A keresztények szerint csak ők juthatnak a mennyországba?
krisztus által de nem mint személy hanem mint eszme és szentség! ezért mondják hogy jézus által van csak megváltás mert az eszméi a fontosak!
minden emberben van hit valamilyen formában de ez lényegtelen mivel ahogyan élt az számít!
"Tehát erre nincs egy hivatalos mindenki által elfogadott válasz?"
Van, csak nem fogadja el mindenki. :))
Nem csak keresztények üdvözülhetnek. Üdvözültek pl. a Krisztus előtt meghalt próféták és pátriárkák, pl. Ábrahám. Ez a dúsgazdag és a szegény Lázárról szóló példabeszédben benne is van (Lk 16, 23)
Ugyanígy jótetteik alapján üdvözülhetnek azok is, akik önhibájukon kívül nem ismerhették meg Krisztust.
"Mindenkinek a saját hitére és véleményére van bízva az, hogy hogyan értelmezi a Bibliának erről szóló részeit?"
Azért nem. Inkább úgy mondanám, hogy több álláspont van. Ha összességében szemléljük a dolgokat, akkor a keresztény felekezetek többsége, nem gondolja, hogy csak az üdvözülhet, aki keresztény. A legjobb lenne egyenként végig venni, hol mi a hivatalos álláspont. Megpróbálok példákat hozni.
Az ortodoxok nem gondolják ezt. Náluk nincs kimondva hivatalosan, hogy bárki üdvözülhet, de az sem, hogy nem. És alapvetően azon az állásponton vannak, hogy nem az ő dolguk eldönteni, hogy ki üdvözül és ki nem, Isten bárkit üdvözíthet. Ha tudsz angolul ezt érdemes elolvasni:(vagy egyszerűen kapcsold be a google fordítót) [link]
A római katolikusok sem gondolják így és ezt a II. vatikáni zsinaton rögzítették is:
Mind két esetben azt érdemes észre venni, hogy amikor megfogalmazzák a véleményüket egyházatyákra, korai apológétákra hivatkoznak, tehát a Biblián kívüli legkorábbi keresztény forrásokig mennek vissza, nem a semmiből találják ezt hirtelen ki, hanem többek között pl. Jusztinusz (kb. i.sz. 100-165 között élt) Apológia című művére hivatkoznak.
A protestáns egyházak eltérő véleményen vannak, talán a baptisták és a reformátusok hajlanak leginkább az exklúzivizmusra. Bár megkell jegyezni, hogy a reformátusoknak "hivatalosan" (mivel nem vallja mindenki), az egész kereszténységen belül elég sajátos elképzelésük van az üdvösségről (kettős predesztináció). Erről meg talán ez a cikk lehet érdekes: [link]
Egyébként én magam is azon a véleményen vagyok, hogy nem csak a keresztények üdvözülhetnek, más vallásuak is, azzal a kikötéssel, hogy mindenkinek Jézus Krisztus által van üdvössége. Erre magában a Bibliában látok több bizonyítékot is. Az Ószövetségben és az Újszövetségben is. De hogy ne legyek hosszú, álljon itt két igen lényeges idézet:
"…Isten nem személyválogató, hanem minden nép között kedves előtte, aki féli őt, és igazságot cselekszik" ApCsel 10:34–35
"Hiszen nem a törvény hallgatói igazak Isten előtt, hanem a törvény megtartói fognak megigazíttatni. Mert amikor a törvényt nem ismerő népek természetükből fakadóan cselekszik azt, amit a törvény követel, akkor ezek a törvény nélküliek önmagukban hordozzák a törvényt. Ezzel azt bizonyítják, hogy a törvény cselekedete a szívükbe van írva, bizonysága ennek lelkiismeretük és gondolataik, melyek hol vádolják, hol felmentik őket azon a napon, amelyen megítéli Isten az emberek titkait az én evangéliumom szerint Krisztus Jézus által." Róma 2:13-14
"..aki a másikat szereti, betöltötte a törvényt." Róma 13:8
"Egyébként én magam is azon a véleményen vagyok, hogy nem csak a keresztények üdvözülhetnek, más vallásuak is, azzal a kikötéssel, hogy mindenkinek Jézus Krisztus által van üdvössége."
Azt ugye tudod hogy a kettő kizárja egymást? :) Ha az a kikötésed hogy Krisztus által van üdvösség akkor mindenkit kizársz aki nem keresztény :)
"Isten nem személyválogató, hanem minden nép között kedves előtte, aki féli őt, és igazságot cselekszik" ApCsel 10:34–35"
Ha ennyi elég a üdövöséghez akkor semmi szükség nincs Jézus megváltó halálra.
"..aki a másikat szereti, betöltötte a törvényt." Róma 13:8"
És ez mit jelent a gyakorlatban? Hol vannak a törvények a keresztény vallásban amit be kellene tölteni? Ja hogy ezeket a keresztények lecserélték emberi törvényekre.
@13 "pont ezért jött létre a kereszténység hogy mindenki üdvözölhessen ne csak a zsidók és egyéb hítűek!"
Szoval azert jott letre, hogy ne csak zsidokent udvozulhess. Es mit is hirdet? Hogy csak keresztenykent udvozulhetsz. Cseberbol vederbe...
"Egyébként én magam is azon a véleményen vagyok, hogy nem csak a keresztények üdvözülhetnek, más vallásuak is, azzal a kikötéssel, hogy mindenkinek Jézus Krisztus által van üdvössége."
Ez igy fabol vaskarika. Melyik mas vallas kozponti figuraja meg Jezus Krisztus a kereszteny vallason kivul? A zsidok meg a muszlimok egy profetanak tartjak a sok kozul, a tobbi meg nem is ismeri.
"Azt ugye tudod hogy a kettő kizárja egymást? :) Ha az a kikötésed hogy Krisztus által van üdvösség akkor mindenkit kizársz aki nem keresztény :)"
Hadd tippeljek! A másfél pipás muszlim válaszoló?
Figyelj, nem azért írtam, hogy veled vitát kezdjek. Szóval, ha bárki másnak van értelmes kérdése vagy akár ugyanerre kíváncsi, szívesen válaszolok, de neked nem. Eleget beszélgettem már veled. Nem fogok neked oldalakat írogatni, hogy szórakoztassalak. Nem azért tettem be ennek a kérdésnek a linkjét a másik kérdés alá, hogy itt folytasd az értetlenkedést. Ha érdekel a téma, kezdetnek előbb olvasd el, amiket linkeltem. Biztosra veszem, hogy még arra sem vetted a fáradságot, hogy megnyisd őket, mivel akkor feltűnt volna, hogy a kérdésedre a válasz bennük van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!