Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ez milyen vallás?

Ez milyen vallás?

Figyelt kérdés
Korábban Római katolikus voltam tulajdonképpen most is az vagyok de érdekelni kezdett a boszorkányság Mágia a wiccaság elkezdtem szimbólumokat rajzolni egy füzetben. Ezt kifogom nőni vagy ez milyen vallás.?

2022. febr. 4. 20:43
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

A kelta kereszténységben egy időben sok ősi kelta szokás is élt párhuzamosan a katolizálással. Például a kelta-kereszt eredete is hasonló jellegű szimbólum, ami két vallás ötvözeteként jött létre. Bár a wicca és a kereszténység alapvető prinicipiumai kizárják egymást, mégis van példa szinkretista vallások kialakulására.

Inkább azt mondanám kérdező, hogy vagy eklektikus wicca, vagy pedig gnosztikus :)

2022. febr. 5. 08:21
 12/16 anonim ***** válasza:
43%

A 11-es vagyok :)

Egyébként a katolicizmusban is vannak ősi pogány hiedelmek, illetve misztériumok, amelyek más pogány kultúrákból szivárogtak be, tehát ha úgy vesszük, akkor a katolicizmus is egy részben szinkretista vallás :) de persze döntő többségében keresztény.

Például a püspöki, pápai ruházat: Perzsa zarathustra papok ruházata, a püspökök botja: egyiptomi és zarathustra papok varázsbotja, papi reverenda: római kulturális öltözék,

Eucharisztia: úrvacsora és a mithrászi kultusz jegyeinek összefonódása,

Kör alakú ostya: a napra emlékeztet

Glória a szent képeken: ógörög, hellén eredetű művészeti ábrázolás

Csak párat említettem felsorolás szerint :)

Egy vallástörténésznek készülő fiatal :)

2022. febr. 5. 08:34
 13/16 anonim ***** válasza:

A szimbolika egyetemleges, szóval az, hogy bizonyos szimbólumok előfordulnak pogány és keresztény liturgiában egyaránt, ugyanolyan természetes, mint a szavak használata gondolatok kifejezésére. A kereszténység egyik nagy misztériuma, hogy képes inkorporálni a pogány elemeket is, feltölteni azokat keresztény tartalommal. Ezért is téved, aki azt gondolja, hogy a kereszténység eltörölte az antik világ, vagy az ősi germán vagy kelta hitvilág mítoszait. Nem eltörölte, hanem megtisztította, és beemelte.

Ezzel el is jutunk a kérdezőnek szánt válaszomhoz: ha igazán megpróbálod megfejteni a wicca szimbolikáját, vissza fogsz jutni a kereszténységhez. Hacsak nem fordul el a szíved, és a kereszténység ellenében fordulsz a wiccához, attól még lehetsz keresztény, hogy érdekelnek más tradíciók. HA ebbéli érdeklődésed nem megy a kereszténység rovására, továbbra is keresztény maradsz.

De azt érdemes tudod, hogy a wicca nem egy ősi tradíció, hanem a kereszténységtől elfordult modern emberek hozták létre mindenféle ősi pogány vagy annak hitt elemek amalgámjaként, kifejezetten a keresztény tradíció ellenében, afféle lázadásként. Ha az igazi pogány tradíciók érdekelnek, akkor inkább fordulj kultúrantropológiai és vallástörténeti forrásokhoz.

2022. febr. 5. 11:32
 14/16 A kérdező kommentje:
Értem köszönöm a válaszokat!🤗🤗💖💖
2022. febr. 5. 11:49
 15/16 anonim ***** válasza:
56%

Szerintem inkább más szakmát válassz, mert nagyon nem vagy képben a dolgokkal. A felsorolásodban szinte alig akad olyan, ami nem tévedés.

2022. febr. 5. 12:37
 16/16 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező én csak azt tudom tanácsolni neked, hogy ha érdekel az ilyesmi, és szeretnél valami többet mint a "hétköznapi" keresztény hited, ugyan akkor nem akarod elhagyni a keresztény hited, akkor nézz utána a gnoszticizmusnak, vagy a kaballának, vagy a hermetikának.

Már voltak olyanok, akik képesek voltak összeegyeztetni a keresztény hitüket ezek valamelyikével.

De a wicca nem ilyen. Nem lehetsz egyszerre keresztény és wicca, az egyik üti a másikat.

2022. febr. 5. 19:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!