Kedves Keresztények ! Szerintetek Jézus maga az Isten, vagy pedig az Isten Fia ?
Jól tudom, hogy a katolikusok Bibliájában Jézus Istenként szerepel, a reformátusokéban például Jézus Isten Fia ? Ha tévednék akkor bocsánat.
Abdullah ;)
Rendben, azt hiszem sikerült megértenem a Szentháromság lényegét, szóval nem írtatok hiába. :)
Csak annyit tudok a magam részéről, hogy a szüleimnek van egy Károlyi Bibliája, -nem tudom mikori kiadás, de legalább 40-50 éves szerintem- és abban ha jól emlékszem végig Fiú van emlegetve.
(Illetve van nekik, egy kb. 1890-es kiadású nagy Bibliájuk is, de azt ritkán nyitottam ki)
"Nem értem miért nem olvastad el a könyvet amit ajánlottam neked. Akkor talán nem kérdeznél olyanokat, miket egyházi személyek megválaszolnak benne, nem itt írogató hétköznapi laikusok. Te és a másik muszlim is, tényleg csak unatkozik azért írogattok itt."
Azért írogatok itt, mert Nálatok kevésbé intelligens személyek, újra és újra támadják az Iszlámot. Jövő héten is lesz vagy 10 ilyen kérdésük.
Én úgy gondolom, hogy mindenki véleménye számíthat. Sosem lehet kizárni azt, hogy bármelyik ember véleménye igazabb mint akármelyik vallástudósé. Nálunk az Iszlámban a vallástudósok, mindig a véleményük után megjegyzik "de Allah tudja a legjobban". Ezzel utalva arra, hogy lehetséges hogy tévednek, rosszul értelmeznek valamit. Csak és kizárólag Allah az aki minden tudás tökéletes birtokosa.
Elméletileg lehetséges, hogy egy tevepásztor aki olvassa a Koránt, valamit jobban értelmez, mint egy komoly egyetemet végzett vallástudós.
Vannak vallásjogi iskoláink, de az a személy aki képes arra, hogy ÖNÁLLÓAN tanulmányozza az Iszlámot, nem kell hogy válasszon ezen iskolák közül, hanem úgymond "szabadúszó" muszlim maradhat a szunnita Iszlám keretein belül.
Ezen megközelítésből kiindulva az "amatőr" véleményt sohasem szabad alapból figyelmen kívül hagyni.
Mindenesetre itt a legtöbb válaszolónak a Szentháromságról vallott elképzelése annyira egyirányba mutat, hogy ezt most már elfogadom "általánosan elfogadott" keresztény hitelvnek. Főleg, hogy most már (remélhetőleg) értem is, hogy miről szól. Eddig azt gondoltam, hogy ellentmondásban vagytok ezzel kapcsolatban egymással. De most megtapasztaltam, hogy inkább egyetértésben vagytok a Szentháromság értelmezésében.
Köszönöm szépen.
"Én úgy gondolom, hogy mindenki véleménye számíthat. Sosem lehet kizárni azt, hogy bármelyik ember véleménye igazabb mint akármelyik vallástudósé. Nálunk az Iszlámban a vallástudósok, mindig a véleményük után megjegyzik "de Allah tudja a legjobban". Ezzel utalva arra, hogy lehetséges hogy tévednek, rosszul értelmeznek valamit. Csak és kizárólag Allah az aki minden tudás tökéletes birtokosa."
Szerintem félreértesz. Mindenki véleménye számít, ez igaz, mindenkinek lehetnek jó gondolatai és meglátásai. A baj az, hogy a legtöbben akik ezen az oldalon írogatnak alig ismerik a Bibliát, nem sokkal több rálátásuk van a témára, mint neked. Így lényegében felesleges köröket futsz, húzod a saját idődet. Nem arról van szó, hogy úgy gondolom csak az egyházi személyeknek a véleménye számít, én sem vagyok az. Viszont én sem a gyakoriról szedtem, amit tudok, hanem olvastam a Bibliát és még hozzá rengeteg kiegészítő anyagot, amit nálam tanultabb és felkészültebb emberek írtak. És látod még az én válaszomba is csúszott tévedés, pedig én azért az átlagnál jobban képben vagyok. Persze, időnként itt is lehet kapni jó és normális válaszokat, de alapvetően ez az oldal nem jó forrás és azt ki kell várni. Néha idetéved valaki, néha nem. Honnan tudod, hogy egyáltalán kicsoda az aki ír és milyen felkészültségi szinten van? Sehonnan. Minden bizonnyal vannak itt olyanok, akik egyetemen tanulták, amit tudnak, mások önszorgalomból képezték magukat, megint mások utoljára hittanórán foglalkoztak az egésszel és olyanok is akadnak, akik még a Bibliát sem nyitották ki soha és ennek a sok embernek a szava, mind egy kalapba megy. Ami azért kicsit problémás, ha valakit komolyan érdekel egy kérdés. Egy hivatalosan, több ember által átnézett és jóváhagyott könyv vagy weboldal, egy átgondolt előadás, amit hónapok alatt állítottak össze, azért megbízhatóbb forrás, mint az amit valaki itt pár perc alatt fejből lepötyög. Én mindig erre hívom fel a figyelmet.
A kereszténység meg eleve olyan, hogy van egy 2000 éves vallás, 2000 évnyi irodalommal. Nagy vonalakban pár mondatban ellehet mondani, hogy pl. mi a szentháromság lényege. De ha ezt az ember abból a pár mondatból nem érti meg, akkor ennyi. Senki nem fog idepötyögni egy legalább 30 oldalas esszét, hogy teljeskörű választ adjon.
"Ezen megközelítésből kiindulva az "amatőr" véleményt sohasem szabad alapból figyelmen kívül hagyni."
Oké, ezzel egyetértek. Lényegében én is "amatőr" vagyok. Csak tudod amatőr és amatőr között is van különbség. Egyértelműen aki napi szenten olvassa a Bibliát, sokkal megalapozottabb válaszokat tud adni, mint aki ismer belőle pár részt és szinte soha nem foglalkozik vele. De ez más vallás képviselőjére is igaz, egy muszlimra is. Nem mindegy ki mennyire ismeri és érti vagy éli meg a saját vallását. Nyilván minél jobban elmélyed benne az illető, annál hitelesebb válaszokkal tud szolgálni kifelé. Tehát pl. a vallástudósok véleménye nem abszolút, ők is csak emberek, de azért alaposan megfontolandó, hogy mit és miért mondanak, hiszen egész életükben ezzel foglalkoztak, erre vannak specializálódva.
Minden estre örülök, hogy segített valamit, amit írtam. Minden jót!
Kedves Abdullah :) ez nagyon szuper kérdés, a Te kérdésed!
Ahogyan mi emberek is egyenlőek lehetünk pl. a céljainkban, elveinkben, hasonlóan egyenlő Isten a Fiával: egységesek a céljaikban, munkájukban, elveikben. És ahogyan egy Apa a Fiával sem azonos személy, természetesen Isten és a Fia sem. A Biblia feltárja a nevüket - a nevük is megkülönbözteti őket, ellenben a szent lélek vagy szent szellem Isten ereje, ezért nincs neve.
A háromságtan dogmája megmagyarázhatatlan, értelmezhetetlen, nem bibliai tanítás. Ezt maga a Katolikus Enciklopédia is elismeri. Ráadásul csak egy-harmad tisztelet és imádat járna e dogma szerint a Mindenható Teremtő Istennek, mintha Ő bárkivel megosztaná a dicsőségét. Istent gyalázó tanítás, mint ahogy a többi dogma is. Az Enciklopédia pl. megjegyzi, hogy "mindhárom személy öröktől fogva létezik", a Biblia ellenben feltárja, hogy a Teremtő Istennek nem volt kezdete, egyedül Ő az, aki öröktől fogva létezik, ellenben a Fiú az első teremtése, illetve a szent lélek nem személy.
A Biblia a legelső lapjaitól kezdve különálló személyként beszél róluk: 1Mózes 1:26: "teremtsünk embert", mondta a Teremtő Isten. Egyértelmű a Biblia lapjain, hogy a Fia, aki később Krisztussá vált a földön, Ő volt a mestermunkás, akivel együtt teremtett meg mindent (Példabeszédek 8:30, 31). A Biblia a többi oldalán sem beszél soha egyetlen személyként Istenről és a Fiáról, sőt, a feltámadt, megdicsőült Fiúról így beszél Pál apostol: "minden férfi feje Krisztus, az asszony feje a férfi, Krisztus feje pedig Isten" (1Korintusz 11:3).
Kívánom, hogy megtaláld az igaz válaszokat a kérdéseidre!
"A háromságtan dogmája megmagyarázhatatlan, értelmezhetetlen"
Attól, hogy egyesek szellemi korlátoltságuk miatt nem tudják értelmezni, még nem lesz értelmezhetetlen. Lehet neked már a newtoni fizika is értelmezhetetlen, de nem a newtoni fizikával van baj, csak a te felfogóképességeddel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!