Miért nem szabad elvált nőt feleségül venni?
"Megmondatott továbbá: Valaki elbocsátja feleségét, adjon néki elválásról való levelet. Én pedig azt mondom néktek: Valaki elbocsátja feleségét, paráznaság okán kívül, paráznává teszi azt; és a ki elbocsátott asszonyt veszen el, paráználkodik." /Mt.5:31-32/
Elég egyértelmű Jézus ezen kijelentése, elfogultságom miatt mégis nehezemre esik megérteni ennek a miértjét. Évek óta ismeresek egy nagyon kedves, fiatal, elvált hölgyet, akivel csak barátok vagyunk, de nagyon vonzódok hozzá. Én magam nem voltam még házas, nincsenek gyerekeim, és egyébként a hölgynek sincsenek gyerekei a korábbi házasságából. Segítenétek megérteni, kérlek, hogy miért lenne helytelen kapcsolatot kezdeményeznem az említett hölggyel, adott esetben, idővel feleségül kérnem?
Előre is köszönöm!
"Ha katolikus vagy és elváltat akarsz elvenni, akkor az egyházi bírósághoz kell fordulnod, hogy megvizsgálják az esetet."
ez olyan, mint a muszlimoknál a sharia bíróságok, igaz?
Akkor az szinte tuti hogy egyházi házasságot a katolikus vagy ortodox hagyományban nem tud kötni, mindaddig, amíg a jelenlegi férje meg nem hal. Az apostoli egyházak nagyon komolyan veszik az "amit Isten egybekötött, ember szét ne válassza" kitételt, ezért a szentségi házasság felbonthatatlan. Nagy ritkán van ilyen, hogy házasság érvénytelenítése, de ott sem egy meglévő házasságot bontanak fel, hanem ha bizonyságot nyer, hogy a házasságkötés valamilyen okból érvénytelen (nem volt a pap felszentelve, volt egy házastársa titokban stb.), akkor azt mondják, hogy a házasság létre sem jött. De ilyen csak nagyon ritkán van, nagyon különleges esetekben.
Hogy miért van így? Mert a házasság a katolikusok szerint szentség, és ennek jelentése van. Egy eskü akkor eskü, ha kötelez. Több, mint puszta intézmény, és több, mint egy áldás. Aki szerint el lehessen válni, ha már nem szereted a másikat, annak minek egyáltalán házasság. A Szentlélekkel nem lehet kufárkodni, és eldobni, amikor úgy érezzük, hogy akadályoz. A házasság lényege nem a boldogság, az csak egy másodlagos következmény. A házasság egy áldozat, és egy áldozatot nem lehet visszavonni, hogy újra bemutassuk másnak.
6.
de ha nem katolikus, hanem reformatus stb. eskuvoje volt, akkor a reformatusoknal ujra hazassagot kothet
a reformatusoknal akkor is, ha katolikus eskuvoje volt
szoval felekezet kerdese az egesz
@ "akkor azt mondják, hogy a házasság létre sem jött. De ilyen csak nagyon ritkán van, nagyon különleges esetekben"
Én úgy tudom, hogy azért nem annyira ritka, főleg ha valamelyik fél nem annyira hívő, s nem nagyon veszi komolyan a hitét.
@ "És ha azért válik el tőle mert megerőszakolta?"
Aki megerőszakolja a feleségét az valójában nem szereti, kérdés hogy akkor a házasságkötés pillanatában mennyire gondolta komolyan a felesége szeretetét. Ha valaki megengedhetőnek vél ilyen magatartást, annak eleve érvénytelen a házassága.
semelyik vallás sem jobb #19
mindegyiknek a biblia az alapja, csak ti pl. veszitek a fáradságos, hogy kitaláljatok valami olyan értelmezést, hogy nektek kényelmesebb legyen kimagyarázni
viccelsz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!