Mire jó a kereszténységnek bűntudatot kelteni emberekben?
Nekem nem kell olyan hit, amely bűnösnek nyilvánít engem lényegtelen dolgok miatt, pl. mert Harry Potter könyveket olvasok, vagy mert szexuális életet élek házasság előtt, meg ilyenek. Mert hülyeség, hogy ezek helytelen dolog, ezek miatt senki nem lesz bűnös. Bűnös az az ember, aki például titokban prostituálthoz megy, miközben a felesége otthon van a gyerekekkel. Érezze magát ő rosszul, de én nem fogom.
JHVH meg nem érdekel, mert számos tettét nem tartom erkölcsileg elfogadhatónak. Nem foglalkozom Jézussal sem, inkább olvasom Marcus Aureliust, neki is vannak bölcsességei.
De nem reagáltál a felvetésemre. Például egy gyilkosban baj, ha valaki bűntudatot kelt?
Benned kelt bűntudatot? Nem? Oké.
De ez nem jelenti azt hogy másokban sem kelt.
Nem baj. Nem azzal van a baj, hogy a gyilkosokban keltenek bűntudatot a keresztények, hanem azzal, hogy olyan dolgok iránt keltenek bűntudatot, ami lényegtelen.
Egyébként meg egy pszichopata gyilkosban nem lehet bűntudatot kelteni. Vagy minimális érzelmei vannak, vagy egyáltalán nincsenek érzelemei. Nincs bűntudata.
Annak a gyilkosnak lehet bűntudata, aki nem pszichopata. Ezt Dosztojevszkij megírta a Bűn és Bűnhődésben.
11-es, akkor a másik oldalhoz tartozol, el kell fogadnod. A Sátán is retteg Istentől mint te, ennyi. És ugyanúgy nem foglalkozik Jézussal, sőt utálja.
Ahogy Jézus mondta, aki „Aki nincs velem, ellenem van, és aki nem gyűjt velem, az tékozol.” (Lukács 11,14–28)
Melyik másik oldalhoz?
Világosíts fel!
Nem teljesen orvosi értelemben írtam a pszichopatát, hanem inkább oly módon, hogy a gyilkosság miatt nem érez semmi bűntudatot, de talán kelthető benne.
Amúgy miért nem baj, ha gyilkosokban keltünk bűntudatot, ugyanazt tennéd, mint a csúnya keresztények. Amit helytelennek, bűnnek gondolsz, az ellen bűntudatot kelteni nem helytelen.
Nem vetted észre, hogy ez nem keresztényspecifikus?
Mindehol ezzel próbálják elnyomni az embereket.
Németeknél a mai napig lesütött szemmel beszélnek a 80 évvel ezelőtti dolgokról azok, akiknek semmi közük hozzá.
A zöldek, a vegánok azzal oróbálnak zsarolni, hogy legyen bűntudatod, mert ócska parizelt eszel, vagy mert tovább zuhanyzol pár perccel.
Mások azzal próbálnak bűntudatot kelteni, hogy ha drágán is, de legalább ehetsz, és ne merészelj panaszkodni, mert afrikában éhen halnak.
9.
Igen. Tudom hogy ilyenkor szerettek azokkal a bűnökkel jönni amik ritkábban fordulnak elő vagy egyáltalán nem egy átlagos ember életében. De nem csak ezek vannak. Nem csak a 10 parancsolatot várják el.
Egyébként ha csak a 10 parancsolatot néznénk nem járnának olyan sokan gyónni. Láttam olyat is hogy 1 misén több gyóntató szék előtt is sorban állás volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!