Amikor Jákob egy idegennel tusakodik egész éjjel, ki volt az az idegen és mivégre történt ez a rejtélyes találkozó?
Sziasztok,
Először is a tanú nem én vagyok, hanem haggy.
Másodszor Mózes nem azért halt meg mert látta az Istent színről színre. Ábrahám is látta és Jákob is látta.
Harmadszor az Úr Jézus Krisztus vezette ki az ő népét Egyiptomból (Júdás 5 a legrégebbi kéziratok szerint).
Üdv. Péter
Sziasztok,
Nekem ne is hidd el, a Szentírásnak higgy:
“ Amikor a férfiak megfordultak, és elindultak Sodoma felé, Ábrahám még ott állt az Úr előtt... Ekkor az Úr befejezte a beszélgetést Ábrahámmal, és eltávozott, Ábrahám pedig visszatért lakóhelyére.” (1.Móz. 12:22,33)
“Jákób Penúélnak nevezte el azt a helyet, és ezt mondta: Bár láttam Istent színről színre, mégis életben maradtam.” (1.Móz. 32:31)
Üdv. Péter
Lehet-e látni Istent, az Atyát? Az angyalok a mennyben szüntelenül látják (Mt 18,10), az emberek azonban nem láthatják:
"Istent nem látta soha senki, az Egyszülött Isten nyilatkoztatta ki, aki az Atya ölén van" (Jn 1,18).
Miért nem? Azért, mert az emberi természet nem alkalmas arra, hogy lássa. Vagy belehalna, vagy át kéne alakulnia valamilyen agyal szerű lénnyé, hogy befogadhassa. Az ószövetségi ember meggyőződése volt, hogy aki Istent látja az meghal (2Móz 33,20), ezért rémüldöznek vagy éppen csodálkoznak egy-egy jelenés után (Ter 32,31; Bír 6,22; Bír 13,22), hogy még életben vannak.
Lehet-e látni a Fiút? Mivel a Fiú tökéletes tükörképe az Atyának, tökéletesen ugyan olyan, s aki őt látja az Atyát is látja, ezért természetesen a Fiút sem lehet látni a maga isteni valójában. Természetesen a megtestesült, istenségét levető, szolgai alakot öltő emberré lett Fiút lehet látni.
Lehet-e látni az angyalokat? Nem lehet látni azokat sem, mert nem anyagi, hanem szellemi valóságok. Természetesen megjelenhetnek, s olyan alakot vehetnek fel, ami nekik tetszik. Természetesen ilyen értelemben az Istent vagy a Fiát is lehet látni, s a Bibliában számos jelenés és látomás van, ahol látják Istent, akár a Fiával, akár a Fia nélkül. Ezek azonban csak látomások, Isten jelképes látása, nem pedig színről-színre való látás legalábbis nem a szó teljes értelmében. Természetesen Isten felvehet egy egyszerű emberi alakot vándort vagy királyit vagy akár állatit (galamb, bárány), lehet egy vakítóan fényességes alak, lehet egy lángoló hegy vagy éppen égő csipkebokor. Istent látják? Igenis meg nem is. Ha például valaki látja a kis ujjamat, akkor engem lát vagy nem? Nyilván lát belőlem valamit, de nem a teljes valómat.
Azt hittem, hogy valahol létezik egy könyv, ami részletesebben leírja ezt a találkozót.
Nekem ez a rész egy rejtély, mert ha olvasom a Bibliát akkor ez a rész azt sugallja hogy Istennel találkozott! Viszont ha az egész Ószövetséget figyelembe veszem, akkor úgy képzelem el Istent, hogy az Ő szentsége hatalmassága szinte felfoghatatlan emberi ésszel. Például amikor Mózes a hegyen állt azt mondta neki Isten, hogy vegye le a cipőjét mert az a hely szent. Vagy amikor megjelent a hegyen a nép egész szeme láttára és a népet félelem fogta el és egy határt nem is léphettek át különben meg kellett halniuk. Vagy amikor a frigyládát vitték és Uzza nem hagyta hogy leessen a láda és ezért megfogta azt és ezért meg kellett halnia. Ezek mind arra engednek következtetni, hogy az Istennel való találkozás és érintkezés szinte lehetetlen volt egy hétköznapi halandó számára! Persze Ábraham Jákob és Mózes kiválasztott emberek voltak, így Isten akaratával ez megtörténhetett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!