Miben lenne más ma Magyarország, ha protestáns többségű maradt volna a 16. század óta?
Annyira mindegy, a 20.Század, két világháború annak következményei, a kommunizmus teljesen lesöpörte ezt a témát az asztalról.
Magyarország és a társadalom ez miatt tart ott ahol tart, nem a reformáció hiánya vagy jelenléte miatt.
Hat erre nehez valaszolni.
Engem is erdekelne.
Talan Nemetorszagot vehetjuk alapul, ahol egyes regiok, tartomanyok tobbsegben katolikusok vagy protestansok voltak / maradtak (mara azert keveredett a lakossag). Nincs nagy kulonbseg gazdagsagban, de szerintem mentalitasban, kulturaban igen.
"A protestáns többségű országok ma liberálisabbnak, gazdagabbnak tűnnek"
gazdagabb: Ma, de gondolj csak a gazdag, evangelikus Finnorszagra: 100-150 evvel ezelott roppant szegenyek voltak. Vagy az elegge katolikus franciakra, olaszokra, akik szinten gazdagok. De a protestansok az "imadkozz es dolgozz" jelszoval talan valoban jobban haladtak elore.
liberalisabbak: ebben viszont lehet valami. De az is lehet a hatterben, hogy az eszaki orszagok / nemet tartomanyok kevesbe regi es merev osztalytarsadalmak, kisebb a kulonbseg a legszegenyebb es leggazdagabb retegek kozott. Ez csokkenti a tarsadalmi feszultsegeket es noveli a toleranciat.
Biztos vagyok abban, hogy valamikeppen mas lenne az orszag (ahogy abban is biztos vagyok, hogy Anglia mas lenne, ha katolikus maradt volna, es hogy az anglikanizmus elzarja a kontinentalis europai ertekek, eszmek elol az utat). De abban nem vagyok biztos, hogy Magyarorszag gazdagabb lenne.
Sajnos nem ertek elegge hozza - szerintem ezek nagyon komplex dolgok.
Nem rossz kérdés.
De a gazdagsághoz és a liberalizmushoz semmi köze: Belgium, Luxemburg vagy Franciaország hagyományosan katolikus, mégis elég jómódúak és liberálisok.
Ahogy írták: a világháborúk és a 45 év marxista diktatúra sokkal meghatározóbb, mint hogy milyen felekezeti többségű az ország.
Jó lenne ha az egész világon református többség lenne. Tudjátok miért? Mert akkor az Igaz Keresztény hit volna mindenütt. A református papok a szószékről nem ócsárolnának más vallásúak az, nem üldöznénk a katolikusokat meg az irtodixokat ( csak akkor ha ők ránk akarnak erőszakolni a hitüket meg mindenféle nyilvános helyen hordanak keresztet meg kitennek a hivatalokba) és nem hazudnak hogy ez még az üldözött minket mikor nem üldözött. Nagyobb hangsúlyt kapnak az ellenreformáció, megemlékeznénk a hithősökröl (akár szentté is lehetne avatni őket amiért nem tértek át katolikus hitre) és az emléknapon részletesen elmondanánk meg leirnánk hogy mennyit szenvedtek a hithőseink a katolikusok által. Meg igyekeznek a híveket lebeszélni a vegyes házasságról, ha mégis katolikusra vesz el akkor az első gyerek legyen református,biztos ami biztos alapon, mert mi lesz ha nem születik több gyerek. Megogattatnánk a házaspárral hogy az első gyerek református lesz, a többi amilyennek akarják ők.
Földi paradicsom lenne ha református többség volna az biztos.
mai poén :-D
"akár szentté is lehetne avatni őket amiért nem tértek át katolikus hitre"
Bírom a válaszaidat. Mindig azzal kezded, hogy mekkora nagy református vagy, közben meg egyfolytában a szentekről beszélsz, meg titokban ortodox istentiszteletekre járkálsz. Azért a puritánok is elég sok hülyeséget csináltak, nem csupán a katolikusoknak vagy az ortodoxoknak volt üldözési mániájuk.
Mi lőttük volna fel az első űrrakétát texas-i gyarmatunkról.
Már rég legalizáltuk volna a marihuánát.
Feltaláltuk volt a rák ellenszerét.
Feltámasztjuk Szent Istvánt aki uralkodik a Szent Korona országai felett.
Dózsa győz.
Honnan az istenből tudjuk??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!