Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Isten miert fenyeget a vallasi...

Isten miert fenyeget a vallasi konyvekben? Ez masoknak nem visszatarto a vallasokkal szemben?

Figyelt kérdés

Nagyjabol tisztaban vagyok a keresztenyseggel, a Biblia tanitasaival, a zsido vallassal, es meg az Iszlammal is es a Koran tanitasaival is. Nem mondom, hogy mindent tudok, de azert tajekozott vagyok, es van bennuk erdekeltsegem.

En magamat nem tartom vallasosnak, ettol fuggetlenul, erkolcsosen es szeretetteljesen PROBALOK elni (nyilvan hisz senki sem hibatlan) mindig azon vagyok, hogy lelkileg novekedjek, mindig jobb ember legyek.

Mind a Bibliaban, mind a Koranban fenyegeto hangvetelben ( legalabbis szamomra teljesen igy jon at ) irnak arrol, hogy egy nap mindenki felelni fog a tettei miatt, es hogy hitt e Jezusban, vagy a Biblia tanitasaiban, vagy a Koran tanitasaiban stb… Feljunk, mert megbuntetik aki nem stbstb nyilvan nem szo szerint idezek…

Kerdesem: hogyan donthetne el BARKI, hogy mi az IGAZ es miben KELL szinte kotelezo hinni ahhoz, hogy ne buntessenek meg??? Meg egyaltalan nem szimpatikus ez a hozza allas sem, hogy megbuntet Isten barkit is. En szemely szerint senkit sem buntetnek meg, senkire sem hoznek szenvedest, inkabb probalnam meggyogyitani vagy nem is tudom… Ez szamomra annyira gonosznak hat. Tudom, most a nagyon vallasosak biztos teljesen kiakadnak a megfogalmazasomert, de ezt erzem, igy leirom, hazudni nem fogok.

Es tovabba hogyan tudnank eldonteni, melyik vallas a helyes, melyik tanitas az igaz, vannak meg hinduk is, buddhistak is… Ezt azert eleg nagyban befolyasolja, hogy foldrajzilag hova szulettel. Ugye ha Europaba akkor nagy a sansz, hogy kereszteny leszek, es azt gondolod AZ AZ IGAZ. Ha keleten, akkor valoszinu muszlim, ha azsiaban akkor akar hindu, es igy tovabb…. Ritka esetben, maskeppen is alakulhat persze.

De egyaltalan megis miert kene vagy honnan kene tutira 100%ban hinni? Ezt Isteni sugallatkent, megerzeskent kell venni?

Gondolok itt arra, hogy mindenhol a propaganda es az agymosas megy, a tortenelmet sem tudhatjuk biztosan hogy ugy volt, mert nem voltunk ott, nem lattuk, es rengeteg dologgal kapcsolatban hazudnak nekunk. A Bibliat is atirhatta barki, beleirhatott barmit, abbol az idobol mar senki sem el, hogy elmondhassa. Es tudtommal volt is utolag modositva, elvileg ezert jott kepbe Mohammed profeta, Mert mar nem az eredetikent mukodott a Biblia, es ezert irodott a Koran, amiben ujra “helyre tettek” a dolgokat.

Szoval en azt, amit nem latok a sajat szememmel nem tudom 100%ra venni, mert ezt tanultam itt a Fold nevu bolgyon, ugyanis akik elhisznek mindent amit latnak vagy amit mondanak nekik, azok a naiv birkak, akiknek barmit be lehet meselni.

Nem mondom, hogy a vallas hulyeseg, mert ha valaki tenylegesen koveti a tanitasokat TENYLEGESEN, akkor az az ember legalabb egy erkolcsos eletet el!

De honnan kene tudni, melyik az igaz? Mi van ha en a keresztenyseget kovetem es kiderul hogy a Hindu az igaz? Akkor ezert majd megbuntetnek? Vagy mi van, ha egyiket sem kovetem a fent leirtak miatt?

2022. márc. 5. 20:31
1 2 3
 21/28 A kérdező kommentje:

Nekem itt es mashol is, azok a valaszok, amiket a vallasos emberek irnak, vagy leginkabb masolnak be, teljesen erthetetlen es nem is a kerdeseimre ad valaszt.

18-as engem nem igy neveltek, lehet nalad ez hatasos volt, nalam nem. Nem vagyok egy felos ember, siman bevallalnam a pofont, ha eppen nekem mezitlab a komfortos, es fajna ugyan a pofon de ujra megtennem. Ez a stilus “ vedd fel vagy kapsz egy pofont “ nalam abszolut nem mukodik. Engem szeretettel neveltek, inkabb szepen elmondtak, miert jobb nekem, ha felveszem a papucsot :D ezt hianyolom a vallasbol is. Szamomra a kinzassal es pokolra jutassal, mindent latok es figyelekkel -el valo fenyegetozes agressziv es negativ toltetu. A vallastol es a teremtotol szeretetet varnek, nem ezt. De kinek mi.

Es azt sem ertettem soha, Adam es Eva dolgai miatt miert lennek en is egy “szar alak” miert kene nekem bunhodnom? Eleg reg volt, es az ott nem en voltam, aki a tiltas ellenere beleharapott az almaba, nem nagyon tiszta szamomra mi ertelme van ennek az egesz gondolatmenetnek. Most akkor mi mind azert vagyunk, hogy helyre hozzuk amit XY csinalt ezer eve???

2022. márc. 9. 08:20
 22/28 A kérdező kommentje:

Meg kiegeszitenem… Nem is szeretnek egy percig se felni Istentol. Most vegyunk ezt ugy, mint egy parkapcsolatot…. Mit tanacsolnal annak az embernek, aki egy olyan emberrel el hazassagban, akitol felnie, rettegnie kell? Nyilvan azt, hogy ez nem normalis, ez egy toxikus parkapcsolat, hagyd el, mert ha felned kell a ferjedtol/felesegedtol az biztosan nem normalis. Ez most egy ilyen fura parhuzam, de remelem atjon, mire gondolok.

A ferjunket, felesegunket is szeretnunk kell (vagyis ugy van ertelme) most ide ne keverjuk a sz@r hazassagokat. Es szeretetbol nem bantjuk meg a masikat, csaljuk meg, azert mert tenyleg szivbol szeretjuk. Nem azert , mert az asszony megfenyeget, ha megcsalsz letepem a tokeidet…… Amugy is csak akkor csalnad meg, ha nem tiszteled es szereted ugy ahogyan kellene. Az ellen meg minden fenyegetozes is keves mar.

2022. márc. 9. 08:25
 23/28 anonim ***** válasza:
100%

Ádám és Éva történetét sokan nem úgy értelmezik hogy valóbban megtörtént hanem csak mint egy tanmese.

De mint minden más történetet a Bibliában ezt is sokféleképpen lehet értelmezni.

Volt erről egy kérdés (nem fedd le mindent de pár dologra kitértek):

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__..

2022. márc. 9. 08:25
 24/28 anonim ***** válasza:

A kérdésedhez talán magyarázat részben az hogy sokan látják úgy hogy Isten cselekedetei a Bibliában erkölcsileg kifogásolhatóak. Míg mások szerint minden tette jó és jogos.

Ilyen módon ha bárkinek a legyilkolását eltudja valaki fogadni mint jó és jogos büntetés akkor ha ők pokolra kerülnek akkor az is ez lenne. Ennél fogva talán nem veszik annyira fenyegetésnek.

De talán még az is közre játszik hogy szerintem sokan csak a mennyországot látják. Rendszeresen követnek el bűnt ennek ellenére azt látják hogy a mennyországért dolgoznak azt nem hogy közben lehet a pokolba tartanak.

Ha ilyen módon nem látják hogy merre tartanak akkor nem is fognak félni tőle. Sokan talán még be is csapják magukat hogy azt higgyék hogy jó úton haladnak a mennyország felé.

2022. márc. 9. 08:31
 25/28 anonim ***** válasza:
0%

Szia!

Akkor megpróbálom újra..

Úgy születünk bele ebbe a világba, hogy el vagyunk választva Isten szeretetétől.

Én is azt tapasztaltam, míg nem ért utol a kegyelem, hogy Isten jó messze van... észre sem vesz. Amikor beszéltek Istenről nekem - nem értettem, mondtam is, hogy nincs rá antennám.. Olyan Istentelen szoftverem volt, ami ellendrukkere volt Istennek - hiszem, ha látom, hogy van Isten... Ezaz egész Jézusról csak mese...

Viszont életem egyszer olyan út szakaszhoz ért, hogy a halál völgyében kellett átmennem. Ebben a szakaszban mindenbe belekapaszkodtam, ami kiútat muzatott belőle. Ez olyan volt mintha egy sötét veremben ülnék.

Az egyházi énekek meggyógyítanak címszóval mentem be a helyi evangélikus gyülekezetetbe, hogy ott a hátsó padban elénekelgetek. Itt viszont beleszólt az énekeken keresztül Jézus a szívembe... Isten vég nélkül szeret. Betöltötte a szívemet Isteni szeretettel. Rendeződött a kapcsolatom Istennel. Isteni szoftverem lett. Így már értettem a számomra szükséges megvilágított Igéket, amik által növekedhettem Isten ismeretében. Bele tudtam gyökerezni Isten szeretetébe.

Sokat hallgattam dícséreteket... azóta is, hogy megérinthessem Jézus szívét és érthessem merre vezet.

Volt, hogy kikaptam Istentől, de azt is élveztem, mert Ő tényleg Maga a Szeretet.

A bölcsesség kezdete Isten félelme viszont meg maradt, de ez már olyan, mint egy szülő és gyermek között van. Azt az Isteni adást fogom, amiben a szívem örül vagy békességem erősödik.

A Biblia térkép... Az Úr által megvilágított Igék által tanít, vezet. Szóval okoskodva nem nagyon tudnám érteni, csak az Ő bölcsességével, szeretetével, irgalmasságában bízva. Ha elrontanám tudom kiigazít, mert kértem erre. Másokat nem tudunk megváltoztatni, de a saját hozzáállásunkat igen. Szokták is mondani egy újjá született keresztényre, hogy felújítás alatt van.

Lényeg a lényeg, ha megtapasztalod ezt az Isteni szeretet máshogy fogod érteni a Bibliában olvasottakat.

Legyen áldás Számodra!

Áldjon az Úr Jézus Krisztus és adjon Tenéked békességet!

2022. márc. 9. 09:16
 26/28 anonim ***** válasza:
0%

" azt sem ertettem soha, Adam es Eva dolgai miatt lennek en is egy “szar alak” miert kene nekem bunhodnom"

Egyáltalán vagy az! A bűnre való hajlamot örököltük! Ez teljesen más amit te kikövetkztettél.

A vallás megprobál jóra nevelni és a hajlamokat lecsendesiteni, segít hogy elkerültük azokat a bűnöket.

A reformátusok szerint teljes egészében felodotta bűntetést Krisztus. Ő az egyetlen áldozat a világ bűneiért.

De attól még keletkezhet bűn.

Na most mire jó az egész?

Azt talán te is jól tudod hogy van "bűnöző" gén, az xyy génállományu férfiak hordozzák. Hol mikor alakulhatott ki. Jó régen szimbolikusan mondva Ádám és Évánál. A társadalmak is büntetik a bűnözőket, azokat akik sajnálatosan kialakult a bűnöző gén

De te valószínűleg nem tartozol közéjük, csak bűnre való hajlamot örököltünk, ki-ki kicsit mások többet.

Az áteredő bűn tudományosan is igazolt, örökölhet az ember bünöző géneket.... Sajnos.

2022. márc. 9. 20:29
 27/28 anonim ***** válasza:
100%

Ezeket a hülyeségeket már nem először írja le az előző...

már elmagyaráztuk neki, de egyszerűen nincs agykapacitása, hogy megértse.

2022. márc. 9. 22:53
 28/28 A kérdező kommentje:
Nekem a szereny velemenyem az, hogy a vallasokat foldrajzilag eppen hgy alakitottak, ahogyan jonak gondoltak! Es az akkor, abban az idoben biztosan helytallo is volt. De mara mar nem feltetlenul. Es nem is eredeti. Mint mindent, ezt is atirhattak, es at is irtak elvileg tobbszor is bizonyitottan. Ettol fuggetlenul nem vetem el, hogy letezik Isten, de ezek a magyarazatok, nehol inkabb mesek, bem helytalloak ugy gondolom. Es ez kritikus gondolkozas kerdese. Mint mondtam mar, minden tortenelmi esemenyt stb kedvuk szerint alakitanak, tanitanak az utokornak, a vallasi konyveket is kedvuk szerint atirhattak annak idejen….
2022. márc. 10. 09:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!