Akik elhagyják a katolikus hitet általában miért lesznek protestánsok vagy nem keresztény vallásúak?
[ma 00:25]: Hadd pontosítsak. A Katolikus Egyháznak számos részegyháza van, ezeknek különböző liturgikus szokásaik vannak. Amit te az ortodox templomban látsz, az a kereszténység úgynevezett bizánci rítusa. Ezt azonban nemcsak az ortodoxok, hanem a katolikusok több keleti részegyháza is követi. Magyarországon a görög katolikus egyház követi a bizánci rítust, és az teljesen katolikus, ugyanakkor a szertartásai hasonlóan bonyolultak az ortodoxhoz.
A latin ("nyugati", "római katolikus") szertartásrend a legelterjedtebb a Katolikus Egyházon belül, és valóban elég egyszerű a bizánci rítushoz képest, de ez csak a II. Vatikáni Zsinat óta van így, amikor a Katolikus Egyház a latin rítust nagymértékben átalakította, és nagyban egyszerűsítette. Előtte az is bonyolultabb volt.
Egyébként annyira azért nem bonyolult a bizánci rítusú szentmise (vagy Szent Liturgia, ahogyan ők nevezik) sem, meg lehet tanulni, ha az ember rendszeresen jár. Említed a sűrű keresztvetést, ehhez jó iránymutatás, hogy amikor a teljes Szentháromság vagy legalább az Atya említésre kerül, akkor kell keresztet vetni (ez nem írja le az összes keresztvetést, de a többségüket igen, kiindulópontnak jó).
de ha megfigyeljük, általában vagy olyanok lépnek ki, akiket valami személyes sérelem ért
Nem ért semmiféle sérelem
illetve hitük kicsit felszínes
Mély a hitem és van Isten kapcsolatom. Neked van?
vagy olyanok, akiknek ismeretük rendkívül gyatra
Az ismeretem pontos és azért nem maradtam katolikus, mert nem vagyok babonás. Aki azt hiszi, hogy az Isten kapcsolathoz ezek a rituálék szükségesek, illetve inkább rimánkodik egy szenthez, minthogy közvetlenül Istenhez szóljon, az egy nagyon szomorú dolog.
Én azt figyeltem meg, hogy pont a katolikusoknak nevetséges a hite, tele vannak babonával és nulla a Biblia ismeretük. És ezért katolikusok. De nem maguktól, hanem mert babaként abba a felekezetbe vizezték be őket.
Akkor rád ez volt igaz kedves 6-os:
"vagy olyanok, akiknek ismeretük rendkívül gyatra"
Jól írtam, hogy általában e három közül az egyik.
Melyik? Mert mind nem lehet az, ha egyik ezt vallja, másik azt vallja és van belőle sok ezer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!