Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jézus miért tett csodákat?

Jézus miért tett csodákat?

Figyelt kérdés

Jézus egy városkába érkezett, és amint sétálgat az utcán, meglát egy embert, aki ismerős neki. Gondolkodik, hogy hol is látta már korábban, aztán hirtelen eszébe jut, hogy ez volt az az ember, akit a vakságából gyógyított ki évekkel korábban. A fickó épp egy prostituált után szalad, de Jézus odalép hozzá, megállítja, és így szól:

Emlékszel még rám?

A fickó így válaszol:

Hogyne emlékeznék! Soha nem fogom megbocsátani neked, amit velem műveltél! Amikor vak voltam, boldogan éltem, hiszen nem láttam semmi szépséget. De te jöttél, és meggyógyítottad a szememet. És most mondd, mi a fenét kezdjek a látásommal? Folyton csak a gyönyörű nőket bámulom, utánuk rohangálok minduntalan!

Jézus nem akar hinni a fülének. Teljesen megdöbbent a hallottakon:

Azt hittem, nagy szolgálatot tettem ennek az embernek, ő pedig haragszik rám! Azt mondja, hogy amíg nem látott, soha nem gondolt a nőkre, eszébe sem jutott, hogy léteznek prostituáltak. De amióta lát, a szeme világa csak tönkre teszi a lelki békéjét.

Jézus egy szó nélkül faképnél hagyja a férfit – mit is mondhatott volna erre? Ahogy megy tovább az utcán, meglát egy másik férfit, aki épp a sáros árokban fetreng, és mindenféle zagyvaságot mormog magában – úgy tűnik, rendesen felöntött a garatra. Jézus kihúzza az árokból, és őt is felismeri. Eszébe jut, hogy az illető neki köszönheti, hogy tud járni, hiszen korábban nyomorék volt; igaz, ebben az állapotában is csak alig áll a lábán. Jézus őt is megkérdezi:

Emlékszel még rám?

A férfi így válaszol:

Hát persze, hogy emlékszem! Akármennyit iszom, neked akkor sem fogok megbocsátani soha! Te tetted tönkre a békés életemet! Amikor még nem volt élet a lábamban, sehova nem tudtam elmenni. Békében éltem – nem volt se verekedés, se hazárdjáték, nem voltak ivócimborák, és persze kocsmába se jártam. Amióta meggyógyítottad a lábamat, azóta egyetlen percre sem tudtam békésen, csendben üldögélni, mint régen. Állandóan csak rohangálok, hol ez után, hol az után… aztán amikor elfáradok, szépen berúgok a kocsmában. Láthatod, mi lett belőlem! Ezért a szörnyűségért te vagy a felelős! Figyelmeztetned kellett volna mielőtt meggyógyítottad a lábamat, hogy az egészséges lábakkal ilyen dolgokra számíthatok. De te erről nem szóltál egy szót sem! Egyszerűen csak se szó, se beszéd, meggyógyítottál! Anélkül hogy tőlem engedélyt kértél volna!

Jézus annyira elképedt a hallottaktól, hogy úgy döntött, azonnal elhagyja a várost ezt gondolva magában:

Ki tudja, még hány hasonló emberrel találkoznék itt?

De alig hagyta maga mögött a városkaput, meglátott egy embert az út szélén, aki épp arra készült, hogy felkösse magát egy fára. Jézus rákiáltott:

Hé, mit csinálsz te ott?!

A férfi felháborodva válaszolt:

Már megint te vagy az?! Egyszer már meghaltam, de te erőszakkal feltámasztottál! Most nincs munkám, a feleségem elhagyott, mert azt mondja, hogy a halottakat nem lehet feltámasztani, és meggyőződése, hogy csak szellem vagyok. Senki nem akar szóba állni velem. A barátaim rám se hederítenek többé, a szomszédok nem mernek rám nézni. Mit a fenét csináljak?! És akkor most, hogy fel akarom kötni magam, megint megjelensz! Mi ez, valami bosszúhadjárat?

Képtelen vagy békén hagyni engem? Most még fel se köthetem magam! Egyszer már meghaltam, akkor feltámasztottál – ha most felkötöm magam, biztos újra feltámasztasz! Annyira elmerültél a csodatevésbe, hogy bele sem gondolsz, hány embernek nyomorítod meg az életét a csodáiddal!

A történetek nem kerültek bele a Bibliába, a szúfi irodalomban találhatók meg. A fanatikus keresztények azt is mondhatják, hogy egyik sem igaz, de mindenesetre elgondolkodtatóak.

2021. nov. 21. 12:08
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:

Nem feltétlen kereszténység gyalázásról van szó, 9-es.

Csak a keresztények kisajátították maguknak Jézust, és egy megtestesült istenséget látnak benne, akinek minden tette helyes volt. Mások meg ezt a sok tettet nem fogadják el vakon helyesnek, hanem megkérdőjelezik.

A mai orvosok egyébként nem gyógyítanak, hanem a betegségtüneteket kezelik. A gyógyulás, ha bekövetkezik, azt MINDEN esetben a szervezet öngyógyító képessége végzi el.

2021. nov. 22. 06:32
 12/24 tgt ***** válasza:
100%

Aranyos ez a szufi történet, ha tényleg az, csak éppen teljes tévedés. Jézus ugyanis csak azokat gyógyította meg, akik akarták a gyógyulást és hittek benne. Ha valaki nem akart meggyógyulni, mert számára a beteg állapot megfelelő volt, nyugodtan maradhatott beteg, senki nem kényszerítette rá a gyógyulást.

Itt van például a vak meggyógyítása:

„Amikor Jerikót tanítványainak és nagy tömegnek a kíséretében elhagyta, egy vak koldus, Timeus fia, Bartimeus ott ült az útszélen kéregetve. Hallva, hogy a názáreti Jézus közeledik, elkezdett kiáltozni: „Jézus, Dávid fia, könyörülj rajtam!” Többen csitították, hogy hallgasson. Ő annál hangosabban kiáltotta: „Dávid fia, könyörülj rajtam!” Jézus megállt, és így szólt: „Hívjátok ide!” Odaszóltak a vaknak: „Bízzál, kelj fel, téged hív!” Az eldobta köntösét, felugrott, és odasietett Jézushoz. Jézus megkérdezte: „Mit tegyek veled?” „Mester – kérte a vak –, hogy lássak.” Jézus így szólt hozzá: „Menj, a hited meggyógyított.” Nyomban visszakapta látását, és követte az úton.”

2021. nov. 22. 08:59
 13/24 anonim ***** válasza:

tgt

"csak éppen teljes tévedés"

Honnan tudod hogy az a téves és nem az amit te idéztél?

2021. nov. 22. 09:06
 14/24 tgt ***** válasza:

Én Márk evangéliumából idéztem, mely Jézus után néhány évtizeddel elkészült, szemtanúk leírásai alapján, de a többi Evangéliumban is hasonló történetek vannak Jézus gyógyításairól.

A kérdező az állítja, valamilyen szufi szöveget idézett. Ha ez igaz, akkor is minimum Jézus után 600 évvel, vagy még később íródott ez a kis mese, szóval történelmi szempontból hiteltelen.

Én nem tudom, a kérdező milyen szufi irodalomból hozta ezt a történetet, jó lenne, ha valamilyen forrást bemutatna erről, különben kénytelen vagyok azt gondolni, hogy egyszerűen csak kimásolta a székesfehérvári reiki klub honlapjáról: [link]

2021. nov. 22. 09:40
 15/24 A kérdező kommentje:
Tgt, a Reiki klub másolta ki Osho: Az ego könyve című művéből.
2021. nov. 22. 09:50
 16/24 A kérdező kommentje:

Osho nevét oda is biggyesztették a cikk alá.

Amúgy feltehetően indiai szúfiktól származik a történet.

2021. nov. 22. 09:54
 17/24 A kérdező kommentje:
Nem a történet valódisága a lényeg, hanem a tanulság.
2021. nov. 22. 09:56
 18/24 tgt ***** válasza:

Remek.

Osho 1931. december 11. – től 1990. január 19.-ig élt, tehát semmiképpen nem volt Jézus kortársa.

2021. nov. 22. 09:56
 19/24 A kérdező kommentje:
Az evangélisták, akik leírták Jézus életét, évtizedekkel később tették meg. Hallottál róla? Szóbeszéd alapján írták meg az életét.
2021. nov. 22. 09:59
 20/24 tgt ***** válasza:

Valamiért jobban hiszek ebben a tekintetben Jézus kortársainak, mint egy 20. századi gurunak.

Egyébként a történet tanulsága érthető: senkit nem szabad akarata ellenére kimozdítani abból az állapotból, amiben van, mert lehet, hogy rosszat teszünk vele. Jézus gyógyításai azonban nem ilyenek, ott a gyógyuláshoz aktív cselekvésre van szükség a betegek részéről: hinni kell abban, hogy Isten meg tudja gyógyítani őket és akarni kell a gyógyulást. Ahol ez hiányzott, ott Jézus sem tudott gyógyítani.

2021. nov. 22. 10:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!