély barátsága. Sokan már óvodás korban kívülállónak érzik magukat és inkább lány barátaik lesznek. Távol érzik magukat a fiúktól, de közben szeretnének is közeledni hozzájuk. Később ez lesz a hajtóerő, ami a nemi érés során, mikor berobbannak a hormonok szexuális formát kap.
Fontos, hogy a szex nem probléma önmagában, hanem egy sikertelen tudatalatti próbálkozás a gyerekkori apai kötődésre, ami a tünete a családi problémáknak. Erről nem a gyerek tehet. Ezért van az, hogy a szexualitás nagyon áthatja a meleg kapcsolatokat, a társkeresést, és közösséget. Az a fő közös pontjuk, hogy kapcsolódni akarnak egy férfihoz. Újra és újra minden egyes aktussal. Ezt Freud ismétlési kényszernek mondta (lásd irodalomból Ágnes asszonyt).
Tehát sokkal hamarabb jelenik meg a szégyen önmagukkal kapcsolatban, és csak ezután fogják őket valóban kirekeszteni a vonzalmuk miatt, ami rátesz egy lapáttal az egészre, és sokakat végső elkeseredésükben öngyilkosságba taszít. Ez azért nagyon rossz, mert pont arra volna szükség, hogy kinyíljanak, csökkenjen a szorongásuk, szégyen nélkül biztonságban megélhessék magukat mély férfi kötelékekben szex nélkül, és befejezzék a szeparációt. Hogy megéljék magukat olyan fiúként, mint a többiek, és ne tiporják bele a földbe azért, amiről nem tehetnek.
De kutatásokra lenne még szükség, hogy a kép teljes legyen.
#24 köszönöm, nagyon érdekes volt amit írtál! A biszexualitással mi a helyzet?
#25 Bocsi, inkább a tudományban hiszek mint a démonűzésben :)
Egy szóval se írtam hogy nem hiszek Istenben, azt írtam, hogy előbbre helyezem a tudományt. Amúgy a démonos dolgot említettem egy igencsak vallásos ismerősömnek, és ő is csak fogta tőle a fejét, sőt mikor a volt hittan tanárommal beszélgettem és szóba jött hogy komolyan ilyeneket írogatnak az emberek, elnevette magát és azt mondta ez hülyeség :) Nem mondom, hogy a tudomány mindenre ad választ, de amire igen azt NEM érdemes egyből elvetni :)
És nem hiszem hogy követtem el olyan bűnöket amikért a pokolba kerülnék. Azt, hogy a homoszexualitás bűn egyedül az Ószövetségben említik, mint azt, hogy a férfiaknak nem szabad borotválkozniuk (" 27Ne nyírjátok le halántékotokról a hajat! Szakállad végét ne csúfítsd el! ") és a nőket úgy kezeli mint a rabszolgákat (erről később keresek idézetet ha szeretnéd, most se kedvem se időm). Gondolom ezeket nem tartjátok be, ha igen, akkor jogosan írjátok, (de azért a nők nem rabszolgák, téged is egy nő szült), ha azonban igazam van és mégsem, légyszi ne papoljatok nekem itt arról, hogy azért mert nem akarok összeházasodni aztán lefeküdni, majd gyerekeket szülni egy olyan embernek akinek a neméhez nem is vonzódok a pokolra fogok kerülni! Köszi :)
Ezt mindenféle rosszindulat nélkül írom, ne vegyétek sértésnek, csak gondoljátok át :) Persze ha ezek után is ugyanez marad a véleményetek az sem baj, mindenkinek lehet saját véleménye, de azzal hogy húszadszorra is megkapom ugyanazt a választ nem leszek okosabb, és hogy őszinte legyek unom is, meg titeket is csak lepontoznak, az meg nektek se jó. Mentségemre szóljon, én egyikőtöket se pontoztam emlékeim szerint. :)
Illetve volna mégegy kérdésem felétek, ami már jópár éve foglalkoztat, ide is feltettem, de választ nem kaptam: Ferenc Pápa azon kinyilvánításáról, hogy mindenkit ugyanolyannak tekint nemtől, bőrszíntől és identitástól függetlenül, mi a véleményetek?
Nem zavar, hogy lepontoznak. Ők első sorban pipagyűjtésben vannak itt. Az őseink is gyűjtögető életmódot folytattak.
Én segíteni vagyok itt az Úrral.
Ahogy kiveszem a szavaidból még nincs üdvösséged...
Jézus az Üdvözítő, a Megváltó.... az Ajtó :
Kolosséiakhoz 1:13
A ki megszabadított minket a sötétség hatalmából, és általvitt az Õ szerelmes Fiának országába;
Isten úgy szeret, ahogy vagy. Téged is meg akar szabadítani.
Emberek mondhatnak sokfélét, de mit üzen Neked személyesen Isten.
Az igazi kereszténység arról szól, hogy az Úr az én Pásztorom... [link]
Áldjon az Úr Tégedet és őrizzen szüntelen!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!