Mi ennek az értelme? Nem igazságtalanság ez? (Bibliai idézet)
"Mert akinek van, annak adatik, és bővelkedik, akinek pedig nincs, attól az is elvétetik, amije van."
"Mert mindenkinek, akinek van, adatik, és bővelkedni fog; attól pedig, akinek nincs, még az is elvétetik, amije van."
Miért jó ez?
Pedig már leirták a helyes magyarázatot.
A talentum a munka haszna, gyümölcs, illtve amikor megkapják a gazdától akkor még csak mag. Isten a "földműves" aki a magokat szórja. Miért? Hogy gyümölcsöt teremjünk. Több irányba is. Istennek és embereknek is. Ha nincs gyümölcs akkor az a szolga gonosz és rest.
Ezen nem értem mit lehet értetlenkedni. Több okból kifolyólag is gonosz. Egyrészt az urát "kegyetlennek" gondolta, azaz rossz képe volt róla és bizalmatlan volt. A keresztények nem kegyetlen Istent szeretnek hanem kegyelmes Istent aki a kegyelem királyi székén ül. Mindegyikünk kegyelemre szorul kivétel nélkül. A másik, hogy lusta és rest volt.
Jézus amikor a tiz leprást meggyógyitotta, egy ment vissza hálát adni neki. Ez is egy gyümölcs (a hálaadás), ebből a gyümölcsből pedig Istennek kell először részesülni. Jézus csak annak az egy volt leprásnak mondta, hogy "menj el, a te hited téged üdvözített", a többi kilenc is meggyógyult, de nem olvassuk, hogy üdvözültek volna. Isten felé a megszentelődésünkkel, hálaadással, dicsérettel, buzgóságos könyörgésekkel és az igazság hirdetésével tudunk gyümölcsöt, hasznot teremni. Ha ez a gonosz és rest szolga "elásta" a talentumát, azt jelenti, hogy a környezetében egyetlen embernek sem hirdette, hogy Isten szereti és fogadja el Jézust megmentőjének és Urának, és valószinű Istent sem Istenként tisztelte, azaz nem adott hálát neki és nem is dicsérte. A megszentelődése is hagyhatott maga után kivánni valót, hiszen Isten számára a jócselekedetre való "edények" megszenteltek, "aranyból és ezüstből" vannak.
Végül elvette tőle a gazda a talentumát ami valószinű szerintem is hit volt. A hit nem bennünk születik hanem halljuk és úgy kapjuk. Aztán, hogy mit kezdünk vele, táplápjuk és erősitjük, vagy "elássuk", az rajtunk múlik.
#8 az idezet miatt:
"24...Uram, tudtam, hogy kérlelhetetlen ember vagy, aki ott is aratsz, ahol nem vetettél, és onnan is gyűjtesz, ahová nem szórtál. 25Félelmemben elmentem tehát, és elástam a talentumodat a földbe: nézd, itt van, ami a tied. 26Ura így válaszolt neki: Te, gonosz és rest szolga, tudtad, hogy ott is aratok, ahol nem vetettem, és onnan is gyűjtök, ahova nem szórtam? 27... kamattal kaptam volna vissza azt, ami az enyém. 28Vegyétek el tőle a talentumot, és adjátok annak, akinek tíz talentuma van! ...30A haszontalan szolgát pedig vessétek ki a külső sötétségre: ott lesz majd sírás és fogcsikorgatás.”
ilyen a Kegyelmes Isten
"kerlelhetetlen"
"ahovan nem vet, szor ott is arat, gyujt"
"fogcsikorgato sotetsegbe vet"
poganyok kozott arat?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!