Az Ujszovetseg az elso "liberalis" konyv?
Olyan tanokat hirdetnek, ami szerintem a mai korban is liberalis szemleletunek mondhato.
2000 evvel ezelott pedig valoszinuleg radikalisnak szamitott.
De az Oszovetsegben is lehet talalni olyan tanitasokat mint peldaul Irgalmas szamaritanus.
Igaz, a tobbsege olyan elegge nyugtalanito tortrenetek mint amikor Abraham felvitte Izsakot a hegyre vagy egy csomo nepirtas mint az Egyiptomi kivonulas vagy a Szodoma es Gomorra elpusztulasa.
Nekem új hogy az ó-szüvetségben benne van az irgalmas szamaritánus története. Eddig azt csak az új-szövetségben, Jézus példabeszédeinél kerestem.
Az, hogy az embereknek úgy kell(ene) egymáshoz állniuk, ahogyan elvárnák hogy velük viselkedjenek, abban szerintem nincs semmi liberális gondolat. Abban meg, hogy az emberi élet és értékek elé kell helyezni Istent, abban meg még annyira sincs.
Az Ószövetségben Isten megengedte a zsidóknak a válást. Az Újszövetség a megcsalás okán kívül már nem engedi meg, tehát szigorítás történt.
"Ő pedig monda nékik: Aki elbocsátja feleségét és mást vesz el, házasságtörést követ el az ellen."
(Biblia)
Az Ószövetség a házasságtörést az idegen asszonnyal történő nemi aktussal azonosította. Az Újszövetségben Jézus arról tanít, hogy:
"Hallottátok, hogy megmondatott a régieknek: Ne paráználkodjál!
Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kivánságnak okáért, immár paráználkodott azzal az ő szívében."
Tehát itt is szigorítás történt.
A liberálisok engedik a válást, más asszony epekedve nézegetését (-Hűséget esküdtem, nem vakságot! - mondják).
Egy csomó másban meg igen konzervatív:
"Ne gondoljátok, hogy megszüntetni jöttem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem teljessé tenni. Bizony mondom nektek, míg ég és föld el nem múlik, egy i betű vagy egy vesszőcske sem vész el a törvényből, hanem minden beteljesedik. Aki tehát csak egyet is eltöröl e legkisebb parancsok közül, és úgy tanítja az embereket, azt igen kicsinek fogják hívni a mennyek országában." (Mt 5, 17-19)
"A test azonban nem a kicsapongásért van, hanem az Úrért, az Úr pedig a testért. (...) Kerüljétek az erkölcstelenséget! Minden bűn, amelyet az ember elkövet, a testén kívül van, de a kicsapongó a tulajdon teste ellen vét." (1Kor 6, 12-18)
Ezért nem sorolnám be egy politikai irányzat mögé az Újszövetséget. Ha valaki ki akarja olvasni a saját nézeteit belőle, akkor mindig lehet úgy csűrni-csavarni. A kommunisták is ezt csinálták.
Jó a gondolat, csak pont fordítva igaz! A kereszténység talaján alakulhatott ki a humanizmus, aminek talaján az újkorban kialakult a liberalizmus.
Egyébként tévhit, hogy Jézus valami ókori hippi volt, aki csak szeretetről prédikált. Inkább az volt a lényege a krisztusi erkölcsnek, hogy a szív számít, nem a konkrét cselekedetek. Ebből következik a megbocsátás is, tehát ha a szív megváltozik, a szív egy szerető szív lesz, a korábbi cselekedeteidet megbánod, akkor van megbocsátás. Ha viszont a cselekedetek mögött nincs szív, hanem például azért imádkozik a farizeus mindenki előtt, hogy mindenki lássa, hogy ő imádkozik, az nem helyes. Viszont azt is következik mindebből, hogy ha nem is cselekedsz rosszat, de gyűlölöd felebarátodat vagy "parázna gondolataid" vannak, bizony már az is bűnnek számít!
Ja és azt se felejtsük el, amikor Jézus dühében korbáccsal kergette el a zsibvásárosokat a templomból!
"Az Ujszovetseg az elso "liberalis" konyv?"
Nem igazán, mivel a liberalizmus pont a Biblia, illetve a kereszténység ellen jött létre
"vagy egy csomo nepirtas mint az Egyiptomi kivonulas"
Ez nem volt népirtás
"Tehát itt is szigorítás történt."
Nem szigorítás történt, hanem Jézus a testiségből a szellemiségbe helyezte át a fókuszt, mivel a szellem előbbre való, mint a test. Az egésznek a lényege, amit nagyon kevesen értenek, hogy attól, mert nem cselekszed a bűnt, belülről még lehetsz borzalmas ember, de valami (még) gátol a bűn cselekvésétől. Jézus felhívja a figyelmet arra, hogy a belsőnket, a szellemünket tisztítsuk meg.
Egyszerűbb példa: attól, mert nem mészárolsz le egy egész iskolányi gyereket, de a vágy megvan benned erre (csak félsz a törvénytől, ezért nem teszed meg), rossz ember vagy. A belsőd gonosz.
Ha nem paráználkodsz valami visszatartó ok miatt, de majd elemészt a vágy a paráználkodásra, akkor szintén nem stimmel valami veled. Jézus mindössze ennyit akart mondani
"A liberálisok engedik a válást, más asszony epekedve nézegetését (-Hűséget esküdtem, nem vakságot! - mondják)."
Aztán megcsalják az asszonyt és azt is kidumálják valahogy:)
"A népirtás vagy genocídium[1] bizonyos bűncselekményeknek valamely nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport teljes vagy részleges megsemmisítésének szándékával történő elkövetését jelenti."
Lehe hogy nem nepirtas volt, viszon annyira azert nem al tavol tole
Az Újszövetség egy 2000 éves könyv, a liberalizmus egy 200 éves ideológia, ilyen értelemben nyilván nem lehet liberális könyv.
Az viszont igaz, hogy adott társadalmi kérdésekben mai szemmel is haladóan hat, 2000 éve pedig valami teljesen új üzenetet fogalmazott meg. Ha még korábbi időket hasonlítunk össze, akkor például ez az Ószövetségre is érvényes valamilyen szinten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!