Istennek van B terve?
Példa: ugye vannak olyan emberek, akiket az Úr papnak hív, de vannak olyanok is, akiket házasságra hív.
(Nem rólam van szó, de) ha az ember erős meggyőződést, illetve elhivatottságot érez az iránt, hogy őt az Isten papi hivatásra szólítja akkor abban az esetben, ha az illető mégis amellett dönt (cölibátust ne hagyjuk szem előtt), hogy megházasodik és ezáltal gyakorlatilag elutasítja a számára tulajdonképpen legalkalmasabb és legjobb utat, ami elvezetheti őt az Üdvösségre azzal mi történik?
És itt most ne azt írjátok, hogy az ilyen menjen görög papnak stb.., mert az olyannak lehet családja.
Kifejezetten az érdekelne, hogy ha én mondjuk az Isten által számomra kijelölt legjobb utat elutasítom, ami által a legnagyobb esélyem lenne üdvözülni akkor az ilyenre az Istennek van e új terve? Vagy amíg be nem lépek azon az ajtón vagy esetleg be is találom csukni, amit Isten számomra kinyitott, akkor van e még lehetőségem az Üdvösségre vagy egy ilyennel végleg elvágom ettől minden lehetőségemet?
Gondolok itt arra, hogy mondjuk van egy lány és én erős meggyőződést érzek afelől, hogy Ő számomra az akivel a legjobban megélhetem a hitemet és Ő az akivel úgymond karöltve a legjobban tudom az Istent szolgálni és én mégis elutasítom őt, azaz elutasítom Isten legjobb tervét, ami számomra a legkedvezőbb lenne és mondjuk egy másik lányt választok, aki szintén hívő keresztény csak éppen nem volt benne Isten velem kapcsolatos tervében akkor én azzal nagyot hibázok? Egy ilyen után van még esélyem arra (és tulajdonképpen erre vonatkozik az úgynevezett B terv), hogy üdvözüljek vagy ezzel végleg elvágom magam az üdvösségtől?
Amiről nem írja kifejezetten a Biblia, hogy az Isten tervének a része, abban a keresztények számára szabadság van. Abban, hogy megházasodsz-e, vagy hogy kit veszel feleségül szabadságod van; én úgy látom, Isten mindössze annyit szeretne, hogy egy hívő hívővel házasodjék össze, én legalábbis így értelmezem a "felemás iga" tiltását a 2Kor 6:14-ben.
Senki sem fogja úgy élni az életét, hogy mindig a legtökéletesebb döntéseket hozza, ez már azért is lehetetlen, mert nem is tudjuk, mikor mi a legtökéletesebb választás. Bízni kell Istenben, hogy ő irányítja az utadat. Isten akarata nem egyetlen dolog, hanem egy halmaz. Ha ő valamit kifejezetten parancsol, például, hogy bocsáss meg mindenkinek, aki vétkezik ellened, szeresd ellenségeidet, vagy például, hogy térj meg (most nincs itt lehetőség ezt röviden kifejteni), akkor az része a tervének. Ha nem engedelmeskedsz Isten parancsolatainak, akkor attól függően, hogy mennyire lényeges parancsolatokat szegsz meg, veszélybe sodorhatod az üdvösségedet, vagy el sem jutsz eleve az üdvözült állapotig. De ha valamit ő nem parancsolt meg, akkor szabadon dönthetsz benne. Persze jó megkérdezni megbízható embereket, tanácsot kérni szakértőktől komoly döntések előtt, de a félelem helyett, hogy elveszítheted az üdvösséget, a bizalmat kell erősítened. A Mikeás 6:8 egyébként jól összefoglalja, hogy mi Isten akarata: "Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az ÚR! Csak azt, hogy cselekedj igazságosan, szeresd az irgalmat, és járj alázatosan Isteneddel."
Ha megismerted Jézust, aztán megtértél és megkeresztelkedtél, akkor Krisztusba kerültél, és Krisztusban kegyelem van. Ez azt jelenti, hogy a hibáid, bűneid nem okozzák az üdvösséged elvesztését, amíg hűséges maradsz Krisztushoz. A hibáid és bűneid be lettek kalkulálva Isten tervébe. Igazából Isten szemszögéből csak egy terv van, egy tökéletes terv, ami viszont tökéletlen embereken keresztül valósul meg. Minden, ami töténik az vagy Isten akarata, vagy Isten megengedte, mivel ő mindenható és mindentudó, ezért előre tud mindent, és csak akkor enged valamit megtörténni, ha belefér a tervébe.
Hogyan tud egy tökéletes tervet tökéletlen emberi teljesítményekkel végigvinni? Nos, ezt nem kell részleteiben tudnunk, nem vagyunk Isten. De az pl. világosan látszik a Bibliából, hogy az üdvözülés szempontjából a hívők közösségének (az egyháznak), különösen a gyülekezet vezetőinek fontos szerepe van. A hittestvérek tudnak szembesíteni és korrigálni, ha olyan útra térsz, ami az üdvösséged elvesztésével fenyeget, ehhez persze be kell engedned a testvéreidet az életedbe. Lásd Jakab 5:13-20.
Persze mielőtt valaki aggódna az üdvössége elvesztése miatt, előtte jó feltenni a kérdést, hogy hogyan lehet először is megkapni az üdvösséget.
üdv, Stefán
13-as
Nem egészen arra gondoltam, hogy vajon Jézuson túl van e más lehetőség az Üdvösségre. Azt hiszem kicsit félreértettél.
Fizikai képtelenség elutasítani a tervet.
Isten nem időben létezik. Az idő létezik őbenne. Istennek nincs terve. Egy végtelen örökk létezés-pillanat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!