Istennek miért ez a terve?
Ugye Isten tudja a jövőnket. Már akkor ismert minket mikor a földet teremtette. Hiszen mindenható. Akkor lenne egy kérdésem. Ha Isten tudta előre, hogy sok ember nem fog megtérni és a "pokolba" kerül akkor miért hozta létre az emberiséget? Ha annyira szeret minket és tudta jól hogy kevesen fognak megtérni és sokan fognak a világban szenvedni akkor miért teremtett embereket? Mármint magamból kiindulva én nem szeretnék olyan folyamatot teremteni ahol tudom hogy majd később több ember fog a pokolba kerülni és szenvedni. Vagy sok ember fog éhezni.
Légyszíves csak olyanok válaszoljanak akik hívők és nem mondanak butaságokat. Nekem is van hitem csak sokszor annyi kérdés van a fejemben hogy nehéz hinni.
mert az Isten szeretet ὁ θεὸς ἀγάπη ἐστίν
- ez így van pontosan a János levelében. Nem az hogy "ő szeret" hanem: szeretet. Ahol szeretet van - ott van I. Ahol nincs szeretet - ott nincs I.
Ezt hívják predesztinációnak:
Szabad akaratod van, csak Isten tudja, mit fogsz dönteni. Akkor vegye el inkább a szabad akaratot?
Ezzel kapcsolatban Én is feltettem egy hasonló kérdést. Nem nagyon válaszoltak, de a válaszokból kitünt, hogy Isten nem rendelte el előre senkinek az életét. Ennélfogva nem tudhatta, ki hogyan fog dönteni, mert akkor bűnrészességgel vádolható. S ez a logikus. Egy szerető Isten nem fog ilyet tenni. Ebből azt szürtem le, hogy a mindenható Isten személyét a "mindentudással" is keverik. Arra jutottam, hogy Isten tudja valaminek a következményét, de azt nem, hogy ki hogyan fog cselekedni, egy adott helyzetben.
Ezt valakinek elmondtam, és az volt a válasz, hogy akkor Isten nem mindenható. Az tény, hogy Isten ismeri az emberi természetet, és bele lát a szivünkbe. DE Ádámék nem léteztek, tehát nem ismerhette a természetüket, és a szivüket.
Az egyéniségét pedig mindenki magának fejleszti, és nem Isten határoz arról.
Ezért itt valakik nagyon bünbaknak akarják Istent beállitani, a "mindenhatóság, és mindenttudóság" alapján.
Isten szabad akaratot adott, és szabad döntést, hogy ki akarja őt szeretni, jobban mondva viszont szeretni. Nem választotta azt, hogy megszünteti erőszakkal a gonoszt vagy a bűnös rossz döntéseket, mert akkor elvette volna a szabadságot, és robotokká tette volna az embereket. Te sem szeretnél egy olyan férjet vagy feleséget, aki be van programozva, aki csak egy gép, csak egy betáplált program hatására mond és csinál neked jó dolgokat. A kényelmed ki lenne elégítve, de teljesen magányosnak éreznéd magad mellette, mert egy robot nem tud szeretni. Isten az emberben egy egyenrangú félre vágyott, aki saját jószántából választja a vele való szeretetkapcsolatot.
Isten tehát nem törölte ki a gonoszt a világból, ehelyett azt válaszototta, hogy eljön ebbe a világba, és részt vesz az emberi szenvedésben (Jézus testében). Ő a legborzalmasabb dolgokon keresztül ment, amin ember keresztül mehet, főként a kereszthalál során. Ezért Isten pontosan tudja, és érzi, hogy ki milyen szörnyűségen megy keresztül, sőt nem csak tudja, de a kiutat is tudja, hiszen a Fia is átment rajta, és ő tökéletesen bűn nélkül ment át minden kísértésen és szenvedésen.
Ebből tudhatjuk, hogy Isten nem csak közömbösen nézi, hogy emberek a Pokolba jutnak. Nagyon fáj neki, hogy az emberek a pokolba jutnak, de a szeretet azt diktálja, hogy tartsa tiszteletben mindenki döntését, és ne kényszerítsen senkit arra, amit az nem akar megtenni. Viszont ő azt is tudta, hogy lesznek, akik őmelette döntenek, és akikkel örökre megoszthatja az otthonát, a mennyországot. Ezért feltehetőleg úgy döntött, hogy ideiglenesen elviseli a sok ember elvesztése miatti szenvedést, azért az örömért, hogy viszont lesznek, akik nem vesznek el (sőt, ők is viszonylag sokan lesznek).
Azt pedig nem tudjuk biztosan, hogy milyen lesz a pokol, de az eddigi megértésem alapján úgy látom, hogy ott nem örök szenvedés lesz, hanem a pokol egy véges idejű büntetés, amely a test és lélek teljes megsemmisítésével végződik. A Biblia nem írja, hogy a lélek örök, az ember egy teremtmény, volt, amikor még nem létezett sem a teste, sem a lelke, és ezeknek vége is lesz, hacsak nem jut üdvösségre. Az öröklét nem automatikus.
üdv Stefán
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!