Ez milyen vallás?
A kelta kereszténységben egy időben sok ősi kelta szokás is élt párhuzamosan a katolizálással. Például a kelta-kereszt eredete is hasonló jellegű szimbólum, ami két vallás ötvözeteként jött létre. Bár a wicca és a kereszténység alapvető prinicipiumai kizárják egymást, mégis van példa szinkretista vallások kialakulására.
Inkább azt mondanám kérdező, hogy vagy eklektikus wicca, vagy pedig gnosztikus :)
A 11-es vagyok :)
Egyébként a katolicizmusban is vannak ősi pogány hiedelmek, illetve misztériumok, amelyek más pogány kultúrákból szivárogtak be, tehát ha úgy vesszük, akkor a katolicizmus is egy részben szinkretista vallás :) de persze döntő többségében keresztény.
Például a püspöki, pápai ruházat: Perzsa zarathustra papok ruházata, a püspökök botja: egyiptomi és zarathustra papok varázsbotja, papi reverenda: római kulturális öltözék,
Eucharisztia: úrvacsora és a mithrászi kultusz jegyeinek összefonódása,
Kör alakú ostya: a napra emlékeztet
Glória a szent képeken: ógörög, hellén eredetű művészeti ábrázolás
Csak párat említettem felsorolás szerint :)
Egy vallástörténésznek készülő fiatal :)
A szimbolika egyetemleges, szóval az, hogy bizonyos szimbólumok előfordulnak pogány és keresztény liturgiában egyaránt, ugyanolyan természetes, mint a szavak használata gondolatok kifejezésére. A kereszténység egyik nagy misztériuma, hogy képes inkorporálni a pogány elemeket is, feltölteni azokat keresztény tartalommal. Ezért is téved, aki azt gondolja, hogy a kereszténység eltörölte az antik világ, vagy az ősi germán vagy kelta hitvilág mítoszait. Nem eltörölte, hanem megtisztította, és beemelte.
Ezzel el is jutunk a kérdezőnek szánt válaszomhoz: ha igazán megpróbálod megfejteni a wicca szimbolikáját, vissza fogsz jutni a kereszténységhez. Hacsak nem fordul el a szíved, és a kereszténység ellenében fordulsz a wiccához, attól még lehetsz keresztény, hogy érdekelnek más tradíciók. HA ebbéli érdeklődésed nem megy a kereszténység rovására, továbbra is keresztény maradsz.
De azt érdemes tudod, hogy a wicca nem egy ősi tradíció, hanem a kereszténységtől elfordult modern emberek hozták létre mindenféle ősi pogány vagy annak hitt elemek amalgámjaként, kifejezetten a keresztény tradíció ellenében, afféle lázadásként. Ha az igazi pogány tradíciók érdekelnek, akkor inkább fordulj kultúrantropológiai és vallástörténeti forrásokhoz.
Szerintem inkább más szakmát válassz, mert nagyon nem vagy képben a dolgokkal. A felsorolásodban szinte alig akad olyan, ami nem tévedés.
Kedves kérdező én csak azt tudom tanácsolni neked, hogy ha érdekel az ilyesmi, és szeretnél valami többet mint a "hétköznapi" keresztény hited, ugyan akkor nem akarod elhagyni a keresztény hited, akkor nézz utána a gnoszticizmusnak, vagy a kaballának, vagy a hermetikának.
Már voltak olyanok, akik képesek voltak összeegyeztetni a keresztény hitüket ezek valamelyikével.
De a wicca nem ilyen. Nem lehetsz egyszerre keresztény és wicca, az egyik üti a másikat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!