Miért pont Kereszténység?
"A világot már nem lehet megváltoztatni és ahhoz, hogy tényleg jó legyen, mindenkinek annak kellene lennie"
Tökéletesen egyetértünk, jól megfigyelted, ezért butaság bármilyen utópiában hinni. Az ember nem változik. Viszont:
Zsoltárok
37,10 Egy kevés idő még és nincs gonosz; nézed a helyét és nincsen ott.
37,11 A szelidek pedig öröklik a földet, és gyönyörködnek nagy békességben.
Vagy a másik, ami megmozgatja az ember fantáziáját, amit Jézus mondott:
"Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higgyetek Istenben, és higgyetek énbennem. 2Az én Atyám házában sok hajlék van; ha nem így volna, vajon mondtam volna-e nektek, hogy elmegyek helyet készíteni a számotokra? 3És ha majd elmentem, és helyet készítettem nektek, ismét eljövök, és magam mellé veszlek titeket, hogy ahol én vagyok, ott legyetek ti is."
... visszakanyarodva korábbi kérdésedhez, ezért szükséges a próba. Mert a másik világba, olyanok kerülnek, akik eleve nem cselekednének a felebarátaik ellen rosszat, igazságtalanságot, mert megtisztultak annyira. És egy eleve jobb világban, eleve könnyebb is jónak lenni. Ebben a világban a körülmények, meg a Sátán is treníroz a rosszra.
Na, de nem tudhatjuk milyen az a másvilág. Mert sok millió bolygó van, meg 4-nél több dimenzió.
Ajánlott olvasmányok:
C S Lewis: A nagy válás ("alternatív pokol vízió")
Dosztojevszkij: Egy nevetséges ember álma, utóbbit újra kéne olvasnom de, úgy rémlik témába vág. :)
Az egyház azt tanítja, hogy szeresd az ellenséged, s urunkat mégis gyűlöli, pedig ők nevezték el őt ellenségnek-Sátánnak. Itt rögtön ellentmondásba ütköztünk. Azt is tanítja: ne ölj! Isten mégis ölni készül a végítéleten és ölt is már nemegyszer. (lásd biblia)
Ha ő a saját lelkét adja a híveinek, hogy hozzá hasonlatosak legyenek, miért tiltja meg azokat a dolgokat, miket ő maga is megtenne, előszeretettel használ. Egyenlőséget hirdet, de az egyház 2 évezrede próbál az emberek fölé emelkedni. Nekik az lenne a fő alapelvük, hogy
mindenhol segítsék az embereket és mégis ők tartják a markukat. Koldusokként alamizsnákból királyokká szeretnék magukat emelni. Üres szólamokat prédikálnak, miket még maguk sem hisznek, de nem is ez a cél, hanem a jólétük megteremtése, pedig pont a mesterük tanította, hogy aki őt akarja követni, hagyja el mindenét s mindenkiét s lélekben haljon meg érte, hogy benne születhessen újjá. .Az egyház tanácsokat osztogat, hogyan kellene élni. De milyen jogon?! Hiszen nem ismerik az életet, hisz mindig is KITARTOTTAK voltak. Isten akaratával magyarázzák meg a gondjaikat, hogy ő jót tett neked, csak ne csalódj bennük s arra ösztönöznek fogadd el a rossz dolgokat ahogy vannak, pedig ami rossz azt nem elfogadni kell, hanem kiirtani bármi áron! Az életben alapvetően is nehéz helytállni, de ha még a kereszténység keretei közé is hagyjuk magunkat szorítani, az csak hátráltat minket, gátol a céljaink elérésében és nem mozdít előre. Tiltja az élvezeteket, pedig az élet a legjobb dolog, ami megtörténhet veled, hát miért ne élveznéd?!
Ha az istenük, féltőn szerető atya, akkor miért van a csodás világa tele veszéllyel? Senki sem hagy a gyereke játékai közt borotvapengét, hogy hátha nem játszik vele. Az egyház Lucifert kiáltotta ki minden rossz eredeztetőjének, de szerintem csak bűnbakot kerestek, kire istenükét és saját baromságaikat tudják fogni, ezáltal remélve felszabadulást, kínzó lelkiismeretük alól.
Egy kis bökkenő van a gondolatmenetedben. Jézus maga is a Sátán ellen foglalt állást. „Az emberölő volt kezdettől fogva, és nem állott meg az igazságban, mert nincsen ő benne igazság. Mikor hazugságot szól, a sajátjából szól; mert hazug és hazugság atyja.” „Láttam a Sátánt villámként leesni az égből.” Ugye Mt 4 . fejezet leírja hogy Jézust megkísértette a Sátán.
Tehát választani kell, Jézus vagy Sátán. Azt nem tudom mi az eredete Sátán lázadásának, és nem is foglalkozom vele, mert csak spekulálni lehetne. Jézusnak hiszek, hogy az Atya jó. És Sátán nem a barátom.
Ismerem a gnosztikusok tanítását, hogy szerintük e világ teremtője rossz, egy demiurgosz, akit a Biblia Istenével azonosítnak, és hogy nem ő a legfőbb Isten, mert a legfőbb Isten szerintük személytelen, megközelíthetetlen.
Én nem vallom, hogy a Biblia minden egyes szava Isten szava. Viszont az üdvösség és megváltás kérdésében tévedhetetlenül igaz a tanítása.
(Be van bizonyítva, mert a próféciák és szimbólumok előre utaltak Jézusra)
Nem hiszem, hogy Isten lényében olyan arányban lenne jelen a háborúskodás és dühösség, mint ahogy egyes részek a Bibliában ezt ecsetelik. Számomra is talány a dolog, mert Jézus máshogy mutatta be Istent. De legeslegelső tétel, amiben hiszek, hogy Isten JÓ. Csak így tudok élni. Aztán majd odaát megtudom :) Második legfontosabb tétel pedig, hogy Jézus Úr. Vissza fog jönni. Mint Király. És érdemes elolvasni az utolsó ítéletet is, elgondolkodtató Máté 25,32-46. Azzal a fenntartással, amire ugye a korábban linkelt videó is utal, hogy az 46. versben az aionion szó, nem feltétlenül örökkön örökké kárhozatot jelent,mert az aionion korszakot is jelent. Szimplán logikából indulok ki, meg Isten személyéből, hogy nem örök kárhozatban hiszek a többség számára. Akiben van szeretet, abban élet is van! Ezért ne engedd, hogy a Sátán filozófiája megtévesszen. Mert ő nem szeret. Jézus szeret!
„Az utolsó trombitaszóra a halottak feltámadnak, hogy isten megítélje őket, valószínűleg azok is életre kelnek, akik nem rég lettek halálra kínozva, hogy ezúttal véget nem érően szenvedhessenek.….. Hogyan is hiheti bárki, hogy őrajta könyörülni fog?”
Én már mondtam, hogy nem hiszek az örök kárhozatban. 3 féle álláspont van a pokol kérdésében. Itt szépen le van írva röviden : [link]
A Jelenések könyvének megfejtésére nem vállalkozom. Azért arra odafigyelek, hogy ha eljönne az antikrisztus, akkor nem kérem a bélyeget. Lelki erő kell majd hozzá, mert lehet éhen hal az ember vagy kivégzik.
Ez a jó és rossz világa és csúnyán fog végződni. Nem sikerült Isten nélkül jó és rossz tudóiként boldogulnunk.
Én abban hiszek, hogy Isten jó, és szerető és irgalmas. Ha nem így lenne, és patkánykísérletnek tekinti a földlakókat, és csupán kis százalékukat tartja meg, akkor nem kérek belőle. De szerintem Isten nem ilyen. Én nem ezt olvasom ki a Bibliából. Pál ugye leírta a szeretet himnuszt. Ha Isten azt várja el az embertől hogy szeretet legyen benne és irgalom, akkor hogy lehetne ő ennél kevesebb? Ő sokszorosával több kell legyen.
Pofon egyszerű amit kér Isten, higgyünk a Fiában és törekedjünk a szeretetre, igazságosságra. Ezt még egy gyerek is megértheti. Sok példa és jó tanács van az Újszövetségben mindehhez. És az Ószövetségből pl. bölcsességi irodalom is értékes (Zsoltárok, Prédikátor, Példabeszédek, Jób).
Szerintem Isten olyan arcát mutatja, amilyen az ember hozzáállása. Ha gonosz és kevély a lelkülete, akkor félelmetesnek mutatja magát.
Semmi értelme az életnek, ha a Teremtő nem jó. És miért ne lehetne abban a hitben élni az életem, hogy jó? Nem az álomvilágom szerint az, mert elküldte a Fiát, aki bemutatta. Tényleg mint sötétségbe, eljött a világosság (János evangéliumának terminológiája).
"Ez a jó és rossz világa és csúnyán fog végződni. Nem sikerült Isten nélkül jó és rossz tudóiként boldogulnunk."
Arra biztat a kereszténység, hogy tagadd meg a Sátán közeledését és addig a hívő azt hiszi, hogy az istentelenség rossz, amíg nem adja át magát neki. A világ gonosz és egy gonosz világban a "Gonoszt" kell tisztelni és a gonoszságot kell művelni, mert az ennek a világnak az erénye. A Sátánt kell tisztelni azért, hogy ebben a világban megtaláld a helyed. Isten valahol nagyon messze van a birodalmában, viszont a Sátán birodalma itt a földön van és ezért olyan emberi, ami még szimpatikusabbá teszi. Ő a világ dolgaival foglalkozik s ezért Ő tudja mi kell Neked. Isten és angyalai a menny kormányzásával és a holtak feletti ítélkezéssel vannak elfoglalva és amúgy is ők a vesztes oldalon állnak. Az ő jámborságával semmire sem mész, viszont a gonoszság előre visz, mint ahogy már említettem a világ gonosz s ha nem figyelsz eltaposnak. A tartsd oda a másik orcád elv nem működik, mert ha így teszel az emberek élnek a lehetőséggel és kihasználják a gyengeséged. A világot isten teremtette ilyennek de használati utasítást nem adott hozzá. A Sátán segít abban, hogy eligazodj, hogy tudd az életed élni. Isten olyannak teremtette az embert, hogy úgy éljen, mint a többi állat az édenkertben. Miután a bűnbeesés megtörtént, ami mellesleg a jó és a gonosz tudása, már az is bűn lett, hogy az ember a természetes ösztöneinek enged, pedig eredetileg ő is ilyennek akarta az embereket. Volt, hogy azt sugallta Dávid királynak, hogy tartson népszámlálást, hogy aztán ezért megbüntethesse. Vagy amikor az egyik angyalát küldte, hogy gyerekeket öljön s csak abba a házba nem ment, minek az ajtaján egy véres jel volt festve. Káin gyümölcsöket áldozott istennek, amit semmibe vett csak Ábel véres bárányáldozatát vette figyelembe. Tehát ez az isten a vért bálványozza. A könyörgés és az ő szolgálata is hiábavalóság, isten azt mondta Mózesnek, hogy "azon könyörülök, akin akarok és kegyelmes vagyok aziránt, aki nekem tetszik"és nem azon aki törtet vagy hasonló. Ő már jó előre eldönti, hogy kit hogyan ítél majd el és nem az alapján, hogy miként élted az életed de azért elvárja sőt parancsolja, hogy imádd őt.
Sajnálom, hogy a Sátánba helyezed a bizalmadat. Vannak akik eladják a lelküket is neki, állítólag. Még onnan is van visszaút, mert Jézus minden bűnt eltörölt, ha Hozzá fordul az illető!
Egyiptomban a 10. csapást én nem horrorisztikus képekkel képzelem el, lehet csak az angyalok megérintették az elsőszülötteket és azok szenvedés nélkül haltak meg. Igen valószínűnek tartom.
Elhangzik a Zsoltárok könyvében az is „Véres áldozatot és ételáldozatot nem kedveltél; füleimet fölnyitottad; égőáldozatot és bűnért való áldozatot sem kívántál.”
Szóval ezért talányos könyv a Biblia.
Ajánlom Frederic Farrar könyveinek olvasását, ő 19.századi anglikán teológus volt (Biblia plenáris ihletettségének cáfolata; hagyományos pokol tan cáfolata). Archive. orgról letölthetők pdf-ben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!