Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Istenhitnek mi a lényege és...

Istenhitnek mi a lényege és miért kell foglalkozni vele?

Figyelt kérdés

Engem megkereszteltek születésem után, voltam ilyen elsőáldozó is úgy 8-10 (?) éves korom körül, eljártam ministrálni is templomba de aztán úgy 18 éves koromra elfelejtettem ezt az egészet mert iszonyú unalmas volt már ott ülni a hidegben és büdösben a templomban.

Szóval semmivel nem lehetne már visszarángatni oda. Felnőtt fejjel nagyon fura lenne egy sosem látott állítólag létező természetfeletti lényhez imádkozni, mint valami földönkívülihez.

Értelme azért volt hogy töltöttem ezzel gyerekkoromban pár évet?

2021. aug. 7. 13:52
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
60%
Nem semi értelme nem volt. Feleslegesen elpazaroltál egy csomo időt. Sajnálom!
2021. aug. 7. 14:05
 2/14 anonim válasza:
Én amúgy ezért nem értem a vallásokat.Miért kell rítusok és dogmák köré építeni azt, hogy higyjen valaki egy fensőbb erőben?
2021. aug. 7. 15:37
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Az még durvább ha pl. egy vallás azt mondja hogy ezt és ezt kell csinánod mert ha nem, pokolba kerülsz. És természetesen csak a mi vallásunk az igazi a többi hitetlen. A másik része, hogy nincs 2 egyforma vallás ami homgénen szinte ugyanazt a tanítást hirdeti. Ez számomra a legfurcsább, annak ellenére hogy szinte mindegyik világvallás azt hirdeti hogy ez "Isten szava". Akkor most több teljesen különböző, egymásnak teljesen ellentmondó Isten létezik?
2021. aug. 7. 18:58
 4/14 anonim ***** válasza:
2021. aug. 8. 01:29
 5/14 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező, általában egy életkor körül elkezd az ember gondolkodni a léten, az élet értelmén, miért vagyunk itt, mi az éáletünk célja stb,stb... Egyfajta világnézet a fejlődéstan (evolució) és egy másik a teremtés (ennek sok változatra van, most nem mennék bele). Vallástól függetlenül talán mégis van értelme ezt átgondolni, merthogy vagy az egyik igaz, vagy a másik. tehát vagy az igaz, hogy VALAKI /VALAMI (értelmes intelligencia) okkal és szándékkal teremtette a világegyetemet és hozta létre az életet -és minket, vagy pedig az az igaz, hogy minden "véletlenül", de legalábbis irányítatlanul "kifejlődött".

Az Istenhit -amennyiben erről meggyőződsz, választ ad olyan kérdésekre, amire máshol nem találsz választ. Ugyanis, ha létezik egy értelmes Teremtő, akkor nyilván volt oka, amiért teremteni kezdett, és joggal bízhatunk abban is, hogy figyelemmel kíséri a teremtésművét és talán nem hagyja, hogy az, amit Ő nagy gonddal és szeretettel megalkotott , elpusztuljon.

Szerintem feltétlenül van értelme utánajárni ennek.

2021. aug. 9. 12:10
 6/14 anonim ***** válasza:

Kedeves kérdezö,engem szüleim valásosan neveltek megkereszteltek elsö áldozás bérmálkodás STB.. 23 éves koromig eljártam templomba.De aztán elvesztetem a hitem isten felé és ezuán rájötem hogy a valás dogmáji nélkül sokal boldogabb és kiegyensujozotabb az életem. Most 37 éves közben megszültem a 11 éves ikreim ( 1 fiu 1 lány) elmagyaráztam nekik a valás és az ateizmus alapjait.És döntést kináltam nekik hogy ha akarják járjanak templomba higyenek istenben de ha nem akor azal sincs semi baj ha nem hisznek istenben .A fiam a valást választota aktivan el jár templomba STB.. A lányom viszont nem hisz istben nem jár templomba de atól fügetlenül hogy ilyen különbözö a világnézetük nagyon szoros a kapcsolatuk.

37/N

2021. aug. 9. 12:59
 7/14 anonim ***** válasza:
Mindig furcsának érzem hogy vanak emberek akik hisznek a bibliában ami végülis egy fikcio.Ez pontosan ugyanojan mint a gyerekek 10 éves korukig tudnak hini aban hogy kapnak egy levelet a roxfortbol de aztán kinövik de a valásban valamiért akor is hisznek az emberek amikor felnönek.
2021. aug. 9. 18:16
 8/14 anonim ***** válasza:

Kedves @7-es! Elég nagy bátorság a Bibliát "fikciónak" nevezni. A történészek több esetben fordultak a Biblia feljegyzéseihez, amikor egy-egy korabeli helyzetet nem értettek pontosan, vagy nem találták a megfelelő bizonyítékot - és lám, a Biblia hitelesnek bizonyult. De ugyanez a helyzet a tudományos kérdésekben is. Csak azért, mert egyszerű szavakkal fogalmaz, még nagyon is időtálló és tudományosan megalapozptt kijelentéseket tesz.

Végül figyelmedbe ajánlanám a "való életre" vonatkozó tanácsait, akár gyereknevelésre, akár párkapcsolatra, vagy épp munkaadó-munkavállaló viszonyra, de a saját lelki egyensúlyodra vonatkozóan is a mai napig helytálló és használható tanácsokat találasz benne.

Szóval sokmindent lehet rá mondani, de hogy "fikció" lenne, azt pont nem.

A vallások már egy másik témakör. A rengeteg féle vallás, amelyik mind azt hirdeti magáról, hogy nála van az igazság - ezeknek tényleg nem hihetünk el mindent. Viszont a Bibliával nem lőhetsz mellé.

Nem véletlen, hogy a mai napig ebből a könyvből nyomtatják a legtöbbet és ezt fordították le a legtöbb nyelvre (részben, vagy egészben). Valamit mégiscsak tudhat, hogy fennmaradt napjainkig az őt ért üldözések ellenére (különösen a középkorban) és ha ekkora "népszerűségnek" örvend!

2021. aug. 10. 12:01
 9/14 A kérdező kommentje:

# 8

abban tudsz segíteni hogy "hogyan kell olvasni" a Bibliát?

Én teljes nyitottsággal nekiálltam elolvasni gimnazista koromban. Tisztelettel, odaadással hogy most majd akkor megfejtem a nagy titkot.

Elejétől kezdtem, szépen nyugodtan elolvastam minden lapját.

Erre többektől ez volt a lebaszás, hogy "Jaj a Bibliát nem úgy kell olvasni!"

Mindegyiket kértem akkor mondja el a tuti olvasási módszert. Erre jött a titokzatos mosolygás, sunnyogás, hogy nem úgy van az stb.

A lényeg, azóta sem tudom hogyan kell olvasni a Bibliát!

Talán te tudod.

2021. aug. 10. 19:20
 10/14 anonim ***** válasza:

Szia! 8-as vagyok , köszi a kérdést, megtisztel a bizalmad! Több lehetőség közül választhatsz: olvashatod az elejétől elkezdve ahogy egy átlag könyvet, ekkor kapsz egy átfogó képet. Aztán olvashatod témakörönként, pl Jézus élete: Máté-Márk-Lukács-János evangéliumai, vagy az apostolok levelei szintén külön csoportot alkotnak. Az ószövetségben pl Mózes 1-2 könyve az emberiség történelmének kezdetét írja le, Józsué, Bírák és Ruth könyve már arról az időszakról szól, amikor az izraeliták beléptek az ígéret földjére, Sámuel 1-2 , Királyok1-2 és Krónikák 1-2 könyvei a királyok uralkodásának időszakát öleli fel, Ezsdrás, Nehémiás és eszter könyvei a zsidók kiszabadulása a fogságból , Ézsaiás, Jeremiáűs, Ezékiel és Dániel az úgynevezett "nagypróféták" az ő íráasik isten figyelmeztetéseit tartalmazza, amjd az ítéletek beteljesedését is, ez is nagyon tanulságos tud lenni.

Aztán a Zsoltárok könyve önmagában is szép olvasmény, míg a Pédabeszédek és Prédikátor könyvei a bölcsességek gyűjteménye.

Szerintem válassz egy ilyen "egységet", ami érdekelne, és kezdd azzal, próbálj minden nap néhány fejezetet olvasni, de ne a mennyiség legyen a lényeg, hanem gondold át, amit olvasol, hogy megértsd. Ha érdekesebbé akarod tenni, utánanézhetsz (ma már akár a neten is) az adott időszaknak, amiről épp olvasol, hgy abban a korban mi is volt a jellemző pl épp a zsidók életére. Így jobban el tudod képzelni a körülményeket. Ezen kívül próbáld megkeresni, hogy vajon tanít-e nekünk így 2021-ben valamit az adott rész. Nem feltétlenül lesz így, de sok esetben nekünk is hasznos. Pl az biztos, hogy isten nem változik, és ha bűnnek tekintett valamit az ókorban, vagy az I.században, az biztosan most is helytelen a szemében.

Így egyre jobban megismered Istent is és azt isláthatod, hogy a te személyiségeden hol tudsz még javítani (mindannyian tudunk valamiben fejlődni ez biztos)

Ahogy olvasod a Bibliát így módszeresen és közben látod, hogy bizonyos részeit mondjuk a történelem, vagy csillagászat mára hogyan igazolta, látni fogod, mennyire hiteles és megbízható könyv - és hogy valóban Isten a Szerzője.

Remélem, sikerült kedvet csinálnom, ha tudok még segíteni, szívesen teszem, keress nyugodtan!

2021. aug. 11. 13:00
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!