Gondolkodtatok már azon, hogy a földi lét talán amolyan tisztítótűz?
Minden nagyobb vallás a szenvedéstől történő megszabadulás útját jelöli ki, mégpedig azáltal, hogy segítséget nyújt a földi létből való eltávozáshoz (pl. megdicsőülés, nirvana, stb.). Ha a szenvedéstől csak úgy lehet megszabadulni, hogy megtisztulás útján elkerülsz a földi létből, abból nem következik az logikusan szerintetek is, hogy a Földön megélt lét=szenvedés?
A keresztény pokol leírása egyébként egészen illik a világunkra, és az is logikusnak tűnik, hogy az léphet tovább egy magasabb és tisztább tudati síkra, aki már alkalmas rá, elég tiszta, stb.
Talán kicsit tévképzet érzete van ennek a kirohanásnak (vagy lehet, hogy itt mások már 100x gondoltak erre, csak nekem új gondolat), de engem most pofán csapott ez a felismerés, és kissé megdöbbentem, mert ennek fényében a keresztény felfogás igazából egy mentőöv, ha kicsit hátrébb lépünk, és pl. az imát nem az ateisták által gyakran "kitalált emberrel való beszélgetésnek" bélyegzett cselekvésnek fogjuk fel, hanem napi emlékeztetőnek arról, hogy hol vagyunk és mit kell tennünk.
Mire végigírtam ezt, rájöttem, hogy igazából csak leírtam a buddhizmus lényegi gondolatát. :D
Azért kíváncsi vagyok a véleményetekre, vagy arra, hogy ti mit gondoltok reinkarnációról, földi életről, tudatról, stb. Köszi!
Ennek így nincs sok értelme.
Bármilyen helyzetben is vagy - a lényeg mindig az, hogy OTT próbálj meg boldogulni.
Ha aztán egy másik helyzetbe kerülsz, akkor majd ott kell összpontosítani.
"Minden nagyobb vallás a szenvedéstől történő megszabadulás útját jelöli ki, mégpedig azáltal, hogy segítséget nyújt a földi létből való eltávozáshoz (pl. megdicsőülés, nirvana, stb.)."
Ez pont nem igaz, például a kereszténységben a szenvedés az érték, amit Krisztusért örömmel viseltek a korai vértanúk, mártírok is.
"Ha a szenvedéstől csak úgy lehet megszabadulni, hogy megtisztulás útján elkerülsz a földi létből, abból nem következik az logikusan szerintetek is, hogy a Földön megélt lét=szenvedés?"
A földi élet nem folyamatos szenvedés, tehát nem következik belőle ez se, amit írtál.
"A keresztény pokol leírása egyébként egészen illik a világunkra, és az is logikusnak tűnik"
A legkisebb mértékben se illik világunkra a pokol leírása, minden ebből levont következtetés is téves.
"Talán kicsit tévképzet érzete van ennek a kirohanásnak"
Azért lehet ilyen érzet, mert valóban tévképzet.
"Mire végigírtam ezt, rájöttem, hogy igazából csak leírtam a buddhizmus lényegi gondolatát. :D"
Lehet akkor eleve valami buddhista térítés volt a cél, de még ezt se sikerült jól megfogni, mert egyáltalán nem ez a buddhizmus lényegi gondolata. Sőt a buddhizmusban a szenvedés értelmezése is más, mint amit te leírtál. Ott a szenvedés forrása az emberek különféle vágya, nem a földi lét és az azzal járó nehézségek.
Szia Kérdező,
„Minden nagyobb vallás a szenvedéstől történő megszabadulás útját jelöli ki, mégpedig azáltal, hogy segítséget nyújt a földi létből való eltávozáshoz”
Én úgy fogalmaznék, hogy a vallások megpróbálnak magyarázatot adni a szenvedésre.
„de engem most pofán csapott ez a felismerés, és kissé megdöbbentem, mert ennek fényében a keresztény felfogás igazából egy mentőöv, ha kicsit hátrébb lépünk, és pl. az imát nem az ateisták által gyakran "kitalált emberrel való beszélgetésnek" bélyegzett cselekvésnek fogjuk fel, hanem napi emlékeztetőnek arról, hogy hol vagyunk és mit kell tennünk.”
Nem tudom, milyen könyvélményeid, világképed van, alapvetően buddhista, keresztény, ezoterikus alapokból indultál ki.
Alapvető különbség van a buddhizmus és a kereszténység Isten felfogásában. A keleti gondolkodás szerint „Isten” nem egy a teremtéstől különálló személy, hanem mintegy „fejest ugrott” a világba, ott van annak minden részecskéjében (panteizmus), nincs személyes Isten.
Jézus tanításai szerint az Atya, aki maga a teremtő Isten („az én Atyám mindeneknél nagyobb”), egy Személy, aki külön áll a teremtéstől. Kapcsolatot tudunk létesíteni e Személlyel, imádkozhatunk például hozzá, és meghallgat. Ez a Személy gondviselő módon jelen van azok életében, akik Őt keresik. E gondviselő vonásáról sokat megtudhatsz a Zsoltárok könyvéből.
A kereszténységben nem magad váltod meg magadat (szemben a keleti gondolkodás aszkézis, meditáció, jó cselekedetek, stb.), ez nem is lehetséges, hanem maga Isten vált meg! Szimbolikus előképe ennek a szabadításnak, a zsidók megszabadítása volt Egyiptomból, olvass utána a sztorinak (Mózes második könyve szól róla). S mit olvasunk az Újszövetség első oldalán?
„Máté 1,21 Szűl pedig fiat, és nevezd annak nevét Jézusnak, mert ő szabadítja meg az ő népét annak bűneiből.
A Messiás szó jelentése: Felkent, görögül: Krisztus. Jézus jelentése: „Isten a szabadító”.
Ha szeretnél végére járni a dolognak, egy jó film, fiktív történetet mutat be Jézus egy korabeli tanítványáról, mely szintén egy szimbolikus jelentőségű ünnepkor, pászkakor játszódik.
Messiás Beteljesült prófécia
https://www.youtube.com/watch?v=mo63bwgj9Ns&t=955s
a teljes megértéséhez érdemes ismerni a zsidó pászkaünnepet
Dér Katalin: Próféciák a Messiásról (Kairosz)
"Ha a szenvedéstől csak úgy lehet megszabadulni, hogy megtisztulás útján elkerülsz a földi létből, abból nem következik az logikusan szerintetek is, hogy a Földön megélt lét=szenvedés?
Ha ez így lenne, akkor a halál egy jutalom lenne, ami által megszabadulsz a földi léttől és átléphetsz valami maasabb szintre. Viszont akkor hazugság lenne a Bibliában az isteni ítélet, amit a 1 Mózes2:16,17-ben olvasunk: Ha az ember engedetlenné válik Isten iránt és eszik a tiltott fáról, halál lesz a "büntetése". És így is történt.
A te elméleted szerint a halál jutalom lenne.
Mégis inkább a Biblia szavai teljesedtek és az emberek nem várják a halálukat, vagy a rokonaik, szüleik, gyerekeik halálát, hanem ez a gondolat taszítja őket és félelmetes. Mindet megtesz az ember, hogy meghosszabbítsa az életét itt a földön és hogy minél tovább élhessen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!