Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan őrizzem meg a hitemet?

Hogyan őrizzem meg a hitemet?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Nem tagadom, félek kiírni ezt a kérdést, de nem véletlenül tettem abba a kategóriába amibe. Tehát kérlek titeket, hogy csak olyanok válaszoljanak, akik nem találják teljes mértékben eszement baromságnak azt, amit leírok.

Nem akarok túldramatizálni semmit, de mostanában nagyon rosszul érzem magam és nyugtalan vagyok.

Egészen kiskamasz korom óta hiszek Istenben és mondhatnánk úgy is, hogy "tartom vele a kapcsolatot". Minden nap imádkozom, főleg esténként, de minden aggályomat, szorongásomat, negatív érzésemet is egyaránt imába szoktam foglalni. Éppen így adok hálát is minden nap azért, amim van. Hallgatom, olvasom az igét, a mindennapjaim részét képezni. Viszont ahogy egyre idősebb vagyok, egyre többször csap arcon a tény, hogy mennyi kín, szenvedés és fájdalom van a világban. Érdekes, hogy ez az érzés pont tegnap, nagypénteken erősödött fel bennem.

Nem tagadom azt sem, hogy mostanában a szomszédban zajló háború miatt érzem így magam leginkább.

Nem tagadom meg Isten létezését, én is számtalanszor tapasztaltam életem során az áldását és tudom, hogy hibákra szükség van, hiszen én is akkor szoltam először Istenhez, miután életem egyik legnagyobb hibáját követtem el. Egész egyszerűen csak arra szeretnék választ kapni, hogy Ti, akik szintén hisztek és Istennel a szívetekben élitek a mindennapjaitokat, hogyan tudjátok megőrizni a hiteteket?

Nyilván mindenki életében van olyan, amikor meginog, de nálam mostanában egyre többször van. És ilyenkor olyan bánatot érzek, amit elmondani nem tudok. Nyilván túl ostoba vagyok ahhoz, hogy felfogjam az Úr nagyon tervét, de mikor olyan szörnyűségekről értesülök, hogy ilyen háború, olyan háború, katasztrófa, erőszak erőszak hátán... és ismét belegondolok, hogy tele van ezzel a világ, olyankor iszonyatosan rosszul érzem magam, mert nem tudok mit tenni, nem tudok hogyan segíteni.

Ilyenkor eszembe jut egy, a szívemnek nagyon kedves ember mondata, amit egy levélben írt le nekem, mikor magamat kerestem és azt, hogy mire vagyok jó : "Biztos vagyok benne, hogy nagy dolgokra vagy elhívva XY. És itt most nem kell a világ megváltására gondolnod. Hiszen már meg van váltva."

Ez mostanában sokszor eszembe jut és úgy érzem, hogy ebből az érzésből, ami szétfeszít, ebből a mondatból, ami sokszor eszembe jut és a jelekből, amiket mostanában Istentől kapok, össze kéne raknom valamit. De nem tudom, hogy mit...

Tudom, hogy nagyon szétszórt vagyok, ezért bocsássatok meg nekem. De nagyon sok minden van a fejemben.

Valóban ilyen lenne a megváltott világ? Vagy a földi életünket csak valahogy el kell, hogy töltsük, akár békében és boldogságban, akár szenvedésben? Az ártatlan, egyszerű emberek, akiknek mások teszik tönkre az életüket, ők vajon ezt érdemlik? Nem hinném... Akit meggyilkolnak, megkínoznak vagy erőszakolnak, őket miért nem éri el Isten kegyelme?

Mindig emlékeztetem magam az értékeimre. A családomra, barátaimra, szeretteimre, hogy van hol laknom, van mit ennem, szeretetben élek, számíthatok másokra. Viszont amikor eszembe jut, hogy ez valakinek nincs meg vagy esetleg megvolt, de erőszakkal és teljesen jogtalanul elvették tőle, teljesen összeomlok.

Tudom, hogy ez nevetséges, mert nem lehet így élni, hogy állandóan ilyenek járnak a fejemben, hiszen nekem is van saját életem, ami megy tovább. És én próbálkozom is magammal törődni... Csak aztán mindig visszakerülök egy ilyen tűrhetetlen állapotba, ami olyan szorongást és mondhatni depressziót eredményez, amiből nagyon nehezen tudok kizökkenni.

Örülnöm kéne és nagyon boldognak kéne lennem, mert megvan mindenem, legalábbis a legjelentősebb és fontosabb dolgok az életemben. Mégis olyan törékeny... És nem tudom már azt sem, hogy ér e bármit, ha imára kulcsolom a kezem. Eddig úgy éreztem segít.

De mostanában csak síratom a világot. Nem azért, mert én mindenkinél jobb lennék. Hanem mert sajnálom a szenvedő embertársaimat, akik nem érdemelnek kínokat.

Nem tudom, hogy ennek, amit írtam volt e bármi értelme, de én próbálkoztam magamból mindent kiadni. Ha mást nem is, legalább ennyi erőfeszítést megért a dolog.

2022. ápr. 16. 20:16
1 2
 1/17 A kérdező kommentje:
(Bocsánat a helyesírási hibákért!)
2022. ápr. 16. 20:21
 2/17 anonim ***** válasza:
0%
Isten nem létezik.
2022. ápr. 16. 20:39
 3/17 anonim ***** válasza:
67%
Szia kedves talán hölgy!! Nem is tudom hol kezdjem talán nem túl bőlcs dolog ha egy teologia száraz választ küldök ezert azt tartom fontosnak,hogy olyan választ adjak ami mihamarabb segít abban hogy fölerősödj a depresszióból és lelkileg megerősödj.. Sajnos nagyon érzékeny embernek latszol ami egy reszről nem baj nevezetesen hogy nem vagy közömbös az embertársaid szenvedését illetően viszont az is látszik hogy tele vagy félelmekkel ami pedig a hitnek az ellentéte.. a hit nem más mint az isten igéjére adott válasz tehát egyrészt a hit szellem is amivel úgy lehetsz tele ( ha szabad igy fogalmaznom) ha napi rendszeresseggel hallgatod illetve olvasod az igét amely a hiten kívűl reménységet is ad.. ahogy fogalmaztad is nem te vagy vilagmegválto tehat nincs hatalmadban hogy minden szenvedő emberen te segíts ezért bármilyen nehéz is elviselni nem tudsz pl a haborúban szemvedő emberek mindegyikén segíteni lehető legtöbb amit segíthetünk nekik az ima ebben tarts is ki..Fontosnak vélném a Biblián belül a próféciákat tanulmányozni azaz a jövővel kapcsolatos előrejelzéseket tanulmányoznod hogy legyen egy biztos tudásosmd a jövőt illetően amivel kapcsolatosan nem akarok illuziot kelteni benned de ennél még rosszabb dolgokat is el kell majd viselnünk de azért jo reménységünknek kell lenni hogy az ukrán- orosz háború is csakhamar véget ér!! A jövővel kapcsolatban az Ujszövetség azon belűl Jézus us sokat beszél hogy ne féljünk mert bizonyos dolgoknak meg kell lennie mielőtt ő visszajön ez már egy csodálatos igéret hogy ő visszajön s nekünk addig ki kell tartani illetve ami meg jobb ha elragadtatunk akkor mi a büntető csapásokból teljesen kimaradunk mert a veszedelem elől ragadtatatik el az igaz tehát a biblia nagyon nagy reménységet tud adni… ne haragudj de vmiert azt gondolom te katolikus lehetsz ( kézösszekulcsolásból gondolom) éshát a katolikusok legalábbis akiket én ismerek nem olvassák a bibliát de ne legyen igazam vagy ha igen akkor biztatlak hogy olvasd ahogy időd engedi és hit tekintetében sajnos igei értelemben nincs hite annak aki nem olvassa a bibliát vagy pl nem jár Istentiszteletre mert a predikált igének a hallgatásából születik meg a hit a szívben s hát véleményem szerint benned pont azért van rengeteg gyötrődésvés félelem a szivesben mert ahogy már említettem a félelem ellentéte a hitnek amit meg mondom a szent szellem által följent prédikált igének a szívbe való bejutása altal lehetséges s végűlis ahogy én kivettem az írásodból te egy nagyon érzékeny isten kereső ember vagy nagyon sok embernél külömb a tekintetben hogy törődsz masok szenvedésével de attól tartok hogy meg kellene térned Istenhez és találni egy teljes evangéliumi gyülekezetet ahol szeretettel fogadnak es segitenek is hívő lerndő testvérek
2022. ápr. 16. 20:51
 4/17 anonim válasza:
54%
Nem Isten okozta a háborút..és mindent nem is kell elhinni a tv-ből..de,ha már ilyen gyarlók a népek,hidd el ott van ő és SEGÍT!Már aki kéri..."kérjetek és kaptok",de ahhoz hinni is kell!!!olykor ha olyan történik én is rá buzdítom Istenre,hogy miért is járok templomba...?!Aztán mikor lehiggadok rájövök,hogy miben is kételkedek,hisz eddig is mellettem volt! Valahogy mégis előfordul,hogy így reagálok csapásokra,aztán természetesen megbánom és megbeszéljük 🙂 Emiatt ne érezd rosszul magad,menj el gyónni,vagy beszéld meg Istennel és hallani fogod kérdésedre a választ!
2022. ápr. 16. 20:51
 5/17 anonim ***** válasza:
30%
Nem tudnék olyan válasszal szolgálni amivel megelégednél. Annyit tudok tenni, hogy elmondom, hogyan próbáltak a szenvedés kérdésére választ adni a hívők az idők során. Mert több válasszal is elő álltak, nincs egységes álláspont. Esetleg nem dumáljuk meg priviben?
2022. ápr. 16. 20:53
 6/17 A kérdező kommentje:

2. válaszoló! Köszönöm! Egyébként református vagyok és a bibliát is forgatom, amikor csak időm engedi. Sokszor megkaptam már, hogy keményítsem meg a szívemet...

Igyekszem megerősödni a hitemben és egyre közelebb kerülni Istenhez.

3. válaszoló! Tisztában vagyok vele, hogy nem Isten okozta a háborút, nem is erre akartam kilyukadni, sajnálom, ha így volt értelmezhető, amit írtam. És én is pontosan így szoktam viselkedni, mint Te. Gyakran indulatos vagyok és így szólok Istenhez, majd ezt követően mi is megbeszéljük, pontosabban megbánom, hogy úgy szóltam hozzá, ahogy. Ismerem ezt az érzést!:)

Remélem igazad lesz és egyszer valóban hallani fogom a kérdéseimre a választ.

2022. ápr. 16. 21:00
 7/17 A kérdező kommentje:

Bocsi, előbb a 3. és a 4. válaszolóra gondoltam.

Kedves 5.! Szívesen megbeszélném veled ezt!

De ha gondolod ide is leírhatod és itt is beszélhetünk róla. De ha neked kényelmesebb vagy biztonságosabb, akkor írj privátba.

2022. ápr. 16. 21:03
 8/17 anonim ***** válasza:
75%

Jézusnak is a végén volt a legnehezebb, a benne hívőnek is ugyanígy, ahogy közeledik e világrendszer vége. Mit olvasunk erről a Bibliában? 2Tim 3:1 Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők állanak be.

2Tim 3:2 Mert lesznek az emberek magukat szeretők, pénzsóvárgók, kérkedők, kevélyek, káromkodók, szüleik iránt engedetlenek, háládatlanok, tisztátalanok, 2Tim 3:3 Szeretet nélkül valók, kérlelhetetlenek, rágalmazók, mértékletlenek, kegyetlenek, a jónak nem kedvelői.

2Tim 3:4 Árulók, vakmerők, felfuvalkodottak, inkább a gyönyörnek, mint Istennek szeretői. 2Tim 3:5 Kiknél megvan a kegyességnek látszata, de megtagadják annak erejét. És ezeket kerüld.

- Ami átsegít minden bajon, az a lelki-szellemi kapocs Istennel a Fián keresztül - Fil 4:6 Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságotokban és könyörgésetekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten előtt. Fil 4:7 És az Istennek békessége, mely minden értelmet felül halad, meg fogja őrizni szíveiteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.

Isten adja az Ő szent szellemét, amely megkönnyíti a nehéz érzések elviselését és a sokszor gonosz valóságot.

Luk 11:11 Melyik atya pedig az közületek, akitől a fia kenyeret kér, [és] ő talán követ ad neki? vagy ha halat, vajon a hal helyett kígyót ad-e neki? Luk 11:12 Avagy ha tojást kér, vajon skorpiót ad-e neki? Luk 11:13 Ha azért ti gonosz létetekre tudtok a ti fiaitoknak jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ad a ti mennyei Atyátok Szent Lelket azoknak, akik tőle kérik.

És a legfontosabb program: 1Kor 15:58 Azért szerelmes atyámfiai erősen álljatok, mozdíthatatlanul, buzgólkodván az Úrnak dolgában mindenkor, tudván, hogy a ti munkátok nem hiábavaló az Úrban.

Mi a munka? Az örömhír terjesztése, a kivülvalók felvilágosítása és további gondozása.

Ha a tálentomaid gyarapításával foglalod el magadat, az hasznos számodra és Isten dicsőségére élsz. Ez mindennél fontosabb. Ennek a tudata leveszi a terhet a vállaidról, mert: Máté 11:28 Jöjjetek én hozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.

Máté 11:29 Vegyétek föl magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelíd és alázatos szívű vagyok: és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek. Máté 11:30 Mert az én igám gyönyörűséges, és az én terhem könnyű.

2022. ápr. 16. 21:20
 9/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Hálás vagyok ezekért a válaszokért!
2022. ápr. 16. 21:28
 10/17 anonim ***** válasza:
59%

Szia Kérdező. Honnan tudhatjuk, hogy Isten létezik és hogy ráadásul jó is? Egy hiteles személytől, Jézustól. Mindig gondolj erre, hogy Jézus azt tanította az Atyáról, hogy JÓ.

A példatörténet szerint (Genezis) az ember jó és gonosz tudója akart lenni és olyan mint Isten. Jelenleg e választás következményeit tapasztaljuk. Isten következetes kell, hogy legyen, a borzalmakat végig kell élnünk, mert különben ha már az első rossz dolognál beszüntetné az egészet, akkor később ugyanez a kérdés előkerülne, ti. ismét azt hinné az ember, hogy Isten nélkül boldogul, a jó és rossz világa „jó”.

LUCIFER (Ember tragédiája)

Megúntam ott a második helyet,

Az egyhangú, szabályos életet,

Éretlen gyermek-hangu égi kart,

Mely mindég dícsér, rossznak mit se tart.

Küzdést kivánok, diszharmóniát,

Mely új erőt szül, új világot ád,

Hol a lélek magában nagy lehet,

Hová, ki bátor, az velem jöhet.

2022. ápr. 16. 21:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!