Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Akik elhagyják a katolikus...

Akik elhagyják a katolikus hitet általában miért lesznek protestánsok vagy nem keresztény vallásúak?

Figyelt kérdés
vallás,katolikus,protestáns

2021. szept. 3. 22:32
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
38%
Mert ott nem kell keresztet vetni, szobrokhoz imádkozn, gyónni böjtölni és templomba járni. Szóval lazább. Az emberek szeretik ami nem szigorú.
2021. szept. 4. 03:56
 2/15 anonim ***** válasza:
69%
Mert nem vagyok babonás.
2021. szept. 4. 05:50
 3/15 anonim ***** válasza:
60%
Mert ha elhagyják az Egyházat, nagyjából nincs más választás. Talán az ortodox lenne a legjobb, de nálunk nincs elterjedve, nem ismerik. Hogy miért nem ismerik az ortodox egyházakat, az jó kérdés lenne, de ha megfigyeljük, általában vagy olyanok lépnek ki, akiket valami személyes sérelem ért, illetve hitük kicsit felszínes, vagy olyanok, akiknek ismeretük rendkívül gyatra. Talán ezért nem ismerik az apostoli ortodox egyházakat sem.
2021. szept. 4. 16:08
 4/15 anonim ***** válasza:
18%
Én járok ortodox templomba református létemre és megsugom neked hogy 1000-szor bonyolultabb mint a katolikus vallás. A szertartásaik nehezebbek és legalább 1öö alkalommal kell keresztet vetni egz 2 órás Liturgia alatt és mindent ráfelelni amit a pap mond az ekténián. Akinek a katolikus vallás bonyolult az az ortodoxban labdába se rugna, és ott 3 ujjal vetünk keresztet meg jobbrol balra nem mint a katolikusoknál. Euharistia szempontjábül igen...az ortodoxok vallják az Átváltoztatást de mondom sokkal bonzolultabb mint a katolikus. Szigorubban veszik az ünnepeket, több az ünnep és rengeteget kell böjtölni és megsugom a keresztelés meg a temetés egész másként van mint katolikuséknál. Én azt mondom a katolikus az ortodox vallás protenstánsa, annyira szimpla. Bemegyek egy ortodox templomba, hiába járok junius óta még mindig követnem kell mást hogy mikor kell keresztet vetni mert nemcsak ekténiák végén kell, mikor kell felállni, vagyis azt tudom hogy az imádságoknál meg mikor kell letérdelni. Föleg hogy nálunk románúl is van és ugy nem tudok. Ott tartok hogy a román Niceai Apostoli hitvallást a többiek után el tudom mondani de egyedül csak addig tudom hogy Cred intr un Iisus Hristos. A lényeg aki a katolikus egyházat otthagyta met szigorú az az ortodoxban ugyanvalost nem lesz boldog. Én hogy református vagyok szerencsére böjtöket meg ilyesmit nem kell tarrtsak, igaz a templomban nem is tudja a pópa hogz nem vagyok ortodox csak sejti. Nem esett le nekik hogy egy protenstáns is jár oda.
2021. szept. 5. 00:25
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

[ma 00:25]: Hadd pontosítsak. A Katolikus Egyháznak számos részegyháza van, ezeknek különböző liturgikus szokásaik vannak. Amit te az ortodox templomban látsz, az a kereszténység úgynevezett bizánci rítusa. Ezt azonban nemcsak az ortodoxok, hanem a katolikusok több keleti részegyháza is követi. Magyarországon a görög katolikus egyház követi a bizánci rítust, és az teljesen katolikus, ugyanakkor a szertartásai hasonlóan bonyolultak az ortodoxhoz.

A latin ("nyugati", "római katolikus") szertartásrend a legelterjedtebb a Katolikus Egyházon belül, és valóban elég egyszerű a bizánci rítushoz képest, de ez csak a II. Vatikáni Zsinat óta van így, amikor a Katolikus Egyház a latin rítust nagymértékben átalakította, és nagyban egyszerűsítette. Előtte az is bonyolultabb volt.

Egyébként annyira azért nem bonyolult a bizánci rítusú szentmise (vagy Szent Liturgia, ahogyan ők nevezik) sem, meg lehet tanulni, ha az ember rendszeresen jár. Említed a sűrű keresztvetést, ehhez jó iránymutatás, hogy amikor a teljes Szentháromság vagy legalább az Atya említésre kerül, akkor kell keresztet vetni (ez nem írja le az összes keresztvetést, de a többségüket igen, kiindulópontnak jó).

2021. szept. 5. 16:40
 6/15 anonim ***** válasza:
72%

de ha megfigyeljük, általában vagy olyanok lépnek ki, akiket valami személyes sérelem ért

Nem ért semmiféle sérelem

illetve hitük kicsit felszínes

Mély a hitem és van Isten kapcsolatom. Neked van?

vagy olyanok, akiknek ismeretük rendkívül gyatra

Az ismeretem pontos és azért nem maradtam katolikus, mert nem vagyok babonás. Aki azt hiszi, hogy az Isten kapcsolathoz ezek a rituálék szükségesek, illetve inkább rimánkodik egy szenthez, minthogy közvetlenül Istenhez szóljon, az egy nagyon szomorú dolog.

Én azt figyeltem meg, hogy pont a katolikusoknak nevetséges a hite, tele vannak babonával és nulla a Biblia ismeretük. És ezért katolikusok. De nem maguktól, hanem mert babaként abba a felekezetbe vizezték be őket.

2021. szept. 5. 18:22
 7/15 anonim ***** válasza:
31%

Akkor rád ez volt igaz kedves 6-os:

"vagy olyanok, akiknek ismeretük rendkívül gyatra"

Jól írtam, hogy általában e három közül az egyik.

2021. szept. 5. 19:07
 8/15 anonim ***** válasza:
64%
A protestáns egyházak Biblikusabak.
2021. szept. 9. 14:21
 9/15 anonim ***** válasza:
61%
7# Melyik része nem igaz? Az, hogy szentekhez imádkoztok Isten helyett? Vagy szerintetek kell egy csomó emberi rituálé, mert csak így lehet Istenhez közeledni? Vagy hogy babaként lesz katolikus a legtöbb egyház tag? Melyik?
2021. szept. 9. 16:02
 10/15 anonim ***** válasza:

Melyik? Mert mind nem lehet az, ha egyik ezt vallja, másik azt vallja és van belőle sok ezer.

2021. szept. 9. 16:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!