Miért szeret engem Isten jobban, mint másokat? Miért szeret egy ilyen aljas, alávaló embert, aki már számtalan alkalommal elutasította és miért nem nyit azok felé, akik minden erejükkel azon vannak, hogy elnyerjék az Ő kegyelmét?
A kérdést nem szó szerint kell érteni. Egyszerűen csak arról van szó, hogy én már évek óta éreztem a hívást Istentől, még akkor is amikor az életem konkrétan a bűneimnek való hódolatról szólt. Mondhatjuk azt is hogy kicsapongó életet éltem. Nagyban tettem rá Istenre, a misére elmentem, hogy legalább anyuék boldogsága meg legyen, de amúgy régen különösebbem sosem érdekelt, hogy Krisztusi életet próbáljak élni és azzal szolgáljam az Urat. Mégis folyton éreztem, hogy az Istennel úgymond vonzásban vagyok. Ez nagyon zavart, mert nem akartam elfogadni semmiképp Isten igazságát. Jobban szerettem a bűneimet, mint Istent emellett nem tartottam szükségesnek Isten jelenlétét az életemben. Mégis egyszer volt egy olyan Istenélményem, ami úgy igazán a szívem legmélyéig hatolt és az meggyőzött arról, hogy valóban érdemes lenne Isten mellett letenni a voksomat úgymond és elfordulni a bűneimtől. De én még ezután is képes voltam tudatosan ellenállni az Istennek. Egyszerűen a büszkeségem nem engedte, hogy Isten akaratát a saját önös érdekeim elé helyezzem. És habár most már elindultam a változás útján, de akkor is számomra megdöbbentő, hogy Isten nekem még ezeket is képes volt megbocsájtani. Hogy egy ilyen undorító embernek is megtudott bocsájtani. Még akkor is amikor szívből gyűlöltem.
Persze nem azt mondom, hogy nem vagyok hálás érte és nem mondtam neki köszönetet ezért megannyiszor, de számomra furcsa, hogy egy ilyennek aki utálta mindent megbocsájt és folyamatos vonzásbam tart magával. Egyszerűen azt érzem bármit teszek Ő nem akarja, hogy elszakadjak tőle.
Aztán ott van a másik oldal. Az olyan emberek, akik kiskoruktól fogva azon vannak, hogy hitben növekedjenek, Isten igéje szerint éljenek és megtartsák a parancsolatait. És ezek között az emberek között viszont van egy csomó olyan, akiken egyáltalán nem látszik, hogy Isten kegyelme rajtuk lenne. Egyáltalán nem látom, hogy valóban erős kapcsolatot ápolnának Istennel, sőt életük tele van szenvedéssel és gondokkal.
Ez miért van? Félreértés ne essék én nem Istent akarom hibáztatni, csak egyszerűen nem értem, hogy ez hogyan lehetséges.
Hogy én egy aljas szemétláda létemre kegyelmet kapok tőle és mindig felemel, kihúz a csávából, akik meg egész életüket arra teszik fel, hogy Őt szolgálják, azokon egyáltalán nem látom azt, hogy Isten felemelné őket, hanem csupa csupa szenvedés az életük.
És ezt szeretném tudni, hogy miért van. Egyszerűen nem fér a fejembe ez az egész. Olyan mintha valóban lenne predestináció és előre ellenne rendelve, hogy ki üdvözül és ki nem. Persze én ebben nem hiszek csak ez a szituáció, amiben most benne vagyok eléggé erre hajaz.
7-es
"Nem gondolkoztál el egyszer sem azon, hogy Isten esetleg nem létezik?"
Nem egyszer, többször is. Sőt volt olyan időszak, hogy már már majdnem, hogy ateistának vallottam magam. De aztán Istennek csak sikerült meggyőznie engem.
A vallásos neveltetésre sosem alapoztam. Mindig úgy álltam hozzá, hogy ha hiszek akkor azt kizárólag saját döntésből tegyem. Persze gyerekként még nem lehetett nemet mondani, hogy nem megyek templomba, hittanra stb. De már már közel 20 évesen azért van beleszólásom a dolgokba és dönthetek afelől, hogy valóban szeretném gyakorolni a hitemet vagy sem. És ha hiszed, ha nem magam döntöttem Isten mellett. Saját meggyőződés alapján.
Senki nem kért meg rá, hogy higyjek. Ha próbáltak is meggyőzni valaha, csuklóból elutasítottam. Saját tapasztalataim, illetve meggyőződéseim vezettek el oda, hogy elkezdjek valóban hinni Istenben.
Én is hasonlóan viszonyultam egyébként a dolgokhoz, mint ahogy te is teszed.
Azt hittem az emberek csak azért hisznek, mert olyan neveltetést kaptak a szüleiktől. Esetleg egyesek azért, mert hiszékenyek és megfélemlítették őket azzal, hogy ha nem hisznek akkor elkárhoznak, pokolra jutnak stb stb.
Na de ahogy mondtam engem sem a neveltetés, amit kaptam nem érdekelt ilyen szempontból, sem a félelemkeltés, amiben sajnos néha néha jómagam is részesültem. Úgy gondoltam, hogy saját magam kell meggyőződjek arról, hogy van e Isten. És hát sikerült. Persze valaki erre azt mondja, hogy ezek csak egyszerű érzelmek. Mégis, ha Isten útját járom teljes béke és szeretet tölti el a szívemet. Amikor pedig néha letérek az útról egyből a feje tetejére állnak a dolgok. Persze lehet azt mondani, hogy egy élhetetlen kis szar vagyok. De nekem ez ad erőt. Egyszerűen képtelen vagyok Isten nélkül boldogulni.
Egyébként visszatérve a vallásos neveltetésre. Ha ebből indulunk ki, akkor nyilván lehet kételkedni a dolgokban.
De mivan azokkal az emberekkel, akik mondjuk sokáig nem hittek, de egyszer, valamilyen esemény hatására mégis Isten mellett döntöttek.
Hogy van az, hogy egy csontateistából később mélyen hívő ember lesz?
Nem kell elhinni, amit írok. Én sem hittem senkinek az égvilágon. Csak azért fontold meg. Én is magammal vívtam meg ezt a belső harcot. Nekem a lelkiismeretem mindig azt súgta, hogy jobb lenne felhagyni a bűnökkel és végre Isten szolgálatába állni. De a büszkeségem sokáig nem hagyta, hogy ezt elfogadjam, mert fontosabbnak tartottam azt hogy sikeres, gazdag, elismert ember legyek és azt hogy a világ szemében nagy ember lehessek.
De aztán egyszer mégis csak megtörtem, és beláttam, hogy amit csinálok az nekem egyáltalán nem használ. Jobb az Úrra bízni a dolgokat és majd Ő alakítja úgy az életemet hogy nekem jó legyen.
11-es
Szép lehetne. Csak mi emberek teszünk azért, hogy még véletlenül se legyen az.
Nem vagyok ateista. Agnosztikus vagyok. Mivel nem kaptam teista nevelést, illetve nem volt részem semmilyen "isteni megnyilvánulásban, nem gondolom valószínűbbnek isten létét, mint azt hogy nem létezik. Egyszerűen nem vagyok képes levonni semmilyen következtetést abból ami átéltem hogy úgy gondoljam hinnem kellene benne. De megértem hogy vannak akik hisznek, és sosem mondanám egy emberre hogy élhetetlen kis szardarab csak azért mert hívő.
Egyébként az ateizmust is legalább olyan irracionálisnak tartom mint a teizmust. 100%-ig biztosan állítani semmit sem lehet, hiszen mindent az érzékszerveink által tapasztalunk meg a külvilágból, azok meg bármikor félrevezethetnek minket, vagy akár mi vonhatunk le téves következtetéseket. Nem gondolom hogy biztosan ki lehet zárni isten létét, mint ahogy azt sem hogy alá lehet támasztani azt.
Az pedig hogy mi emberek tesszük olyan rosszá a világot amilyen szépen hangzik, csak hát ha elfogadjuk azt az állítást hogy isten már a teremtés pillanatában mindenható és mindentudó volt, akkor tudnia kellett hogy milyen következményekkel jár a teremtése, illetve hogy ki, mikor, milyen döntést fog hozni, hiszen tévedhetetlen istenként egyszerre ismeri az anyagi, illetve az anyagon kívüli világot és annak a természetét, tehát az egész ami most van, ami volt és ami lesz legalább annyira (de inkább jobban) az ő felelőssége mint a miénk.
"Mégis, ha Isten útját járom teljes béke és szeretet tölti el a szívemet. Amikor pedig néha letérek az útról egyből a feje tetejére állnak a dolgok. Persze lehet azt mondani, hogy egy élhetetlen kis szar vagyok.
[...]
De a büszkeségem sokáig nem hagyta, hogy ezt elfogadjam, mert fontosabbnak tartottam azt hogy sikeres, gazdag, elismert ember legyek és azt hogy a világ szemében nagy ember lehessek."
Te valamiert azt gondolod, hogy az istenhivok nem lehetnek vilagi ertelemben sikeres, nagy emberek. Es az istenhivok mind elhetetlen szar luzerek. Lehet, hogy ilyesmit lattal magad korul - de ez abszolut nem igaz.
Ami az eredeti kerdesedet illeti - egyreszt a Biblia szerint Isten annyira szereti a teremtmenyeit, hogy egy hitetlen fekete barany megteresenek jobban orul, mind 100 folyamatosan huseges juhnak.
Masreszt a te eletednek meg nincs vege, nagyon gyorsan forduhat ez a kocka:
"Hogy én egy aljas szemétláda létemre kegyelmet kapok tőle és mindig felemel, kihúz a csávából, akik meg egész életüket arra teszik fel, hogy Őt szolgálják, azokon egyáltalán nem látom azt, hogy Isten felemelné őket, hanem csupa csupa szenvedés az életük."
Harmadreszt pedig nem latok bele, hogy miket csinaltal, vagy hogy mikrol gondolod, hogy azt Isten kovetojenek nem szabad. Lehet, hogy szabad.
Aztan
"Egyáltalán nem látom, hogy valóban erős kapcsolatot ápolnának Istennel, sőt életük tele van szenvedéssel és gondokkal."
A ketto nem fugg ossze igy. Az ember nem azert hisz, hogy majd akkor nem lesznek gondjai. Minden ember szenved, ha nem elobb, akkor utobb.
Sot, egy maganeleti valsag, egy sulyos kronikus betegseg vagy hirtelen tragedia neha kozelebb visz Istenhez, mint a meghallgatott imak. Es tenyleg nem lehet kivulrol tudni, kinek mi van a sziveben es az eleteben igazan.
Hat nem tudom, valasz volt-e ez a kerdeseidre, inkabb egyutt gondolkodas lett volna. De tetszik, ahogy tepelodsz es irsz, oszinte vagy.
16-os
Huha, köszi szépen a hosszú választ.
Sajnálom, hogy félreértettél,én nem gondolom azt, hogy egy hívő ember nem lehet világi értelemben sikeres ember. Természetesen lehetnek ők is sikeresek, sőt. Én csak azt mondom, hogy Istent kell helyezni az első helyre. Mert tapasztalataim alapján, ha nélküle próbálok meg boldogulni, az sajnos nem igazán válik hasznomra.
Illetve fontos, hogy az ember ne ragaszkodjon túlságosan az anyagi javakhoz, vagy ha már adatott neki, akkor legyen hálás azért amitt kapott.
Nyilvánvalóan nem kell koldusnak lennie az embernek, elajándékozni minden vagyonát és egy híd alatt laknia csak, hogy kedves legyen Isten előtt.
Én csupán azt mondom, hogy van fontossági sorrend.
Nyilván nem lehet kívülről látni, hogy egy ember hogyan is áll Istennel, mennyire szoros a kapcsolata az Úrral.
Viszont azért vannak árulkodó jelek. Pl.abból, hogy milyen életet él az illető, lehet következtetni rá, hogy mennyire erős a hite.
Szokták mondani, hogy az a legjobb evangelizáció, amikor az ember a saját életével mutat példát.
A dolgok jelentős részében egyetértünk azt hiszem. Legalábbis szerintem így van, még akkor is ha kicsit úgy tűnik, mintha elbeszélnénk egymás mellett.
Igazából számomra teljesen elfogadható mindaz, amit írsz és egyet is értek vele, főként az írás második felével.
Valóban egy őszinte kérdésről, illetve vélemény kifejtésről volt szó, ahogy azt te is írtad.
Megfogalmazódtak bennem ezek a dolgok és szerettem volna választ találni rájuk.
Köszi szépen mégegyszer, hogy megosztottad velem a gondolataidat.
Egy bűnös emberrel Istennek sokszor könnyebb dolga van, mint azokkal, akik vallásosak:
"Kéré pedig őt egy a farizeusok közül, hogy ő vele egyék; annakokáért bemenvén a farizeus házába, leüle enni. És ímé a városban egy asszony aki bűnös vala, mikor megtudta, hogy ő a farizeus házában leült enni, hoza egy alabástrom szelence drága kenetet. És megállván hátul az ő lábainál sírva, könnyeivel kezdé öntözni az ő lábait, és fejének hajával törlé meg, és csókolgatá az ő lábait, és megkené drága kenettel. Mikor pedig ezt látta a farizeus, aki őt meghívta, monda magában: Ez, ha próféta volna, tudná ki és miféle asszony az, aki őt illeti: hogy bűnös. És felelvén Jézus, monda néki: Simon, van valami mondani valóm néked. És az monda: Mester, mondjad. Egy hitelezőnek két adósa vala: az egyik adós vala ötszáz pénzzel, a másik pedig ötvennel. És mikor nem volt nékik miből megadni, mind a kettőnek elengedé. E kettő közül azért, mondd meg, melyik szereti őt jobban? Felelvén pedig Simon, monda: Azt gondolom, hogy az, akinek többet engedett el. És Jézus monda néki: Igazán ítéltél. És az asszonyhoz fordulván, monda Simonnak: Látod-é ez asszonyt? Bejövék a te házadba, az én lábaimnak vizet nem adál: ez pedig könnyeivel öntözé az én lábaimat, és fejének hajával törlé meg. Engem meg nem csókolál: ez pedig az időtől fogva, hogy bejöttem, nem szünt meg az én lábaimat csókolgatni. Olajjal az én fejemet meg nem kented: ez pedig drága kenettel kené meg az én lábaimat. Minekokáért mondom néked: Néki sok bűne bocsáttatott meg; mert igen szeretett; akinek pedig kevés bocsáttatik meg, kevésbé szeret. És monda annak: Megbocsáttattak néked a te bűneid. És akik együtt ülének vele az asztalnál, kezdék magukban mondani: Ki ez, hogy a bűnöket is megbocsátja? Monda pedig az asszonynak: A te hited megtartott téged. Eredj el békességgel!" Lk 7:36-50
18-as
Ezt a történetet pont ismertem. De köszi szépen a választ.
Valóban magam is borzasztóan hálás vagyok az Úrnak, hogy megbocsájtotta azt a sok gonoszságot, amit ellene vétkeztem. Habár ez tetteimben sajnos sokszor nem mutatkozik meg, de igyekszem, ahogy tőlem telik.
Habár nem vagyok büszke a bűneimre és megvetem azokat, nem cserélnék egy olyan emberrel, aki egész életében kerülte a bűnöket és kiskorától fogva azon volt, hogy Isten útjait járja. Mert így hogy ennyi bűnöm megbocsáttatott sokkal jobban érzem azt, hogy Isten szeret engem. És én is jobban szerethetem Őt.
És ez nem azt jelenti, hogy lenézem az olyat, akinek sosem volt szüksége igazán megtérésre, mert egész életében az Urat szolgálta. De akkor sem cserélnék senkivel.
Ez abszolút nem azt jelenti, hogy én úgy gondolom érdemes minél több bűnt elkövetni, mert annál nagyobb lesz a kegyelem. Felnézek azokra, akik sosem hódoltak a bűneiknek, hanem egész életüket a kezdetektől fogva Isten szolgálatára tették fel. De továbbra is azt mondom, hogy nem cserélnék az égvilágon senkivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!