Nem lep meg a #3-as válaszoló vádaskodása.
Arányaiban semmivel sincs több mentális zavaros ember a Hitgyüliben mint a Katolikusoknál vagy lásd itt a Gyk is összefogott legalább kettőt. Mégis jó kisarkitani meg szektázni ugye? Jól esik gondolom. :d Kinek mekkora a felelősége ezért azt majd megitélik odafent. Nem hiszem, hogy az evangélistát számon kérik azért mert elmondta a valóságot és valaki olyan örökölt vagy szerzett hajlamokkal reagálta le ami ide vezetett. Megfigyelhető azért, hogy ahogy javul a helyzete, egyre bátrabban ellenségeskedik, és egyre inkább azokat tartja bűnbaknak akiknek köszönheti, hogy egyáltalán valaha megismerte személyesen is Istent.
Istent megismerni nemcsak a Hitgyüliben lehet :)
Szerintem ezt ne sarkítsuk ki ennyire. Egy katolikus, egy ortodox, egy evangélikus is megismerheti Istent, sőt...
Mindenkit meg fog Isten ítélni, ez alól senki nem kap felmentést. Viszont azt ne felejtsük el, hogy a karizmatikus mozgalomban nagyon sok a lelki tuning. Sokszor látom ennek rossz gyümölcsét, méghozzá azt, hogy amint nem élik meg extázissal vagy vidáman a hitüket az emberek, gyakran el is veszítik azt. Tehát ha nincsen csoda, megtapasztalás, akkor nincs Isten sokak szemében, mert akkor nem cselekszik Isten. Pedig ez nem igaz! Isten mindig dolgozik az életünkben. Nekem önmagában senkivel sincsen bajom, tehát elfogadom, hogyha valaki így akarja megélni a hitét, azonban amellett nem megyek el, hogy sajnos gyakran a karizmatikus mozgalom - egyetemben a Hitgyüli egyes tagjaival és nem mindenkivel - nem tudja elfogadni a konzervatív hívőket, és lealacsonyítja, illetve elítéli a keresztény életüket, amiért az Istennel való kapcsolatot inkább egy templomban csendességben, komplentatív jelleggel szeretnék megélni.
Ismerek olyanokat, akiknek rossz tapasztalataik vannak a Hitgyülivel kapcsolatban. Van, akit tényleg kikészítettek, viszont biztosra veszem, hogy van aki meg ott boldog.
Hát ki-ki hadd keresse az Urat, ahogy akarja :) Isten úgyis el tud érni bárkit. Neki nincsenek gátjai és korlátozottságai. Elnézést, hogy ilyen hosszú lett ez az okfejtésem.
Kellemes ünnepeket kívánok! :)
Ismerek egy embert. Elvált a feleségétől. Nagyon depressziós azóta, nem találja a helyét. Akkor most rossz a házasság? Vagy csak az asszony volt rossz?
Egy másik példa a Bibliából.
Jónás próféta mindig bajba került, miután megtagadta Isten parancsát. A hajó viharba került, amelyre felszállt, stb. Ki a hibás? A hajó? Vagy a zsinagóga, ahová járt? Az ottani rabbi volt diktatórikus hajlamú? Vagy netán Isten volt a hibás, a felelős? Vagy esetleg maga Jónás a hibás?
A kérdezőt az orvosi papír alapján 2-3 éves kora óta gondozzák, tehát nem lehet mindenért a hitgyüli a felelős. Akkor sem, ha az ateista orvos a hitet szereti elmebajnak feltüntetni. Jézus nem úgy tekintett magára, mint egy elmebajos, és a tanítványaira sem. Isten sem így tekint a hívőkre, hanem inkább a hit az Isten ajándéka.
#6!
Köszi. Kellemes békés áldott ünnepeket kivánok viszont mindenkinek!
Gondolom Katolikus vagy bár nem biztos.
A karizmatikus mozgalomról annyit fűznék csak hozzá, hogy ha a nagy megtapasztalásos hullámhoz hasonlitjuk akkor ez most minden csak nem mozgalom. :)
Jómagam soha nem estem földre vagy extázisba és jól érzem magam. Mindamellett irigy is vagyok azokra akik úgy el tudják engedni magukat.:d Saul amikor el akarta fogni Dávidot és az Úr lelke reászállt mert találkozott a prófétákkal, akkor ruha nélkül földön elernyedve prófétált egész nap és egész este. Sámuel prófétáinak serege előtt pedig egy zenekar ment elől. Nem idegenek ezek a megtapasztalások az Úrnak Lelkétől, sem a nagyzenekar az Úrnak tiszteletétől. De nem is erőlteti ezt senkire. Saul azért volt kivétel mert a felkenetést soha nem vonta vissza Isten tőle, másrészt Dávidot védte. Mindamellett Isten mindannyiunkért ugyanolyan drága árat fizetett, mindenkit ugyanúgy szeret és minden egyház tagjaiból kerülnek ki győztesek.
#6-os vagyok
Nem, nem katolikus vagyok :)
Annyiban azért vitatkoznék - pusztán jó szándékkal -, hogy az I. Korinthus 14-ben Pál apostol beszél arról is, hogy Isten nem a zűrzavar Istene.
1. Korintus 14:32-33 A prófétákban lévő lélek pedig alárendeli magát a prófétáknak. Mert Isten nem a zűrzavarnak, hanem a békességnek Istene. Mint ahogyan ez a szentek valamennyi gyülekezetében történik,
Tehát amikor önkívületi állapotban, kontroll nélkül fetreng valaki, meg ésszel nem tudja felfogni mi van körülötte, ott szerintem kétséges, hogy valóban Isten munkálkodik-e. Maga az egész Korinthusi levél 12-13-14.fejezetei erről szólnak.
Tehát amikor Isten Lelke dolgozik, akkor mindig józanok vagyunk. Nem kapcsolja ki az értelmünket és nem ural le bennünket.
Több igevers is van, ami azt igazolja, hogy a Lélek jelenléte inkább józanító hatású. Saul és Dávid példája kapcsán pedig annyit, hogy ott sem "uralta le" szó szerint Sault a Lélek. Figyelembe veszi a szabad akaratot.
Nézd, most már orvosi papírok bizonyítják, eddig lehetett trollkodásnak venni, innentől sajnos nem.
Sajnos a hitgyüli az arra hajlamos emberekből mentális roncsokat csinál :(
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!