Minek harangoznak éjjel is minden félórában? Hat megerőtenek idegesit
Biztos elromlott a pap órája, és még vak is, így nem látja hogy éjjel van.
Amúgy normál esetben nem harangoznak. Felénk soha nem is harangoztak eddig éjjel. Valami hiba csúszott a rendszerbe.
Van, ahol ez a szokás.
Keress egy fuldugót, mást nem nagyon tudsz. (Vattapamacssal is meg lehet oldani.)
Aludj jól!
Mi? Nálam minden órában harangoz az ortodox templom és hallom mert mellettem van.
Az a szerencsém hogy 7 éves koromtól ( addig a blokkban laktunk vagyis panelbe) anyunál is a katolikus templommal szembe laktunk és ott minden negyedórában harangozták meg volt kismise, nagymise,Vecsernye meg mit tudom én mi, halottnak is harangozták. Biharpüspöki ahol laktam falu volt csak 1956- van Nagyvárad magához csatolta erőszakkal és azóta el van hanyagolva mint városnegyed mert sok magyar. De a hagyományokat mint a sok harangozas, templomokban a nők és a ferfiak külön padsorban ülnek, megtartják. A református templom 8,a katolikus 5 percre volt tőlünk. Csak azért nem jártam oda mert a főút elválasztotta és míg átmentem addig sok idő eltelt mert ott halad át a nagy forgalom. Ha nem volna az út 5 perc alatt onnan is bennt lennék a katolikus templomban. Meg oda jártam iskolába és ismerték, ott konfirmáltam, nem jött volna jól ki hogy beszéljenek rólam hogy a katolikusba járok.
Szóval mondom harangozott a Katolikus meg harangozik, mikor nem akkor harangozott a református, az is meghatározta a halottakat, mindennap vagy évforduló volt vagy temetés. Ha férfi volt akkor 2 szünet volt és 3 harang, ha nő volt akkor 2 harangozas és 1 szünet. Szóval az a szerencsém hogy megszoktam a harangozást így fel sem tűnik. Nekem az tűnik fel ha nem hallom a harangot. Viccesen gondolom magamban a tömjént meg a Szenteltvízet is így meg kellett volna azoknak mint a harangot.
Nem harangoznak éjjel minden félórában.
És nem is a pap harangoz, hanem az automata. Reggel, délben, este 6 és/vagy este 8 órakor.
Ezen kívül, ha hétközben mise van, akkor a mise előtt fél órával, negyed órával és közvetlenül a kezdetekor van a "beharangozó".
Ezen kívül csak akkor, ha valaki meghalt. Érte szólhat napközben, amíg nem temették el, akkor a nagy harang, az esti 8-as harangszó után pedig, ha már eltemették, akkor a lélekharang.
Régen a reggeli, a déli és az esti harangszó az imára hívta a keresztényeket, akik a templomon kívül, de egy időpontban mondták el a napi három imát. Bárhol is voltak, ugyanazt imádkozták.
Mostanra erről sajnos leszoktak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!