Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Én azt hiszem hogy én vagyok...

Én azt hiszem hogy én vagyok az Isten. Van olyan vallás amiben az ember saját magát látja Istennek?

Figyelt kérdés

2021. dec. 4. 14:36
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
38%

A hamis próféták hamar elbuknak. Nem érdemes ilyennel játszani.

A Titanicrol azt irta az amerikai ujság, hogy még Isten sem tudja elsullyeszteni. Az első útján elsüllyedt.

2021. dec. 5. 06:13
 12/23 Mansour ***** válasza:
64%

"Van egy olyan filozófiai ontológiai irányzat, hogy szolipszizmus, ami azt vallja, hogy az ember egyedül önmaga létéről lehet meggyőződve, tehát ő az egyetlen létező a világban. De ez szerintem butaság."

No, azért nem annyira butaság, bár ebben a vegytiszta formájában szerintem is tarthatatlan. Viszont addig mindenképp stimmel a dolog, hogy a létezést tapasztaló szubjektum csak a saját tapasztalásának valóságában lehet biztos, és abban már nem, hogy ezeknek a percepcióknak milyen ontológiai alapja van.

A keleti vallások is erősen a monizmus felé hajlanak, és a szubjektum elsődlegességét (sőt bizonyos szempontból akár kizárólagosságát) tételezik mind ontológiai, mind episztemológiai szempontból.

2021. dec. 5. 10:41
 13/23 anonim ***** válasza:
18%

9-es!

Isten nem egyszer jött el a földre. Nem egyszer és nem egy kultúrában nyilatkoztatta ki a tanításait. (többek között egzért van annyi féle vallás)

2021. dec. 5. 11:15
 14/23 anonim ***** válasza:

Vannak olyan filozófiák, melyek szerint mi emberek is Isten vagyunk, csak ennek nem vagyunk tudatában... tehát földi létünk gyakorlatában még sem vagyunk azonosak vele. Sőt az Egy Isten kifejezés lényege is az, hogy Isten Egy a mindenséggel, ő maga a teremtés, azaz mi is a részei vagyunk.

A megvilágosodás az, amikor rábéredünk arra, hogy valójában Egyek vagyunk (mindenkivel, mindenekke, azaz Istennel)

2021. dec. 5. 11:20
 15/23 anonim ***** válasza:
8%
Van olyan vallás. Ateizmusnak hívják. Régebben ennek a híve voltam. Szerencsére Isten felébresztett, és megbocsájtott mindent.
2021. dec. 5. 13:08
 16/23 anonim ***** válasza:
77%
Végső soron isten vagy, de nem csak te: egyetlen elme illúziója vagyunk mindnyájan. Ez még tudományos megközelítésből is működhet, hiszen a legapróbb elemi részecskék szintjén az észlelés maga váltja ki a valóságot a lehetségességből. Mivel mind ugyanazt a világot észleljük, belátható, hogy nem egyedi észlelők vagyunk, hanem egyetlen elme észlel mindent: bennünket is és rajtunk keresztül önmagát is. Üdv a buddhizmus kapujában.
2021. dec. 5. 13:39
 17/23 anonim ***** válasza:
Ez olyan, mintha azt mondanám én vagyok Jézus és most akarattal sanyargatom a világot. De még nincs vége ettől nagyobb bajok jönnek. És mivel nem tudom, hogy én vagyok Jézus, csak a végén mondja nekem Isten, hogy én vagyok. Akkor teljesülne, hogy csak az ISten tudja mikor lesz a vég.
2021. dec. 5. 16:43
 18/23 anonim ***** válasza:

"Viszont addig mindenképp stimmel a dolog, hogy a létezést tapasztaló szubjektum csak a saját tapasztalásának valóságában lehet biztos, és abban már nem, hogy ezeknek a percepcióknak milyen ontológiai alapja van."

Már amennyiben elfogadjuk, hogy a valóságról csakis érzékek által lehet megtapasztalásunk, amit a kereszténység sem tanít, nem csak a keleti vallások nem. Én emiatt tartom megalapozatlannak.

2021. dec. 5. 19:12
 19/23 anonim ***** válasza:

Igen. Van ilyen a Bibliában is:

Zsoltárok 82:6-7

Én mondottam: Istenek vagytok ti és a Felségesnek fiai ti mindnyájan:

Mindamellett meghaltok, mint a közember, és elhullotok, mint akármely főember.

2021. dec. 5. 22:51
 20/23 Mansour ***** válasza:
54%

"Már amennyiben elfogadjuk, hogy a valóságról csakis érzékek által lehet megtapasztalásunk"

Igazad lenne, ha a fizikai érzékek általi megtapasztalásról lenne csak szó. De én tapasztalás, illetve percepció alatt a szubjektum bármilyen természetű megtapasztalását értem. Végső soron maga a percepció valóságos csak, és ilyen értelemben van egyfajta szolipszisztikus jellege, hiszen a szubjektum csak a saját percepcióját tudja valóságként megélni, tehát csak ennek a valóságában lehet teljesen biztos. Az, hogy a megtapasztalt észleleteknek mi az ontológiai alapja, végső soron nem bizonyítható.

2021. dec. 6. 08:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!