Ateistákhoz szól a kérdésem: nem zavar ez a több hete tartó ünnepi időszak?
Mi is ünnepeljük a karácsonyt, de kimarad belőle a vallási tartalom.
Állítunk fát, valahogy belül ebben a három napban kicsit máshogy érzünk, még fogékonyabbak vagyunk a szépre, összegyűlik a család, a gyerekek ajándékot kapnak, karácsonyi filnet nézünk, karácsonyi zenét hallgatunk.
Csak nincs kereszt a bejárat mellett, nem hálálkodunk valakinek, aki nincs és nem ünnepeljük valaki születésnaphát, aki nem is akkor született, ráadásul egy ismeretlen ember, akibe a vallásosok belelátnak valami misztikumot. Ez a rész kimarad. De ettől még köszönjük, nagyon jól érezzük magunkat karácsonykor és esküszöm, egy dekával sem érezzük magunkat sem kevesebbnek, sem rosszabbnak azoknál, akik templomban térdelnek.
Mi a különbség a vallásos és az ateista karácsony között?
Tudtommal mindkettőnél ajándékoznak (nem olyan dolog amit csak vallásosok tehetnek meg), mindkettőnél van valamilyen családlátogatás (ezt is bárki megteheti nem csak a vallásosok) és még sorolhatnám de nem nagyon van olyan szokás amit csak a vallásosok tennének.
(a leírtak nem mindenkire vonatkoznak, ki mit tudd vagy kinél mi a szokás de ettől függetlenül egyik pontja sem vallásos privilégium)
Karácsony manapság inkább szól a családról és az ajándékozásról.
Engem egyáltalán nem, kivéve a rádióban a sok karácsonyos dalt. Már 20.-a környékén kezdem unni őket.
Másrészt, ez megy 20 éve, már hozzászoktam.
Harmadrészt, nekem az advent nem mond semmit, nem is tudom pontosan hogy mi az, nem is tartjuk. A karácsonyt igen, már csak azért is mert egyébként is minden zárva van. Nálunk családi ünnep, karácsonyfát díszítünk, sütünk, főzünk, filmeket nézünk, meg eszünk és alszunk sokat, rá kell készülni a szilveszterre :)
"8# tévedsz csak ti ünneplitek jézus születését a karácsony előttetek is létezett."
Zitus nem ünnepel semmit, a Jehova Tanúja szekta tagja!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!