Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Amikor Jákob egy idegennel...

Amikor Jákob egy idegennel tusakodik egész éjjel, ki volt az az idegen és mivégre történt ez a rejtélyes találkozó?

Figyelt kérdés

2020. máj. 1. 23:00
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
44%

Isten testet öltött egyik angyalával amikor Jákob 97 éves volt.

A küzdelemben az angyal megérintette Jákob csípőjének forgócsontját, és Jákob utána az élete végéig sántított.

Talán az volt a cél, hogy alázatot tanuljon; ez állandóan emlékeztette őt arra, hogy ne gondoljon magáról túl sokat az Istentől kapott jóléte miatt, vagy amiatt, hogy egy angyallal tusakodott.

Jákobnak Sikerült feltartóztatnia az angyalt, míg áldást nem kapott tőle.

Jákob ezután mindig emlékeztetve volt arra, hogy – ahogy az angyal mondta neki – bár Istennel (Isten angyalával) és emberekkel küzdött, és végül győzött, valójában nem győzte le Isten nagy erejű angyalát. Csupán azért volt lehetséges, hogy Jákob küzdhetett egy angyallal, mert Istennek ez volt a szándéka, és mert megengedte neki; így Jákob bizonyíthatta, hogy nagyra értékeli Isten áldását, és szüksége van rá.

2020. máj. 1. 23:32
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

Szia,

Maga a Biblia válaszol a kérdésedre:

“Ekkor Valaki birokra kelt vele, egészen hajnalhasadtáig. De látta, hogy nem bír vele, ezért megütötte a csípője forgócsontját, úgyhogy kificamodott Jákób csípőjének forgócsontja, miközben vele birkózott. Akkor ezt mondta Jákóbnak: Bocsáss el, mert hajnalodik! Ő azt felelte: Nem bocsátlak el, amíg meg nem áldasz. Ekkor megkérdezte tőle: Mi a neved? Ő így felelt: Jákób. Erre azt mondta: Nem Jákób lesz ezután a neved, hanem Izráel, mert küzdöttél Istennel és emberekkel, és győztél. Jákób azt kérte: Mondd meg nekem a nevedet! De ő így válaszolt: Miért kérded a nevemet? És megáldotta őt. Jákób Penúélnak nevezte el azt a helyet, és ezt mondta: Bár láttam Istent színről színre, mégis életben maradtam.” (Mózes első könyve 32:25-31)

Jákob Istennel küzdött.

Üdv. Péter

2020. máj. 2. 00:38
 3/16 anonim ***** válasza:
Ha az eredeti héberben olvasnád, látnád, hogy egy angyallal küzdött.
2020. máj. 2. 02:02
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

Kedves ma 02:02-kor hozzászóló,

Mellèfogtál, mert én héberül olvasom a Bibliát, és mind a két versben, a héber אֱלֹהִ֛ים - fonetikusan ĕ-lō-hîm szó áll aminek jelentése magyarul: Isten. Az angyal szó a héber מַלְאַ֧ךְ fonetikusan mal-’aḵ.

Üdv. Péter

2020. máj. 2. 08:58
 5/16 anonim ***** válasza:

Kedves Péter.

Az tény, hogy úgy értelmezhető, mint aki Istennel küzd. azonban a valóságban nem Istennel csatázott.

Hanem az egyik angyalával, aki képviselte Istent. Ezért mondható, mint ha Istennel küzdőtt volna, mert Isten minden esetben magára veszi azt, ha egy küldöttével, vagy kinevezettjével szembe áll.

2020. máj. 2. 09:32
 6/16 anonim ***** válasza:

Kedves haggy,

Maradjunk a tényeknél. Jákob azt állítja, hogy "láttam Istent színről színre, mégis életben maradtam.” (Mózes első könyve 32:31)

Nincs semmi okunk arra, hogy ez a tapasztalatát megkérdőjelezzük.

Üdv. Péter

2020. máj. 2. 11:37
 7/16 HaEv ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Ez a kérdés már akkor is érdekes volt számomra, amikor Jehova Tanúival a "Paradicsom könyvet" olvastuk.

Ahogy azt előttem is írták és Jákób is mondta, Istennel találkozott.

A "mivégre" szavad elgondolkodtatott. Érteni akartam a kérdést, mivel ezt a szót ma már nem használjuk, régies szó, így meg kellett néznem.

"Hogy írjuk: mi+végre?

A helyes alak: mi végre (MHSz. 2000. 359). (DTSz)

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült."

Aztán a rokonértelmű szavai: Mivégre, mi végett; mi okból, miért; mirevaló, minek.

Szóval hogy "milyen okból" "jött létre", történt ez a rejtélyes találkozó?

Azért, mert Jákób hazafelé tartott és rettenetesen félt Ézsautól. Tudta, hogy becsapta, elvette az elsőszülötti áldást tőle csellel. Annyira félt, hogy mindenkit maga előtt tolt, hogy mögéjük bújjon - ez nem volt valami "férfias" tett. És miután egyedül maradt a patak másik partján, akkor jelent meg neki egy férfi, aki utóbb kiderült, Isten volt, hogy válaszoljon az imájára. Nem tiszta, hogy Jákób miért ment neki, de az biztos, hogy nem tudta, kicsoda, csak utána.

Egy biztos, ezután a csapat élére állt, ahogyan az egy nemzetségvezetőtől elvárható. Ezért jött létre, ez volt a célja Isten részéről ennek a találkozónak.

Jákób itt hasonlít a tékozló fiúra, aki szégyenkezve ment haza - csak most a nagyobb testvér szaladt oda hozzá és csókolgatta, ölelte; míg az Atyjával küzdött.

Jákóbot a sántasága arra is emlékeztette, hogy Istennel találkozott, de nem ismerte fel.

Arra is emlékeztette hogy nem a saját tettei azok, amik megmentik, vagy elhozzák a megoldásokat, hiszen azok többnyire csalások, szabályok kijátszása stb., hanem az Isten jóindulata.

Arra is, hogy nem az áldás a lényeg, hanem az, Aki az áldást adja.

Tudom, a Paradicsom könyv nem ezt írja. Ahogyan azt sem, hogy ez az egyik rész a Bibliában, ahol Isten testet öltése (Jézus) előtt megjelent. Csak ugye ez gondot okoz a JT tanokban, mert szerintük Jézus nem Isten, így egyszerűbb azt mondani, hogy ez egy angyal volt.

Jó lenne tudni a Kérdező szándékát, mert az nem derült ki a kérdésből.

2020. máj. 2. 12:11
 8/16 szp72 ***** válasza:
47%

Kivel küzd Jákob? A Hós 12,4 szerint egy angyallal, Jákob mégis azt mondja: "Istent láttam színről színre" (1Móz 32,30).

A Biblia nagyon sok esetben nem tesz különbséget Isten és az Isten angyala között. Nézzünk egy-két példát. Isten angyala úgy beszél, mintha maga Isten lenne:

"Az ÚR angyala fölment Gilgálból Bókímba, és ezt mondta: Kivezettelek benneteket Egyiptomból, és behoztalak erre a földre, amelyet esküvel ígértem atyáitoknak, és azt mondtam: Nem bontom fel szövetségemet veletek soha," (Bír 2,1)

"Akkor ezt mondta nekem álmomban az Isten angyala: Jákób! Én azt feleltem: Itt vagyok. Azt mondta: Tekints föl, és lásd meg, hogy a nyájban párzó bakok mind csíkos lábúak, pettyesek és tarkabarkák. Mert láttam mindazt, amit Lábán tett veled. Én vagyok Bétel Istene, ahol szent oszlopot kentél föl, és fogadalmat tettél nekem. Most indulj, menj el erről a földről, és térj vissza szülőföldedre!" (1Móz 31,11-13)

Angyalt vagy az Istent látták Sámson szülei? "Jahve angyala nem jelent meg többé Mánóahnak és feleségének. Ekkor tudta meg Mánóah, hogy Jahve angyala volt az. Akkor Mánóah ezt mondta a feleségének: Meg fogunk halni, mert Istent láttuk!" (Bír 13,21-22)

Kit látott és kivel beszélt Hágár? Ugye hát Jahve angyalával (1Móz 16,7). Mégis Hágár úgy könyveli el a dolgot, hogy Jahvét látta: "Azután Hágár így nevezte Jahvét, aki szólt hozzá: Te vagy a látás Istene. Mert ezt mondta: Én is láthattam itt, aki engem látott" (16,13).

Gedeon történetében is Jahve angyala jelenik meg (Bír 6,12), Mégis ilyet is ír a szöveg: "Erre Jahve feléje fordult, és azt mondta neki." (6,14)

Mi erre a magyarázat?

1. Jahve angyala Isten nevében beszél. Ez a magyarázat nem igazán állja meg helyét hiszen nyilvánvaló, hogy a látomásban részesülők magát Istent látják s nem egy angyalt. Különösen Gedeon esete érdekes, amikor az angyal Gedeon felé fordul maga Jahve fordul Gedeonhoz.

2. Jahve angyala maga Krisztus, az Isten Fia. Ez egyébként az egyházatyák magyarázata. Az "angyal" szó ugyanis nem feltétlenül teremtett szellemi lényeket jelenet. A jelentése alapvetően: "küldött", "követ". Keresztelő János is ebben az értelemben Isten "angyala" volt, vagyis pontosabban Isten követe. (Mt 11,10) Krisztus ugye az Isten Fia, aki maga is Isten, tehát Isten és Isten küldötte egyszerre.

3. Isten megjelenési formája. A Biblia ugye azt tanítja, hogy Istent nem lehet látni, aki látja annak meg kell halnia: "Arcomat azonban nem láthatod – mondta –, mert nem láthat engem ember úgy, hogy életben maradjon." (2Móz 33,20)

Mégis ugye sokan látják és nem halnak meg:

"Jákób Penúélnak nevezte el azt a helyet, és ezt mondta: Bár láttam Istent színről színre, mégis életben maradtam."(1Móz 32,31)

"Egész biztosan meg kell halnunk – mondta Mánoah feleségének –, mert Istent láttuk." (Bír 13,22)

"Lám, az Úr, a mi Istenünk megmutatta nekünk dicsőségét és nagyságát, hallottuk hangját a lángok közül. Ma átéltük, hogy Isten beszélhet az emberrel, s ez mégis életben marad." (5Móz 5,24)

Az Isten angyala tehát Isten olyan megjelenési formáját is jelenheti, amelyet, ha az ember lát nem kell meghalnia. Az ószövetségi szerzők nyilván ezt értették alatta, aligha gondoltak az Isten Fiára.

2020. máj. 2. 17:02
 9/16 anonim ***** válasza:

"Jákob azt állítja, hogy "láttam Istent színről színre, mégis életben maradtam.”"

Kedves Péter. Ahogy valaki irta, sokszor olvasunk olyan szóképeket, mint ez is. Istent nem láthatta, mert ember nem láthatja.

2020. máj. 2. 18:38
 10/16 anonim ***** válasza:
23%

Ez a Péter valami tanú lehet gondolom. Mindegy.

Aki él, az nem láthatja Istent. Mózes is belehalt a találkozásba.

Jákob angyallal küzdött. De az angyalokkal való találkozást is sokszor isteninek írják le.

2020. máj. 2. 18:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!