Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Koranizmus (iszlám irányzat)...

A Koranizmus (iszlám irányzat) mivel tér el az iszlámtól egészen pontosan?

Figyelt kérdés

2021. nov. 29. 16:47
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
A Koranizmus (al-Qur'āniyya) abban tér el a mainstream iszlámtól, hogy de facto a Sola scriptura elvet vallják. Nem fogadják el a Ḥadīth irodalmat (Sahih al-Bukhari, Sahih Muslim, Sunan Abī Dāwūd, Jami' al-Tirmidhi, Sunan an-Nasa'i, Sunan Ibn Mājah) hitelesnek, kizárólag a Koránt tekintik mérvadónak, az álláspontjuk szerint ugyan is a Korán tartalmaz mindent ami kell az iszlám hit gyakorlásához és felesleges más forrásokhoz fordulni. A szunnita iszlám ezt az álláspontot eretknekségnek tekinti.
2021. nov. 29. 17:41
 2/9 anonim ***** válasza:
79%

Szunnita muszlim vagyok. Soha életemben nem találkoztam még olyan muszlimmal, aki nem fogadta volna el a hadithokat.

Persze tudom, hogy siíta testvéreink más hadith gyűjteményeket használnak, múltkor volt szerencsém olvasni belőlük néhányat.

Én úgy tudom, hogy benne van a Koránban hogy Prófétát (béke legyen vele) követnünk kell, de hogyan tudnánk követni ha nem fogadjuk el a szunnát ???

2021. nov. 29. 20:00
 3/9 anonim ***** válasza:
74%
Tehát nekem úgy tűnik mintha ez a fajta felekezet (nem lehet túl népes), éppen magának a Kegyes Koránnak mond ellent.
2021. nov. 29. 20:04
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

"Tehát nekem úgy tűnik mintha ez a fajta felekezet (nem lehet túl népes), éppen magának a Kegyes Koránnak mond ellent."

Hamza Abdul Malik egy ismertebb képviselője ennek az irányzatnak, vannak fent youtube-on is videók róla.

2021. nov. 29. 20:56
 5/9 anonim ***** válasza:
75%

#4: Köszönöm az információt. Közben kerestem egy részt a Koránból ami érzésem szerint igazolja hogy követnünk kell a prófétai hagyományokat, szokásokat vagyis a szunnát.

"Mondd: ha szeretitek Allahot, akkor kövessetek engem!

Akkor Allah is szeretni fog benneteket és megbocsátja bűneiteket.

Allah megbocsátó és könyörületes."

(Korán 3:31)

Ezt írja a Korán !

De Mohammedet (béke legyen vele) csak akkor tudjuk követni ha tudjuk mit tanított, mire intette az embereket. Ez viszont a hadithokban található.

2021. nov. 29. 21:06
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

"De Mohammedet (béke legyen vele) csak akkor tudjuk követni ha tudjuk mit tanított, mire intette az embereket. Ez viszont a hadithokban található."

Nem vagyok muszlim tehát nem fogok bele menni egy vitába, de a lekorábbi Ḥadīth Al Bukhari (870), vagyis a legkorábbi Ḥadīth is több mint 200 évvel Mohamed halála utánról való (Mohamed meghalt 632-ben).

2021. nov. 29. 21:22
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

#6:

Igen, de ezek a hadithok jóval korábban keletkeztek, csak ekkor jegyezték fel őket "hivatalosan".

Vannak köztük olyan hadithok is, ami akár 6-7 változatban is fenmaradt különböző személyektől, és néhány szó kivételével, szinte szószerint ugyanazt tartalmazzák. Rendkívül valószínű, hogy ezek valóban elhangzottak Prófétánk (béke legyen vele) szájából, ebben az esetben pedig éppen a Koránnak (!) engedelmeskedve követnünk kell ezeket. In Sha Allah.

2021. nov. 29. 21:31
 8/9 anonim ***** válasza:

"Igen, de ezek a hadithok jóval korábban keletkeztek, csak ekkor jegyezték fel őket "hivatalosan".

Vannak köztük olyan hadithok is, ami akár 6-7 változatban is fenmaradt különböző személyektől, és néhány szó kivételével, szinte szószerint ugyanazt tartalmazzák. Rendkívül valószínű, hogy ezek valóban elhangzottak Prófétánk (béke legyen vele) szájából, ebben az esetben pedig éppen a Koránnak (!) engedelmeskedve követnünk kell ezeket. In Sha Allah."

El tudom képzelni, hogy Mohamed mondásai már sokkal hamarabb köröztek, de mi történik ha elmondasz valamit egy embernek, hogy XY ezt mondta, az megy és elmondja egy másik embernek, hogy XS mondta, hogy XY ezt mondta, az elmondja a következőnek, hogy XYZ azt mondta hogy XS azt mondta, hogy XY ezt mondta, és még végig megy a sztori 20 emberen?

Mohamed mondásai esetében viszont nem 20 emberen ment végig a sztori 200 év alatt, hanem sokkal több emberen. Kéziratok pedig nincsenek a 9. és a 10. század előttről.

2021. dec. 2. 16:58
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

"El tudom képzelni, hogy Mohamed mondásai már sokkal hamarabb köröztek, de mi történik ha elmondasz valamit egy embernek, hogy XY ezt mondta, az megy és elmondja egy másik embernek, hogy XS mondta, hogy XY ezt mondta, az elmondja a következőnek, hogy XYZ azt mondta hogy XS azt mondta, hogy XY ezt mondta, és még végig megy a sztori 20 emberen?

Mohamed mondásai esetében viszont nem 20 emberen ment végig a sztori 200 év alatt, hanem sokkal több emberen. Kéziratok pedig nincsenek a 9. és a 10. század előttről."

Hagyományozási láncok tartoznak minden hadithoz. A hagyományozási láncból világosan látszik, hogy egy-egy nagyon hasonló tartalmú hadith esetén ugyanazok, vagy teljesen más emberek voltak-e érintve forrásként.

Másik dolog, hogy ha vitatod is, egyes hadithok hitelességét, akkor sem gondolom azt hogy a hadithokat úgy általában nem kéne figyelembe vennünk nekünk muszlimoknak. Úgyhogy én szunnitaként a hadithok semmibevételét fatális hibának tartom, ennek ellenére nem haragszom a "koranistákra" (feltéve hogy tényleg vannak ilyenek).

2021. dec. 2. 18:50

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!